Το μεγάλο κενό

Κατά τη διάρκεια συζήτησης υψηλόβαθμου πολιτικού με συγκεκριμένο επενδυτή από μεγάλο hedge fund, ο επενδυτής άκουε αρκετή ώρα τις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση. Ο υφιστάμενός του που τον συνόδευε, κρατούσε πολλές σημειώσεις, και έκανε μάλιστα σειρά ερωτήσεων για πολλές από τις λεπτομέρειες των όσων λέγονταν από τον πολιτικό. Στο τέλος, όμως, ο επενδυτής σχολίασε με ένα αφοπλιστικό τρόπο την ενημέρωση που δέχτηκε:

«Αντιλαμβάνομαι πως έχετε ισχυρή διάθεση για να τα κάνετε όλα αυτά. Αυτό μας ανησυχεί πάντα, και ευτυχώς στη Κύπρο η κυβέρνηση θέλει. Ανησυχώ όμως αν μπορεί».

Κόφτει τους;

Κόφτει τους;

Το ερώτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Η κυβέρνηση δέχεται, δειλά-δειλά, πως θα πρέπει να σπάσει κάποια αβγά για να κάνει ομελέτα. Κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού ποτέ στην ιστορία της Δημοκρατίας δεν είχαμε σε τέτοιο σημείο παραδοχή (ή εξαναγκασμό εκ των πραγμάτων) της κυβέρνησης πως οι αποφάσεις που πρέπει να λάβει είναι δύσκολες. Από την άλλη, όμως, δεν αρκεί να σπάσεις αβγά για να κάνεις ομελέτα.

Βασικό ερώτημα παραμένει, όπως το θέτουν πολλοί πλέον «ενδιαφερόμενοι» κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ό,τι θέλει να κάνει. Το ΓεΣΥ, για παράδειγμα, εξακολουθεί να βρίσκεται εγκλωβισμένο σε ένα σχεδιασμό ο οποίος δεν μπορεί να λειτουργήσει με τίποτε, ο οποίος όμως συντηρείται διότι «ήδη δαπανήθηκαν πολλά λεφτά» για να βγει αυτός ο σχεδιασμός. Η κυβέρνηση θέλει το ΓεΣΥ αλλά θα πρέπει να σκαρτάρει ό,τι έχει στο χέρι για να τα καταφέρει.

Και επιπλέον, υπάρχει και μεγάλο κόστος στην αρχή μιας τέτοιας προσπάθειας: Νέα λογισμικά, νέες μελέτες, αγορές υλικών.

Το ΓεΣΥ όμως, δεν είναι παρά ένα παράδειγμα. Όταν, για παράδειγμα, μιλούμε για την ενοποίηση των φοροσυλλεκτικών υπηρεσιών, ΦΠΑ και ΤΕΠ, αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς πρώτα να γίνει μια στοιχειώδης, έστω, αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών των δύο τμημάτων. Όταν μιλάμε για την μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους, κι αυτό έχει άμεση σχέση με τον τρόπο που είναι στημένο το σύστημα –λογισμικά, διαδικασίες, δομές, υπολογιστές…

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράματα στους δήμους, το χρεοκοπημένο και δυσλειτουργικό «κύταρο της δημοκρατίας» το οποίο πρέπει να αλλάξει DNA αν θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτής της εποχής και των επόμενων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει σήμερα μπροστά της κυβέρνηση δεν είναι (τόσο) η διάθεση όσο είναι η ικανότητα της να ανταποκριθεί. Για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, θα πρέπει να γίνουν και πρακτικές, τεχνικές και τεχνολογικές αλλαγές. Αν, για παράδειγμα, δείξει πως έχει γερό κότσι η κυβέρνηση και επιβάλει (επιτέλους) ένα σύστημα αξιολόγησης στο δημόσιο που να έχει λογική και να δημιουργεί κίνητρα, πίσω από τον καβγά με την ΠΑΣΥΔΥ θα πρέπει να υπάρξει και τεχνολογική αναβάθμιση: Δεν μπορεί μια σύγχρονη αξιολόγηση να γίνει με κόλλες, στάμπες και συνδετήρες.

Εν τω μεταξύ, στα ίδια πλαίσια εντάσσεται και η πάταξη της διαφθοράς –τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό. Όσο κτηματολόγιο, έφορος εταιρειών, και άλλοι φορείς λειτουργούν με βάση τον ανθρώπινο παράγοντα, με φακέλους που χάνονται, θα υπάρχει ευκαιρία αλλά και κίνητρο για ρουσφέτι και λαμογιές. Αν λειτουργούσε το κράτος φυσιολογικά και αποτελεσματικά, η διαφθορά θα μειωνόταν σημαντικά.

Αυτή η στήλη έγραψε παλαιότερα πως θα πρέπει να ζητήσει η κυβέρνηση την αρωγή της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις μεταρρυθμίσεις. Σήμερα, αυτό που θα πρέπει να μπει στους υπολογισμούς του χρέους και των αναγκών της Δημοκρατίας στα πλαίσια του Μνημονίου, είναι και το κόστος «μπροστά» των μεταρρυθμίσεων. Θα στοιχίσουν αρκετά χρήματα στην αρχή, πριν να αποδώσουν οικονομικό (και άλλο ) όφελος στη συνέχεια.

Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα κενά που έχουν όλα τα μνημόνια της κρίσης του ευρώ. Αυτό που μας αφορά εμάς άμεσα, όμως, είναι πως οι μεταρρυθμίσεις στοιχίζουν για να γίνουν σωστά στην αρχή τους. Και ανάλογη θα πρέπει να είναι και η προσέγγιση του Μνημονίου.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, να μείνουν εκτός προϋπολογισμού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s