War games για την Ελληνική

«Αν το ήξερα, θα επέμενα να τους πλήρωνα εγώ αποζημίωση». Αυτή, λένε, ήταν η αντίδραση του Βίσμαρκ όταν είδε πως οι Γάλλοι, ηττημένοι το 1870, όχι μόνο πλήρωσαν τις «αποζημιώσεις» που τους επιβλήθηκαν μετά τον πόλεμο, αλλά μάλιστα προκάλεσαν σοβαρό πρόβλημα πληθωρισμού στο νεοσύστατο Β΄ Ράιχ το οποίο λάμβανε τα χρήματα.

Μετά όμως από την οικονομική επιτυχία, οι Γάλλοι έπρεπε κάτι να κάνουν. Είχαν πλέον πολλή ρευστότητα και λίγες ευκαιρίες. Έτσι, η χώρα τους έγινε ένας από τους σημαντικότερους χρηματοδότες της Ευρώπης. Δεν αγόραζαν μόνο ρωσικές επενδύσεις στη μακρινή αλλά εξωτική χώρα όπου η αριστοκρατία μιλούσε τη γλώσσα τους – αγόρασαν και κρατικό χρέος στο Ράιχ και στην Αυστρία, ακόμα και στο ασταθές Μεξικό και το άγνωστο Περού. Με πρώτους τους σιδηροδρόμους, οι Γάλλοι επένδυσαν μανιωδώς και στον ιδιωτικό τομέα. Τράπεζες και ορυχεία είχαν κερδίσει πολλά. Όλα αυτά διέφυγαν κάπως της προσοχής του Λένιν όταν αυτός ανέλυσε τον ρόλο του κεφαλαίου στον Α’ Παγκόσμιο. Το κυριότερο, όμως, είναι πως οι ξένες αυτές επενδύσεις –και όχι μόνο των Γάλλων– τροφοδότησαν την «εισαγωγή» της βιομηχανικής επανάστασης στην Ευρώπη.

Οι ξένες επενδύσεις, και ιδίως οι άμεσες, αποτελούν ένα βασικό κομμάτι της όποιας προσπάθειας για πρόοδο και εκσυγχρονισμό μιας οικονομίας και μιας κοινωνίας. Εκτός από το «φρέσκο» χρήμα και την ανάληψη του ρίσκου από κάποιον τρίτο, φέρνουν και τεχνογνωσία, είτε αυτή αφορά στους σιδηρόδρομους του 19ου αιώνα με προορισμό τη Βαγδάτη, είτε αφορά στη διαχείριση μεγάλων ξενοδοχείων στη Λεμεσό το 2013.

wargamingΤην περασμένη εβδομάδα, φάνηκε ξαφνικά πως ενδιαφέρθηκε ένας ξένος επενδυτής για την Ελληνική Τράπεζα. Ο επενδυτής έχει επιδείξει μεγάλη ικανότητα στη διαχείριση προβληματικών καταστάσεων, ενώ κατέχει και το «φρέσκο» χρήμα που θα βοηθούσε την οικονομία. Μετά, όμως, από σειρά δηλώσεων και χειροκροτημάτων για το πόσο η Κύπρος θα επιχειρήσει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις εν μέσω κρίσης, μόλις έκατσε ένας μεγάλος επενδυτής, κινήθηκε γη και ουρανός, λυτοί και δεμένοι, πολιτικοί, ιερείς, χρηματιστές και δικηγόροι για να μην γίνει αυτό που ζητούσαμε όλοι εδώ και χρόνια και να αποφύγουμε την είσοδο ενός ξένου.

Τελικά, με το πρόσχημα πως πρέπει να μείνει η τράπεζα σε «κυπριακά χέρια», και αφότου είχε διαφανεί πως μόνο οι Αμερικάνοι είχαν τη διάθεση να επενδύσουν, βρέθηκε ως λύση η Δήμητρα και η εταιρεία Wargaming. Το παρασκήνιο νίκησε, διότι θέλαμε να είναι «κυπριακή» η τράπεζα. Και, το ενδιαφέρον τόσο της μιας όσο και της άλλης εταιρείας, θα παραμείνει ύποπτο, αφού πολλές και ισχυρές είναι οι ενδείξεις πως αυτό δεν σχετίζεται με επιχειρηματικά, οικονομικά κριτήρια.

Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι να είναι κυπριακή, αλλά να γίνεται σωστή διαχείριση. Αυτό δεν ενδιαφέρει κανένα, όπως φαίνεται. Διότι μέχρι σήμερα, Ελλαδίτες και Κύπριοι διαχειρίζονταν μία χαρά το τραπεζικό μας σύστημα: έπαιρναν καταθέσεις, τις μετέτρεπαν σε δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων προς άσχετους που παρίσταναν τους developers, χάνονταν τα λεφτά αλλά καταγράφονταν ως κέρδος, και μετά το κέρδος δινόταν ως δάνεια στους καταθέτες, οι οποίοι τα κατέθεταν, ενισχύοντας έτσι την πιστωτική επέκταση των τραπεζών. Βάλαμε γυαλιά στον κύριο Πόνζι.

hellenic11Το ζήτημα δεν είναι αν μας αρέσουν οι Αμερικάνοι, οι Ρώσοι, οι Πατρινοί ή οι Λευκωσιάτες επενδυτές. Ας έφευγαν οι Αμερικάνοι, στην προκειμένη. Το θέμα είναι πως αναζητούμε ξένους επενδυτές, και όταν έρθουν κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να τους διώξουμε. Και, η Ελληνική δεν είναι παρά ένα ακόμα παράδειγμα πως δεν βάλαμε μυαλό από την κρίση, και πως τα συμφέροντα των λίγων ακόμα διοικούν το παρασκήνιο και τις αποφάσεις μας.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει (προσεκτικά) το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, να μείνουν εκτός προϋπολογισμού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s