Ευνοϊκή απόφαση IRS για την Κύπρο

Με εσωτερική νομική γνωμάτευση, το IRS αποφάσισε πως αμερικανοί που έχουν έσοδα από δραστηριότητες στην Κύπρο, μπορούν να απολαμβάνουν μειωμένο φορολογικό συντελεστή στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα προέκυψε από την περίπτωση αμερικανού πολίτη ο οποίος κατέχει μετοχικό κεφάλαιο σε εταιρεία με έδρα της την Κύπρο.

IRSΗ συγκεκριμένη εταιρεία δραστηριοποιείται εκτός Κύπρου και η εδώ έδρα της σχετίζεται, σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, με το φορολογικό καθεστώς στην Κύπρο. Ο αμερικανός μέτοχος επιχειρηματολόγησε στο IRS πως τα έσοδά του από τα μερίσματα της εταιρείας αποτελούν “Qualified Divident Income” και απομένως υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή.

Το ζήτημα που είχε τεθεί, ήταν πως στη συγκεκριμένη εταιρεία, που φαίνεται πως είναι brass plate, η πλειψηφία των μετοχών δεν ανήκει σε κύπριους, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για ευνοϊκή μετχείριση από το IRS βάσει της διμερούς συμφωνίας.

Ωστόσο, το IRS έκρινε πως, από την στιγμή που η εταιρεία δεν φαίνεται να έχει εγγραφεί στην Κύπρο με συγκεκριμένο στόχο την εκμετάλλευση της διπλής φορολογίας, γι αυτό τα μερίσματά της υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή, κάτω από άλλο «παραθυράκι» της διμερούς συμφωνίας.

Η εξέλιξη διευκολύνει την αντιμετώπιση των άμεσων ξένων επενδύσεων από τις ΗΠΑ σε εταιρείες που έχουν εγγραφεί στην Κύπρο, αφού τα φορολογικά κίνητρα, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, μπορούν να αποδειχτούν ιδιαίτερα θετικά για τους αμερικανούς επενδυτές.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s