Δύσκολα, όπως αναμενόταν

Η Τρόικα εντόπισε τα προβλήματα και πιέζει για πραγματικές κινήσεις

Εντελώς προβλέψιμες ήταν οι αντιδράσεις της Τρόικας κατά την πρώτη επαφή με την κυβέρνηση, αφού τα προβλήματα που εντόπισε αφορούν σε σημεία του Προγράμματος που είχαν σαφή χρονοδιαγράμματα, αλλά δεν προχώρησαν.

Από πλευράς της Τρόικας σημειώνεται, ως γνωστό, πως καθυστερήσεις υπάρχουν σε μία μακρά σειρά από θέματα, σχεδόν σε όλους τους τομείς του προγράμματος. Πριν ακόμα κατέλθει το κλιμάκιο της Τρόικας, το βασικό ερώτημα που είχε τεθεί από δική τους πλευρά, ήταν κατά πόσον αυτές οι καθυστερήσεις μπορούν να ερμηνευθούν ως ένδειξη για πρόθεση της Λευκωσίας να αποφύγει τις κινήσεις που απαιτούνται από αυτή.» Εάν οι καθυστερήσεις είναι απότοκο διαδικαστικών περιπλοκών, ή άλλων λόγων που δεν σχετίζονται με τις προθέσεις της Κύπρου να υλοποιήσει το μνημόνιο, τότε θα τις αντιμετωπίσουμε αναλόγως», ήταν η θέση της Τρόικας.

Σήμερα, πάντως, η στάση που τηρείται από πλευράς των δανειστών μας, είναι πως οι καθυστερήσεις, αν και ουσιαστικές σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν οδηγούν στο συμπέρασμα πως η Κύπρος κωλυσιεργεί, παρόλο που κάποια επιτάχυνση θα πρέπει να σημειωθεί στο επόμενο στάδιο της υλοποίησης. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται πως, σε αντίθεση με την πρώτη αξιολόγηση, όταν οι υποχρεώσεις της Κύπρου είχαν να κάνουν κατά κύριο λόγο με κινήσεις «επί χάρτου» (μελέτες, καταγραφές, προετοιμασίες κτλ.), πλέον η Κύπρος μπαίνει στη φάση κατά την οποία υποχρεούται να αρχίσει υλοποίηση των στόχων και επί του εδάφους.

Ανάμεσα σε αυτές τις υποχρεώσεις, είναι για παράδειγμα και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, κάτι που ήδη καθυστέρησε και που ούτως ή άλλως αποτελούσε υποχρέωση της Κύπρου κάτω από τους όρους της Οδηγίας για τις Υπηρεσίες. Είναι γεγονός, πάντως, πως το συγκεκριμένο δεν αποτέλεσε σημείο του δημοσίου διαλόγου και δεν σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος.

Όλοι πάνω

Όλοι πάνω

Άλλο σημείο είναι η βελτίωση του φοροσυλλεκτικού πλαισίου, με την ενοποίηση του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων και του ΦΠΑ, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των πληροφοριών. Στο συγκεκριμένο, πέρα από το μπρα ντε φερ μεταξύ των δύο υπηρεσιών –κάτι που διαφαίνεται και από τις άστοχες ανακοινώσεις, ιδίως από πλευράς του ΦΠΑ- υφίσταται και το ζήτημα της μηχανογράφησης, η οποία είναι παλαιάς τεχνολογίας στα συγκεκριμένα τμήματα.

Ενώ τα πιο πολλά από αυτά τα προβλήματα δεν κρίνονται ως ανυπέρβλητα, την ίδια στιγμή, τα τεχνικά προβλήματα αποτελούν ίσως το σημαντικότερο ρίσκο στην υλοποίηση. Όσον αφορά στην υλοποίηση του ΓεΣΥ, το πρόβλημα φαίνεται πως είναι αρκετά μεγάλο, αφού η καθυστέρηση φαίνεται πως δεν αφήνει χρόνο για έγκαιρη υλοποίηση. Με απόφαση, μάλιστα, σε ανώτατο επίπεδο, ο νυν γραμματέας του Υπουργικού, Θεοδόσης Τσιόλας, θα αναλάβει εκ νέου καθήκοντα και στο Υπουργείο Υγείας (όπου υπηρετούσε και παλαιότερα) με σκοπό να συμβάλει στην επιτάχυνση των κινήσεων για διάσωση της κατάστασης ως προς το ΓεΣΥ. Δεν αναμένεται το θέμα να επηρεάσει την παρούσα αξιολόγηση, αφού τα χρονοδιαγράμματα προβλέπουν υλοποίηση μέσα στο 2014. Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει.

Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, και εκεί θα συνεχιστούν κατά πάσα πιθανότητα οι καθυστερήσεις, με τη διαφορά όμως, ότι τα νέα Διοικητικά Συμβούλια θα αναλάβουν τον επόμενο μήνα, έχοντας εν γνώσει τους την υποχρέωση που ανέλαβε η Κύπρος για να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις. Έτσι, αναμένεται πως θα σημειωθεί κάποια επιτάχυνση στην όλη διαδικασία, ενώ από πλευράς της κυβέρνησης δίνεται σαφές μήνυμα προς την Τρόικα πως μέρος της καθυστέρησης οφείλεται στην αργοπορημένη ολοκλήρωση των σχετικών εκθέσεων από τους εξωτερικούς, ξένους, συμβούλους. Σημειώνεται, πάντως, πως το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρό αφού οι καθυστερήσεις μεταφράζονται και σε χρηματοδοτικό κενό.

Σε κάθε περίπτωση, η Κύπρος πλέον μπαίνει στα βαθιά, με ζητήματα όπως τις ιδιωτικοποιήσεις και το ΓεΣΥ να αποτελούν καυτά θέματα πολιτικής, στα οποία έχουν ήδη αρχίσει η αντιδράσεις, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν. Σε άλλο επίπεδο, κινούνται κινήσεις όπως την ενοποίηση φορέων (π.χ. ΤΕΠ και ΦΠΑ), όπου οι καθυστερήσεις οφείλονται σε αντικειμενικά κωλύματα.

Όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά, διαφαίνεται πως η κυβέρνηση, με τις κινήσεις που έκανε ήδη, κατάφερε να δημιουργήσει ένα σημαντικό μαξιλάρι εν όψει του δύσκολου 2014. Ενώ πολλοί αναλυτές (ανάμεσα τους και η Οικονομική «Κ») εκτιμούσαν πως η φετινή ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, η εικόνα που διαμορφώθηκε ήταν πως η οικονομία προσαρμόστηκε με μεγάλη ταχύτητα αλλά η ύφεση θα είναι πιο ρηχή αλλά και πιο παρατεταμένη. Έτσι, σημαντικό «μαξιλάρι» εν όψει του 2014, που αναμένεται ενδεχομένως και πιο δύσκολο από το 2013, αποτελούν οι σημαντικές περικοπές που έχουν ήδη αποφασιστεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Την ίδια ώρα, όμως, η μείωση στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να ολοκληρωθεί, με την Τρόικα να σχολιάζει πως δεν μπορεί η κυβέρνηση να εξαρτάται από την τάση αποχωρήσεων που έχει διαμορφωθεί στο Δημόσιο. Έτσι, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλάνο μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε περίπτωση που οι πρόωρες αφυπηρετήσεις δεν οδηγήσουν στην συνολική μείωση των 4.500 θέσεων.

Πάντως, μέρος του «κόλπου» είναι και στις τοπικές αρχές, όπου η απασχόληση δεν συνάδει πάντα με τις ανάγκες, και όπου η προσαρμογή στα νέα δεδομένα είναι ακόμα χλιαρή στους περισσότερους δήμους.

Το κυριότερο ζήτημα αφορά στην υλοποίηση σημείων που έχουν ως καταληκτική ημερομηνία το τέλος του έτους. Αυτά είναι πολλά σε αριθμό, αλλά και δύσκολα σε εκτέλεση και περιλαμβάνουν σημεία όπως τη νομοθετική ρύθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης στους ημικρατικούς, τον καλύτερο έλεγχό τους από το κράτος και την υιοθέτηση «θεσμικού πλαισίου» για τις ιδιωτικοποιήσεις

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s