Το παρασκήνιο που έφερε τις αλλαγές στην Ελληνική

Πέρα από τη ThirdPoint, παιχνίδι έπαιξε και η VRCapital, που μπλόκαρε τη μετατροπή των χρεογράφων σε ΜΑΚ

Όλα δείχνουν πως η VRCapitalκαι η ThirdPoint δεν είχαν «συνεννοηθεί» μεταξύ τους.

Ενώ ο κίνδυνος η Ελληνική Τράπεζα να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην ανακεφαλαιοποίησή της ήταν ορατός από καιρό, εδώ και μιάμιση εβδομάδα διαφάνηκε πως τα σενάρια κινδύνου θα υλοποιούνταν. Με τις μαζικές πωλήσεις χρεογράφων από πλευράς των Ταμείων Προνοίας, είχε διαφανεί πως συγκεκριμένοι επενδυτές επιθυμούσαν διακαώς να αποκτήσουν σημαντικά μερίδια. Στις συναλλαγές που άρχισαν να γίνονται από την προπερασμένη Πέμπτη, είχε διαφανεί πως οι μεγάλοι παίκτες ήταν πολύ συγκεκριμένοι. Είχε δημιουργηθεί μάλιστα, και η εσφαλμένη εντύπωση πως συγκεκριμένη ξένη τράπεζα, με έντονη παρουσία στην Κύπρο, επιχειρούσε να αγοράσει μερίδιο στην Ελληνική με σκοπό να μπορεί να ασκήσει έλεγχο.

hellenic11Αυτή η φημολογία είχε οδηγήσει σε απόρριψη των προσφορών που κατέθεσε το επενδυτικό τμήμα της τράπεζας, αφού δημιουργήθηκαν «φόβοι» πως τελικά η Ελληνική θα περνούσε σε χέρια νέων «παικτών» με αποτέλεσμα να χάσουν τη σούπα οι μέχρι πρότινος ισχυροί μέτοχοι της Ελληνικής. Μάλιστα, σύμφωνα με ισχυρές ενδείξεις, υπήρξαν και εξωτερικές πιέσεις σε πολλές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να απορριφθούν προσφορές και να προτιμηθούν χαμηλότερες τιμές κατά την πώληση των χρεογράφων από πλευράς των Ταμείων Προνοίας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο μεγάλος παίκτης στο όλο παρασκήνιο ήταν άλλος: Συγκεκριμένο Ταμείο με έδρα τη Μόσχα και με μεγάλες προσβάσεις στο γειτονικό Ισραήλ, το οποίο μάζεψε ένα σημαντικό ποσοστό του χρεογράφου που λήγει το 2016.

Πρόκειται για τη VRCapital, η οποία απέκτησε ένα ποσοστό της τάξης του 38% των χρεογράφων του 2016, αξίας 24 εκατ. ευρώ. Δεν είναι στο παρόν στάδιο βέβαιο, αλλά ενδεχομένως να έχει «μαζέψει» άλλα επιπλέον χρεόγραφα, αξίας 6 εκατ. ευρώ, γεγονός που ανεβάζει το μερίδιο της VRCapital στα 47% της έκδοσης.

Με αυτή την εξέλιξη, όμως, δημιουργήθηκε ένα ζήτημα: Για να γίνει με ομαλό τρόπο η μετατροπή του χρεογράφου σε ΜΑΚ, και στη συνέχεια σε μετατρέψιμο αξιόγραφο το οποίο να μπορεί να γίνει μετοχή και να συμπεριληφθεί στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της Ελληνικής, θα έπρεπε να μετατρέψουν οικειοθελώς το 66% των κατόχων. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ο όρος συλλογικής δράσης (CAC) και να υποχρεωθούν σε μετατροπή και τα άλλα 33% των χαρτιών της Ελληνικής.

