Wargaming, Δήμητρα εναντίον Third Point στην Ελληνική

http://www.kathimerini.com.cy

Έπαιξε και κέρδισε ο Αρχιεπίσκοπος στο θέμα της Ελληνικής, αφού όπως όλα δείχνουν έπεισε τους δύο»κύπριους επενδυτές», Wargaming και Δήμητρα, να μπουν με προσφορές στην διεκδίκηση συμφερόντων στην τράπεζα. Όπως διαγράφεται πλέον η εικόνα, φαίνεται πως, λόγω και εποπτικών λόγων, θα γίνει αποδοχή και των τριών προσφορών, γεγονός που μεταφράζεται σε έμμεση διατήρηση του ελέγχου από την Εκκλησία.

Στο παρόν στάδιο δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον η Third Point θα αποσύρει το ενδιαφέρον της, με δεδομένο πως κάτω από τις συνθήκες αυτές, δεν εξασφαλίζει μερίδιο που να της επιτρέπει να ασκήσει έλεγχο στην Ελληνική. Σε μια τέτοια περίπτωση, μάλλον θα αποσύρει και μια εκ των δύο -Δήμητρα και Wargaming- το δικό της ενδιαφέρον.

 

hellenicΠροηγούμενη ενημέρωση:

Από το πρωί συνεχίζονται οι συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους σχετικά με τις επόμενες κινήσεις που αφορούν στην Ελληνική Τράπεζα. Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να γίνουν γνωστές οι αποφάσεις.

Παρά τις αντιπροτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι από άλλους επενδυτές, πλην της Third Point, στο παρόν στάδιο δεν φαίνεται πως αυτές είναι ικανές να ανατρέψουν τα δεδομένα. Οι δύο «κυπριακές» εταιρείες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να απoκτήσουν συμφέροντα στην Ελληνική, πάντως, συνεχίζουν τις κινήσεις τους στο παρασκήνιο, με ελπίδα να καταφέρουν, μέσα στις επόμενες ώρες, να αποκτήσουν αυτές τον έλεγχο της Ελληνικής, αντί της Three Point.

Πάντως, δεν είναι γνωστό γιατί και πώς προέκυψε αυτό το ενδιαφέρον από τις φερόμενες ως κυπριακές εταιρείες, από τη στιγμή που δεν είχαν κατατεθεί τέτοιες προτάσεις για την Ελληνική μέχρι την ώρα που εμφανίστηκε ένας άλλος, ξένος, παίκτης στο πιαγνίδι. Το παρασκήνιο, όμως όλα δείχνουν, είναι αρκετά βαθύ ως προς τους συγκεκριμένους, «Κύπριους» επενδυτές.

Αυτή τη στιγμή, όλες οι ενδείξεις είναι αρνητικές ως προς την παραχώρηση παράτασης για την ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής από την Τρόικα, αφού το βασικό επιχείρημα είναι, ουσιαστικά, πως η παράταση ζητείται διότι δεν επιθυμούμε να επιτρέψουμε σε ξένους επενδυτές να αποκτήσουν συμφέροντα στην κυπριακή τραπεζική αγορά. Δεν θα είναι εύκολο να πειστεί η Τρόικα με βάση αυτά τα επιχειρήματα. Αν και δύσκολο, πάντως, εμπλεκόμενοι συνεχίζουν να εκφράζουν ελπίδες πως η Τρόικα θα δώσει παράταση.

Εν τω μεταξύ, δεν φαίνεται πως θα υπάρξει κάποια εξέλιξη σχετικά με την διάθεση του επενδυτή που κατέχει τα χρεόγραφα της Ελληνικής, να προχωρήσει σε εθελούσια μετατροπή. Πρόκειται για την VR Capital, η οποία, υπό τον έλεχγο του Richard Dietz, επιμένει στην θέση της πως δεν επιθυμεί να μετατρέψει οικειοθελώς το ποσοστό που κατέχει σε ΜΑΚ2.

Ο Dietz, μεγαλοεπενδυτής ρωσικής καταγωγής, με στενές σχέσεις στο Ισραήλ, φημίζεται για την σκληρή στάση που τηρεί στις διαπραγματεύσεις, ενώ έχει πρόσφατα απασχολήσει τον τύπο στην γειτονική χώρα, με την ανάμειξή του στην καλαθοσφαιρική ομάδα της Μακάμπι Χάιφα όπου κατέχει το 17.5% των μετοχών.

Όσο δεν αλλάζει η στάση της VR Capital, η εμπλοκή παραμένει και θα πρέπει να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση, είτε με υποχρεωτική μετατροπή, είτε με την είσοδο επενδυτή στην Τράπεζα.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s