Yes!, καινοτομία…

Είναι ευνοϊκότερο για τη φήμη σου, να αποτύχεις με τον ορθόδοξο τρόπο, παρά να πετύχεις με τον ανορθόδοξο τρόπο. Το σχόλιο, που αποδίδεται στον Κέινς, αποτελεί μία από τις καλύτερες περιλήψεις της πραγματικότητας των οικονομικών. Μόλις πρόσφατα, μάλιστα, στη Λευκωσία, είχαν σχολιάσει τεχνοκράτες του ΔΝΤ πως «δεν υπάρχουν σωστά και λάθος μοντέλα», παρά μόνο μοντέλα «με εσωτερική συνοχή ή χωρίς εσωτερική συνοχή».

Πέρα από τη δεκαετία του 1920 ή τη 18η οδό της Ουάσινγκτον, η παρατήρηση του Κέινς παραμένει σωστή. Στην Κύπρο έχουμε ήδη αρχίσει να συζητούμε, όλο και πιο έντονα, την επόμενη ημέρα, μετά την κρίση: Ποιοι τομείς θα πρέπει να τραβήξουν το κουπί της ανάπτυξης, σε ποιες δουλειές και υπηρεσίες είμαστε πιο ανταγωνιστικοί, ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που θα κάνουν την Κύπρο, και πάλι, «κέντρο», «κόμβο» ή «βάση» για τους ξένους που θα θέλουν να εδράσουν το ορμητήριό τους στην Κύπρο.

Τέτοιες συζητήσεις, όμως, καταλήγουν πάντα στο ίδιο θέμα: «Να προωθήσει η κυβέρνηση» (δηλαδή να πληρώσει), να «δώσει κίνητρα» (δηλαδή λεφτά), να «στηρίξει το κράτος» (δηλαδή να δώσει συμβόλαια ή να χαλαρώσει τους κανόνες).

Εν τω μεταξύ, σε μία μικρή, πανέμορφη αλλά κατά τα άλλα ανιαρή γωνιά της Ολλανδίας, μέσα σε κάτι χωράφια υγρά πίσω από τα κανάλια του Μάας, υπάρχει ένα άσχημο κυβικό γκρίζο κτήριο που πολύ απέχει από την όμορφη αρχιτεκτονική της χώρας. Μέσα, όμως, συμβαίνει κάτι εκπληκτικό. Το τεχνικό πανεπιστήμιο που έχει την έδρα του στην πόλη του Ντελφτ, έστησε το δικό του εκκολαπτήριο για νέες, καινοτόμες επιχειρήσεις.

Συνήθως οι νέες επιχειρήσεις, τα «start-ups»

Οι απλές λύσεις του Yes!Delft λειτουργούν πολύ καλύτερα από τις επιδοτήσεις

Οι απλές λύσεις του Yes!Delft λειτουργούν πολύ καλύτερα από τις επιδοτήσεις

, αποτυγχάνουν. Όσον κι αν είναι σημαντικές για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τη καινοτομία, η αλήθεια είναι πως τα στοιχεία δείχνουν πως το 99% των νέων επιχειρήσεων διαλύονται πριν από την τρίτη τους επέτειο. Παρόλα αυτά, η όποια προσπάθεια για να στηριχτούν, είναι σημαντική, αν όχι και απαραίτητη.

Το ερώτημα, όμως, είναι πώς πρέπει να γίνεται κάτι τέτοιο. Ακολουθώντας την ορθόδοξη πρακτική, την εύκολη λύση, η οποία εξάλλου είναι και βολική για να διακινούνται τα χρήματα όπως και όπου θέλουν συγκεκριμένοι κύκλοι, στην Κύπρο η έμφαση των εκκολαπτηρίων στρέφεται κατά βάση στην χρηματοδότηση. Έχεις μία καλή ιδέα, σου δίνουν λεφτά, κι αυτό αποτελεί το βασικό μέρος της στήριξης στην οποία μπορεί να προσβλέπει κανείς.