Η VRCapital, όμως, η οποία κρατούσε 38% και ήταν σε θέση να μπλοκάρει τη μετατροπή, δεν έδειξε καμία διάθεση να μετατρέψει οικειοθελώς. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα κενό στη μετατροπή και την ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής.

Ακόμα πιο περίπλοκα έγιναν τα πράγματα από το γεγονός ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στην αύξηση κεφαλαίου της Ελληνικής που είχε προηγηθεί, είχαν «μπει» στην άσκηση των δικαιωμάτων, υπό τον όρο πως θα πετύχει η μετατροπή των αξιογράφων.

Έτσι, η στάση της VRCapitalδεν δημιούργησε κενό μόνο στις μετατροπές, αλλά και στην ίδια την αύξηση κεφαλαίου.

Ο ρόλος της ThirdPoint

Εν τω μεταξύ, η ThirdPoint από καιρό γυρόφερνε μεγάλες επιχειρήσεις (ανάμεσά τους και τράπεζες) στην Κύπρο. Μετά τη γνωστή επέκταση των συμφερόντων της στην Ελλάδα, η ThirdPoint άρχισε να προετοιμάζει κινήσεις για να «κατεβεί» και στην Κύπρο. Παλαιότερα, μάλιστα, κτύπησε συναγερμός ανάμεσα σε hedgefunds που έχουν σημαντικά ανοίγματα στην κυπριακή αγορά, αφού μαθεύτηκε πως η Thirdpoint είχε συναντήσεις στην Κεντρική Τράπεζα. Οι συναντήσεις αυτές, όπως είχε διαρρεύσει τότε, αφορούσαν το ενδιαφέρον της εν λόγω εταιρείας για συμμετοχή στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφόρηση, πριν από δυόμισι περίπου μήνες, η ThirdPoint συζητούσε τότε τις επιλογές της, χωρίς να αποκλείει και τη συμμετοχή της στην Τράπεζα Κύπρου.

Εν τω μεταξύ, όμως, η προσφορά της ThirdPointδεν αφορούσε μόνο στην άμεση τρύπα, περίπου 40 εκατ. ευρώ, που δημιουργήθηκε στην Ελληνική. Το fundεπέμενε σε άνοιγμα της τάξης των 168 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα μείωνε σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής των άλλων μετόχων, όπως την Εκκλησία, σε μηδενικά ποσοστά. Εν μεταξύ, όμως, η ThirdPointκατέβασε την Πέμπτη την πρότασή της σε ένα ποσό λίγο άνω των 40 εκατ. ευρώ, από τη στιγμή που αυτό το ποσό της εξασφάλιζε έλεγχο περίπου 30% της τράπεζας. Με ένα τέτοιο ποσοστό, η Thirdpoint θα είναι σε θέση να εξαγοράσει και την υπόλοιπη τράπεζα με δημόσια προσφορά. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η εταιρεία δέχτηκε να δώσει «διαβεβαιώσεις» πως δεν θα προχωρήσει σε εξαγορά σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η εταιρεία, πάντως, έκανε εξαρχής λόγο για «νέο επιχειρησιακό μοντέλο» στην Ελληνική Τράπεζα, με στόχο την ταχεία επέκτασή της και τον έλεγχο της κυπριακής αγοράς και όχι μόνο. Σε κάθε περίπτωση, η ThirdPoint συνηθίζει να προχωρεί σε αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων στις οποίες αποκτά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής προσώπων στην ηγετική πυραμίδα, και αργότερα πώληση των μεριδίων που κατέχει, όταν πλέον εξασφαλιστεί η εξυγίανση και η κερδοφορία. Είναι προφανές πως αυτή η σκέψη προκάλεσε άγχος στους τέως μεγαλομετόχους της Ελληνικής.

