Οι παίκτες της Ελληνικής

Ο τελικός νικητής

richΟ Richard Deitz, ο άνθρωπος που τα άρχισε όλα όταν αρνήθηκε να μετατρέψει τα χρεόγραφά του σε ΜΑΚ, ανακοίνωσε την ίδρυση της VR Capital το 1999, με αρχικό κεφάλαιο μεταξύ 75 και 100 εκατ. δολάρια. Από την αρχή, στόχος του Dietz ήταν να «παρέμβει» σε προβληματικά στοιχεία ενεργητικού (κυρίως μη εξυπηρετούμενα δάνεια). Η στρατηγική του, ήταν να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που του προσφέρονταν λόγω της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία, αγοράζοντας μη εξυπηρετούμενα δάνεια και προχωρώντας σε αναδιάρθρωση των δανειοληπτών έναντι απόκτησης συμφερόντων στις επιχειρήσεις τους.

Εκτός από τα μερίδια που απέκτησε στη Yukos, γεγονός που έφερε τον Deitz σε τροχιά σύγκρουσης με το πολιτικό κατεστημένο, η εταιρεία δραστηριοποιήθηκε επίσης και με την παραχώρηση πιστώσεων στην Telecom Argentina.

H VR Capital δραστηριοποιείται επίσης κάτω από άλλες επωνυμίες: VR Distressed Assets Fund Ltd., VR Advisory Services Ltd, VR Global Partners LP, και VR Argentina Recovery Fund Ltd.

Ο κ. Dietz είναι μέλος του Δ.Σ. του Yale School of Management, ενώ είναι απόφοιτος του ίδιου πανεπιστημίου. Το καλοκαίρι που πέρασε, ο Dietz απέκτησε μερίδιο 17,5% και στην καλαθοσφαιρική Μακάμπι Τελ Αβίβ.

 

Οι δύο «σωτήρες»

wargamingΜέσω του Νίκου Μιχαηλά ( ο οποίος φέρεται να αποχώρησε λίγο μετά το ντηλ) και του Ευάγγελου Γεωργίου συνδέονται οι δύο «κυπριακές εταιρείες» –Δήμητρα και Wargaming– που μπήκαν στη διεκδίκηση μεριδίων της Ελληνικής μετά το «γώνιασμα» της Εκκλησίας. Ο κ. Μιχαηλάς είναι μέλος του ΔΣ της Wargaming και διευθυντής της Δήμητρα, ενώ ο κ. Γεωργίου είναι εκτελεστικό στέλεχος στη Wargaming και μέλος του Δ.Σ. της Δήμητρας.

Η Wargaming, λευκορωσικών συμφερόντων, δραστηριοποιείται στην Κύπρο εδώ και τρία χρόνια και τυγχάνει διαπραγμάτευσης στη ΝΕΑ αγορά του ΧΑΚ. Ως γνωστό επέδειξε αρκετά έντονο κοινωνικό πρόσωπο, λαμβάνοντας μέρος σε αρκετές φιλανθρωπικές προσπάθειες της Εκκλησίας, πράγμα που δεν πέρασε ασχολίαστο από τον προκαθήμενο, ο οποίος σχολίασε θετικά μία ενδεχόμενη συμμετοχή της εταιρείας στην Ελληνική. Πάντως, η Wargaming αποτελεί εταιρεία στην αιχμή του δόρατος της ψηφιακής ψυχαγωγίας, και είναι πρωτοπόρος στο free for play gaming. Πάντως, πολλές ενδείξεις (και πληροφορίες) δείχνουν πως η Wargaming  δεν θα κρατήσει τα μερίδια της για πολύ, χωρίς όμως να αποκλείεται οτιδήποτε.

Όσον αφορά στη Δήμητρα, πέρα από τις ισχυρές διασυνδέσεις της με τον συνεργατισμό, καλά γνωστές είναι και οι πολιτικές της διασυνδέσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα. Ταυτόχρονα, μετοχικά συμφέροντα στην εταιρεία κατέχουν η Ιερά Μονή Κύκκου και η Μητρόπολη Κιτίου. Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η εταιρεία καταγράφει ζημιές, σημειώνεται πως έχει αρκετά καλή ρευστότητα, αν και μικρότερη από εκείνη της Wargaming.

 

Third-Point-ReΟ «Αμερικάνος»

Φίρμα στη Wall Street, αλλά πάνω από όλα άνθρωπος που βάζει πολύ ψηλά τον πήχη για τους εκτελεστικούς διευθυντές και τα κορυφαία στελέχη των εταιρειών όπου διατηρεί συμφέροντα, ο Loeb εξασφαλίζει πάντοτε πως ο ίδιος δεν θα περάσει απαρατήρητος. Θρυλικές είναι πλέον οι επιστολές που έστειλε στο Δ.Σ. της Yahoo!, ακόμα και σε περίοδο κατά την οποία διατηρούσε σχετικά μικρά ποσοστά στην εταιρεία, σχετικά με την αλλαγή που ήθελε να δει στη διευθυντική ομάδα της εταιρείας.

Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς «ακτιβιστές» μετόχους, ο οποίος συνέβαλε στη διαμόρφωση της «μόδας» των ακτιβιστών που θέλει τους μετόχους να διατηρούν μία δραστήρια στάση με την οποία να ασκούν διαρκώς έλεγχο στις αποφάσεις της εκτελεστικής πυραμίδας των εταιρειών όπου επενδύουν.

Με τις επιστολές του, που είναι κάθε άλλο παρά διπλωματικές, ασκεί συνεχή πίεση στην εκτελεστική πυραμίδα των εταιρειών όπου επενδύει, και πολλές φορές απαιτεί (και επιτυγχάνει) αλλαγή σκυτάλης στα ανώτατα στρώματα των επενδύσεών του. «Πάνω από όλα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να αποκομίζουν κέρδος όσοι επενδύουν σε εμάς», σχολιάζει συχνά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s