Η συμφωνία που δεν έγινε ποτέ

Ενώ οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών στο όλο σήριαλ που αφορά στην παραμονή ή όχι του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στην Αγία Παρασκευή ακόμα δίνουν και παίρνουν, την ίδια ώρα οι παρασκηνιακές διεργασίες έχουν πάρει φωτιά. Με υπόκρουση την καμπάνα της Αγίας Παρασκευής, πριν από δύο εβδομάδες ο διοικητής συζητούσε με τους στενούς του συνεργάτες το νέο μήνυμα που του έφερε σημαίνων οικονομικός παράγοντας σχετικά με την πιθανή αποχώρησή του και την αποζημίωση που θα έπαιρνε.

Ενώ τα πρώτα ανοίγματα είχαν γίνει από τον Αύγουστο, όταν είχε πλέον διαφανεί πως οι σχέσεις κυβέρνησης – Κεντρικής Τράπεζας είχαν φτάσει σε σημείο από το οποίο δεν υπήρχε επιστροφή, το μήνυμα πως υπήρχε πλέον έδαφος για να μπορέσει να συμφωνηθεί τελικά η αποχώρηση Δημητριάδη από την Κεντρική είχε αρχίσει να περνά το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Με τρεις απεσταλμένους, οι οποίοι λειτουργούσαν χωρίς μεταξύ τους συνεννόηση, τουλάχιστον αρχικά, δόθηκε η πρόταση στον κ. Δημητριάδη πως θα ήταν δυνατόν να βρεθεί μία φόρμουλα για την αποχώρησή του, το συντομότερο δυνατόν. Οι δύο εκ των τριών, μάλιστα, είναι ανάμεσα στα άτομα που χαρακτηρίστηκαν παλαιότερα από την «Κ» ως «καρδινάλιοι» στο «κονκλάβιο για την οικονομία».

Η αρχική αντίδραση του κ. Δημητριάδη ήταν πως αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητήσει με τη σύζυγό του, αλλά στη συνέχεια όλα έδειξαν πως θα μπορούσε να υπήρχε συμφωνία για το θέμα. Οι τρεις αγγελιαφόροι, μετά από διαδοχικές συναντήσεις με τον κ. Δημητριάδη σε Λευκωσία και Λεμεσό, προτάθηκε συγκεκριμένο ποσό, όσον αφορά στην αποζημίωση του διοικητή για την παραίτησή του.

AnastasiadesDemetriades423_10Ωστόσο, είχε από καιρό διαφανεί πως τρία άλλα σημεία θα μπορούσαν εύκολα να συμφωνηθούν. Πρώτο, ο κ. Δημητριάδης θα λάμβανε πλήρη σύνταξη, ωσάν να υπηρέτησε μέχρι το τέλος της θητείας του. Δεύτερο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα σταματούσε τις όποιες επιθέσεις προς τον κ. Δημητριάδη και θα σχολίαζε την παραίτησή του με θετικό τρόπο, ως μία απόφαση που έγινε «για το καλό του τόπου». Τέλος, προτάθηκε «συμφωνία» και σχετικά με τις ευθύνες που θα είχε ο κ. Δημητριάδης για ό,τι τυχόν μπορεί να προκύψει μετά την αποχώρησή του από την Κεντρική. Αυτή η ασυλία που θα λάμβανε από τον κ. Αναστασιάδη, θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική, όχι τόσο ως προς την προσωπική του ευθύνη έναντι της δικαιοσύνης για αποφάσεις που έλαβε στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του, αλλά και ως προς την όποια τυχόν ιδιωτική αστική αγωγή. Πάντως, δεν είναι σαφές με ποιον τρόπο θα δινόταν μία τέτοια ασυλία, σε πρακτικό επίπεδο.