Κινήθηκε αμέσως

Κάτω από αυτά τα δεδομένα, η Εκκλησία έσπευσε να προστατέψει το μερίδιό της, ζητώντας αναβολή της τελικής καταληκτικής ημερομηνίας για την αύξηση κεφαλαίου από την Ελληνική, απευθυνόμενη στην Τρόικα. Το μοναδικό επιχείρημα που υπήρχε, στην προκειμένη, ήταν πως δεν επιθυμεί η Κύπρος να δώσει την τράπεζα σε ξένους, ένα επιχείρημα θεωρήθηκε δύσκολο να πείσει την Τρόικα, η οποία τελικά έδωσε περιθώριο 24 ωρών. Οι διαβουλεύσεις, με συμμετοχή της Τρόικας, της Κεντρικής, του Υπουργείου Οικονομικών, της Εκκλησίας αλλά και επενδυτών, έδιναν και έπαιρναν όλη την ημέρα την Πέμπτη.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Οικονομικών έδειχνε κάποια αμηχανία στην όλη προσπάθεια. Ενώ ζητούσε (καθηκόντως) από την Τρόικα να δώσει την παράταση που ζητούσε η Εκκλησία, την ίδια στιγμή στελέχη του σχολίαζαν το προφανές, ότι δηλαδή, από τη μία η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, και από την άλλη ζητεί να βρεθεί μία λύση άλλη από εκείνη του ξένου επενδυτή.

Την ίδια ώρα, πολλά ήταν τα ερωτηματικά που προέκυψαν από την εμφάνιση των λεγόμενων «Κύπριων επενδυτών». Το γεγονός ότι κανένας Κύπριος επενδυτής δεν είχε δείξει ενδιαφέρον πριν από την εμφάνιση της ThirdPoint, αλλά ξαφνικά εξέφρασαν ενδιαφέρον δύο επενδυτές, με προφανή στόχο την αποφυγή του ξένου επενδυτή, αποδίδεται στο πολιτικό παρασκήνιο που εξελίχθηκε, με την παρότρυνση και της Αρχιεπισκοπής. Πολιτικοί χώροι, μαζί με την Αρχιεπισκοπή, πάντως, προέταξαν έντονα την επιλογή των δύο αυτών «εναλλακτικών», αλλά και «ντόπιων» επενδυτών, χωρίς να ήταν ξεκάθαρο το πώς προέκυψε το ενδιαφέρον τους ως αντί-ThirdPoint. Τελικά, όταν πλέον το απόγευμα της Πέμπτης έγινε σαφές πως οι δύο «Κύπριοι» επενδυτές ήταν η Δήμητρα επενδυτική και η Wargaming, έγινε προφανές πως υπήρξε συνεννόηση στο θέμα.

Όταν η Εκκλησία έμπαινε στις τελικές διαπραγματεύσεις, με δεδηλωμένο στόχο της να αποφύγει τη ThirdPoint, γνώριζε πως αν δεν πετύχαινε η ανακεφαλαιοποίηση, θα πήγαινε σε υποχρεωτική μετατροπή, κάτι που ισοδυναμεί (τεχνικά) με bailin. Ωστόσο, ήταν σαφές εξαρχής πως θα υπήρχε τελική κατάληξη στο θέμα, με μοναδικό ερώτημα το τελικό ποσοστό του καθενός από τους νέους μετόχους.

Στο τέλος, με 40 εκατ. ευρώ ο καθένας, η ThirdPoint και η Wargaming απέκτησαν από 30% της τράπεζας, με τη Δήμητρα να «ποντάρει» 20 εκατ. ευρώ, που ισοδυναμεί με 15%. Η πόρτα επέκτασης των συμφερόντων της, παραμένει ανοικτή για τη ThirdPoint, ενώ ταυτόχρονα ο μεγάλος νικητής του παιγνιδιού ήταν η VRCapital, που έκανε αυτό που επιθυμούσε, αποφεύγοντας την υποχρεωτική μετατροπή. Με ενδιαφέρον αναμένεται, πάντως, η στάση που θα τηρήσει η ThirdPoint ως προς την ηγετική πυραμίδα της Ελληνικής

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s