Και, με τον ορθόδοξο τρόπο, συνεχίζουμε να πετάμε χρήματα σε προσπάθειες που είναι καταδικασμένες από την αρχή. Στο ανιαρό Ντελφ, κάνουν κάτι πιο ανορθόδοξο. Οι απόφοιτοι του τεχνικού πανεπιστημίου, όταν έχουν μία καλή ιδέα, έχουν την ευκαιρία να μπουν στο Yes!, το εκκολαπτήριο που πρόσκειται στη σχολή. Αρχικά, λαμβάνουν συμβουλές για την ανάπτυξη της ιδέας τους, για να γίνει εμπορικά βιώσιμη και να για αναπτύξουν μια ομάδα που να έχει τις απαραίτητες γνώσεις: τεχνικές, επιστημονικές, επιχειρηματικές…

Στη συνέχεια, όταν γίνουν δεκτοί στο πρόγραμμα, λαμβάνουν γραφειακό χώρο μέσα στο κακάσχημο κτήριο. Εκεί, σε open plan, έχουν συνέχεια πάρε-δώσε με άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις. Έχουν εντός του κτηρίου συμβούλους της Ernst and Young, νομικούς συμβούλους, αλλά και υποστήριξη για θέματα όπως πώς να προσεγγίσουν επενδυτές ή πώς να κλείσουν συμφωνίες με εργοστάσια και άλλα κέντρα παραγωγής. «Το πιο σημαντικό όφελος είναι η συνεχής επαφή με τους άλλους. Ό,τι δυσκολία συνάντησα, όλο και κάποιος άλλος την συνάντησε πριν από εμένα εδώ μέσα», σχολίασε Ελλαδίτης νεαρός που σχεδιάζει σύστημα απεικόνισης των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες. Ένας άλλος νεαρός, Ολλανδός, που σχεδιάζει λύσεις στην αφαλάτωση που να καταστούν δυνατή τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (που δεν έχουν σταθερή τάση), σχολίασε πως η δική τους εμπειρία ήταν αλλιώς: Το πιο χρήσιμο, ήταν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο με τους άλλους μηχανικούς στον χώρο.

Πάνω από όλα, στο Ντελφτ, αντί να τους ρίχνουν λεφτά, τους λύνουν τα προβλήματά τους. Γι’ αυτό και καταφέρνουν να στήσουν μηχανήματα που να μπορούν να μεταφέρουν φρούτα χωρίς να τους κάνουν ζημιά, ομπρέλες που να μη στραβώνουν στον αέρα, τρισδιάστατους εκτυπωτές, αφαλατώσεις με ΑΠΕ, κέντρα ελέγχου διακίνησης σκαφών, συμπτυσσόμενα κοντέινερ ή εξειδικευμένους αισθητήρες.

Δημιουργήθηκε ένας χώρος απλός, σχετικά φτηνός, που απευθύνεται στους αποφοίτους του τοπικού πανεπιστημίου, χωρίς πολλά μεγάλα λόγια και μεγάλα κονδύλια. Αντί λεφτά, δίνει λύσεις. Αντί χορηγίες, συμβουλές, και μ’ αυτόν τον τρόπο κατάφερε να κτίσει καινοτόμα start-ups που επιβιώνουν και τελικά εγκαταλείπουν τον χώρο για να συνεχίσουν μόνοι τους.

Το πιο πετυχημένο εκκολαπτήριο στην Ευρώπη ακολουθεί μία ανορθόδοξη πρακτική, η οποία θα μπορούσε να αγαπηθεί στην Κύπρο, όπου η επιτυχία των αρχών μετριέται κυρίως με το πόσα χρήματα έχουν δαπανήσει και όχι με το απτό αποτέλεσμα που έχουν πετύχει. Η συνταγή των Ολλανδών έχει, φυσικά, τα κενά της. Είναι, όμως, προτιμότερο να είσαι περίπου σωστός παρά ακριβώς λάθος – ένα άλλο σχόλιο που επίσης αποδίδεται στον Κέινς, και με το οποίο ο Γουάτσον εξηγεί πώς ανακάλυψε την δομή του DNA.

Αντί να συζητούμε με ποιο τρόπο το κράτος θα επιλέξει τους επόμενους νικητές της οικονομίας και την επόμενη φούσκα, ίσως να είναι πιο ωφέλιμο να στραφούμε στη διαμόρφωση των σωστών συνθηκών. Αντί να δαπανήσει χρήματα, το κράτος να δώσει στήριξη. Κι αυτή θα μπορούσε να είναι και μία γενικότερη προσέγγιση για τον ρόλο του κράτους απέναντι στις επιχειρήσεις, και κυρίως απέναντι στους πολίτες.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι να μείνουν εκτός προϋπολογισμού

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s