Με την πρόταση για σύνταξη, «αφυπηρέτηση-ρόλεξ» και την ασυλία να είχαν βρεθεί σε «ακτίνα σοβαρής συζήτησης», το μόνο θέμα που έμενε ανοικτό ήταν πλέον το ποσό της αποζημίωσης. Παρά την έναρξη συζητήσεων, με αποτέλεσμα οι έσω κύκλοι του όλου ζητήματος να θεωρούν πως ο κ. Δημητριάδης θα υπέβαλλε παραίτηση κάποια στιγμή μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, όλη η σούπα χάλασε από την περασμένη Δευτέρα.

Οι διαρροές στον Τύπο σχετικά με το ζήτημα της Alvarez and Marsal, αλλά και το αβάσιμο ζήτημα που προέκυψε σχετικά με την εγκατάσταση συστήματος με κάμερες στην Κεντρική Τράπεζα, οδήγησαν τον κ. Δημητριάδη σε αλλαγή στάσης, με αποτέλεσμα να σχολιάσει δημοσίως πως δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί.

Έτσι, από τη Δευτέρα, ο κ. Δημητριάδης έστειλε σαφές μήνυμα, δημοσίως αλλά και μέσω «αγγελιαφόρων» του «κονκλαβίου», πως η παραίτησή του δεν είναι πλέον επικείμενη. Η κίνηση, που αποδίδεται στην κυβέρνηση, να ανοίξει πυρ κατά ριπάς μέσα από τη διαρροή των σχετικών ζητημάτων στα ΜΜΕ, ανέτρεψε την εικόνα που είχε δημιουργηθεί. Το κυβερνητικό «στρατόπεδο» δεν έδειξε αυτοέλεγχο, με αποτέλεσμα να οδηγήσει τον διοικητή σε αλλαγή σχεδίων ως προς τις πιθανές σκέψεις για παραίτησή του.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, υπάρχουν και στελέχη που σχολιάζουν πως, ακόμα και μία μεγαλύτερη αποζημίωση θα πρέπει να είναι αποδεκτή από το Προεδρικό, αφού μία παραίτηση τώρα θα έδινε ένα τέλος σε ένα πρόβλημα που ήδη τράβηξε πολύ περισσότερο απ’ όσο θα ήθελαν.

Πλέον, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον θα μπορέσει να επανέλθει η αρχική συμφωνία, κάτω από την πίεση των ραγδαίων εξελίξεων που έχουν να κάνουν με την αστυνομική έρευνα για την «παραπλάνηση» του ΔΣ και τη μεταχρονολόγηση του συμβολαίου της Alvarez. Τα μηνύματα που στέλνουν άτομα του στενού κύκλου του διοικητή, είναι αμφιλεγόμενα – πότε πως ο κ. Δημητριάδης «σκέφτεται» το θέμα και πότε πως δεν υπάρχει απολύτως καμία διάθεση για παραίτηση.

Στο όλο σκηνικό, πλέον σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το ίδιο το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, και δη οι εκτελεστικοί σύμβουλοι. Πληροφορίες θέλουν τον κ. Κοιλιάρη να λειτουργεί ως επίδοξος αντικαταστάτης του διοικητή εντός του κτηρίου της Κεντρικής, ενώ πλέον το ΔΣ έχει αναλάβει τα ηνία ως προς τα θέματα που δεν άπτονται της νομισματικής πολιτικής. Μάλιστα, το κενό που υπήρχε σχετικά με τα θέματα της Τράπεζας Κύπρου και της αναδιάρθρωσης των συνεργατικών φαίνεται να έχει πλέον γεμίσει.

2 thoughts on “Η συμφωνία που δεν έγινε ποτέ

  1. Kati san ton Paolo Sertzio gia na to podosfairopoiisoume ki afto ligo. As opsetai o Anikanos pou mas ton mpaksiose. Alla ki aftos ta idia akrivos ekane. En fevgo en fevgo en fevgo…pote tha pkirosoun toutoi oi anthropoi? Kai poso oi dimosiografoi tha tryponoun tin oura tous i kalytera tous afinoun na tryponoun kai na xaloun ti soupa?!!!

  2. Παράθεμα: Το παρασκήνιο της παραίτησης Δημητριάδη | Η πελλάρα εν ΠΟΛΛΩΝ λογιών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s