Η Τρόικα και οι ευρωεκλογές…

Άρχισαν οι πρώτες ακροάσεις –έστω και με βαθύ κομματικό χρωματισμό- στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την λειτουργία της Τρόικας. Στην Επιτροπή νομισματικών και οικονομικών έγινε την περασμένη Τρίτη ακρόαση σχετικά με την πορεία των Προγραμμάτων στις υπό διάσωση χώρες. Όπως «συνηθίζεται», η ακρόαση αποτέλεσε περισσότερο ευκαιρία για διάφορους ευρωβουλευτές να κάνουν δηλώσεις παρά ερωτήσεις και να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις εκ πεποιθήσεως χωρίς να αξιοποιήσουν τους εμπειρογνώμονες που ήταν καλεσμένοι.

econΩστόσο, η ακρόαση αποτέλεσε την εναρκτήρια  κίνηση της Επιτροπής Οικονομικών ως προς την άσκηση ελέγχου προς την Τρόικα. Μέχρι αυτή την στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο βρίσκεται εκτός Τρόικας και εκτός των αποφάσεων που λαμβάνονται από την Κομισιόν και το Συμβούλιο (και το Eurogroup). Αισθανόμενοι πως, με την αύξηση των εξουσιών τους, αλλά και με την γενικότερη ενίσχυση του ρόλου τους με την “ψήφιση” του επόμενου προέδρου της Επιτροπής τον Μάη, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν πως “το μόνο άμεσα εκλελεγμένο όργανο της ΕΕ” δεν μπορούσε να παραμείνει αμέτοχο στις εξελίξεις που σχετίζονται με τα Μνημόνια.

Μετά την αποτυχία (για πρακτικούς, διαδικαστικούς λόγους) της προσπάθειας για να δημιουργηθεί ειδική ad hoc επιτροπή για παρακολούθηση της Τρόικας, η Επιτροπή Οικονομικών επέμεινε στην παρακολούθηση κάτω από μια άτυπη υποεπιτροπή.

Οι σχετικές αποφάσεις, πάντως, καθόλου άσχετες δεν είναι και με το γεγονός ότι επέρχονται εκλογές, κάτι που επηρεάζει σημαντικά τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου. «Είναι γεγονός πως αισθανόμαστε κάπως αδικημένοι. Οι πολίτες τα βάζουν μαζί μας για τις αποφάσεις τις Τρόικας που ενδεχομένως να θεωρούν άδικές, παρόλο που στην παραγματικότητα εμείς δεν είχαμε την παραμικρή ανάμειξη στην λειτουργία της Τρόικας», σχολίασε λειτουργός της επιτροπής που ασχολείται με το θέμα.

Κάτω από αυτό το φως, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  πολλοί είναι εκείνοι που αισθάνονται πως έχουν μια ευκαιρία, με την δημιουργία μιας άτυπης, έστω, υποεπιτροπής, να τονίσουν στους πολίτες (και ψηφοφόρους) πως οι ευρωβουλευτές «δεν είναι Τρόικα» και πως σε ένα διαχωρισμό μεταξύ Τρόικας και πολιτών, το Κοινοβούλιο βρίσκεται «στο πλευρό των πολιτών».

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές, όμως, χρωματίζουν ακόμα περισσότερο την παρακολούθηση των θεμάτων που έχουν να κάνουν με την Τρόικα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που εξάλλου διαφάνηκε και από την ακρόαση όπου προσκλήθηκαν εμπειρογνώμονες συγκεκριμένων και μόνο πεποιθήσεων.

Από τη μια, η Σοσιαλιστική Ομάδα επιθυμεί να μπει σε μια λογική πλήρους ελέγχου, με εξέταση όλων των αποφάσεων που έλαβε μέχρι σήμερα η Τρόικα σε όλα τα κράτη μέλη που είναι υπό διάσωση. Κάτι τέτοιο, όπως παραδέχεται λειτουργός της Ομάδας, θα επιτρέψει στους ευρωβουλευτές να κάνουν δηλώσεις που θα μπορούν να «παίξουν καλά», είτε τηλεοπτικά, είτε άλλως πως, εν όψει των εκλογών. Θα ανοίξει, με αυτό τον τρόπο, η πόρτα για άσκηση ανηλεούς κριτικής στις χιλιάδες των αποφάσεων της Τρόικας που θεωρούνται από πολλούς ευρωπαίους πολίτες ως λανθασμένες. Τη θέση των σοσιαλιστών συμμερίζονται και άλλα, μικρότερης εμβέλειας και δυναμικής κόμματα, όπως την Ενωτική Αριστερά και τους Πρασίνους.

Αντίθετη θέση έχουν οι χριστιανοδημοκράτες. Ο Οθμαν Καράς, που θα είναι και ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης του Κοινοβουλίου μαζί με ένα Σοσιαλιστή συνάδελφό του, σχολίασε πως στόχος του Κοινοβουλίου είναι να προχωρήσει σε «αξιολόγηση και όχι καταδίκη» της Τροίκας. Στόχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι να υιοθετηθεί μια διαδικασία με την οποία να μπορεί να ασκηθεί κοινοβουλευτικός έλεγχος στην Τρόικα, η οποία σήμερα λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο που δεν συνάδει με την λογική της δημοκρατικής νομιμότητας.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως η Τρόικα μπαίνει πλέον κάτω από το μάτι του κοινοβουλίου, από το οποίο υπάρχει έντονη διάθεση για άσκηση ελέγχου. Είναι προφανές πως πολλά θα ειπωθούν σε βάρος της Τρόικας και των πολλών λαθών που έχει ήδη κάνει, γεγονός, όμως που δημιουργεί και ανησυχίες πως ενδεχομένως ορισμένα μέλη του Κοινοβουλίου να προχωρήσουν και σε υπερβολές, κάτι που εξάλλου δεν είναι σπάνιο.

“Πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως αυτός δεν είναι ο χώρος για λαϊκισμό ή και ιδεολογικές κατηγορίες. Η Τρόικα πρέπει να παραμείνει εκτός της κομματικής πολιτικής”, δήλωσε ο κ. Καράς.

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, όμως, είναι η τοποθέτηση του κ. Καράς, η οποία αντικατοπτρίζει την τοποθέτηση του ΕΛΚ στο σύνολό του, πως «Η Τρόικα πρέπει να γίνει κοινοτικό όργανο το οποίο να είναι υπόλογο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Ανησυχία, προφανώς, είναι πως, με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είναι πλέον κοντά, μια ακραία τοποθέτηση από αρκετούς ευρωβουλευτές, μπορεί να «κάψει» την προσπάθεια να τεθεί η Τρόικα κάτω από την επίβλεψη του Κοινοβουλίου. Είναι ξεκάθαρο, πάντως, πως κάτι τέτοιο θα μπορεί να γίνει μόνο σε άτυπο επίπεδο, με την λογοδοσία προς το Κοινοβούλιο να είναι υποχρεωτική μόνο σε πολιτικό, όχι σε νομικό επίπεδο.

Η θέση, όμως, που θα τηρήσει το Κοινοβούλιο έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ξεκάθαρη: “Ο τρόπος με τον οποίο οι απεσταλμένοι των δανειστών επιβάλλουν μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας, δεν είναι ξακάθαρος. Δεν μπορεί τόσο σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται από δημόσιους υπαλλήλους μόνο,” σημείωσε ο κ. Καράς.

Η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αρχίσει να ασχολείται με την έκθεσή της σύντομα, με σκοπό αυτή να είναι έτοιμη πριν από τις ευρωεκλογές του Μάη 2014.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s