BoC: Μεγάλες ζημιές κι ένα καλό μήνυμα

Σημαντικές ζημιές, οι οποίες ωστόσο δεν μπορούν να κριθούν ως έκπληξη ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Κύπρου για το α’ εξάμηνο του 2013. Από τα αποτελέσματα προκύπτει πως το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών (1.36 δισ. ευρώ) αφορούν στην αποξένωση των εργασιών στην Ελλάδα, ενώ σημαντική αύξηση κατά 115% σημείωσαν και οι προβλέψεις του ομίλου.

Την ίδια στιγμή, όπως ήταν επίσης φυσιολογικό, τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση 90 ημερών έφτασαν το αστρονομικό 38.8%, ενώ βάσει της νέας οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας, το ποσοστό “κατεβαίνει” στο 36%. Στην Κύπρο, τα δάνεια με καθυστέρηση 90 ημερών ανέρχονται στο 40.9% του συνόλου. Σε ποσά, τα αναφερόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (με καθυστέρηση 90 ημερών) έφτασαν στα 11 δισ ευρώ. Ωστόσο, η κάλυψη με προβλέψεις έχει αυξηθεί στο 42% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ποσοστό σημαίνει πως οι προβλέψεις έφτασαν περίπου στο 16% του συνολικού δανειστικού χαρτοφυλακίου. Οι προβλέψεις ανέρχονται σε 4.5 δισ ευρώ.

Στα αρνητικά καταγράφεται η αύξηση του λόγου κόστους-προς-έσοδα, που βρίσκεται πλέον στο 57%, έναντι 49.4% για το ά εξάμηνο πέρσι, παρά τις πολλές εξοικονομήσεις που έχουν ήδη γίνει από πλευράς της τράπεζας.

Τα συνολικά υφιστάμενα δάνεια και πιστώσεις, ανέρχονται σε 28.3 δισ ευρώ, με τις καταθέσεις να έχουν υποχωρήσει σε 17 δισ ευρώ.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις διαρροές που αφορούν στη φυγή κεφαλαίων, με τις καταθέσεις να έχουν μειωθεί κατά 4.1 δισ ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου, γεγονός που επιβεβαιώνει επίσης πως η τράπεζα εξαρτάται πλέον από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για κάλυψη των παθητικών της. Σήμερα, η ενίσχυση από την Φρανκφούρτη αντιστοιχεί στο 34% των ενεργητικών της τράπεζας.

Σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αποτελεί η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, που βρίσκεται στο 10.5% (Βασικά Ίδια Κεφάλαια). Σύμφωνα με το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης, το οποίο έχει εγκριθεί από την Κεντρική Τράπεζα και την Τρόικα, η τράπεζα θα παραμείνει άνω του ορίου του 9%. Ωστόσο, πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται από το γεγονός ότι μετά το κούρεμα κατά 47.5%, η κεφαλαιακή επάρκεια θα έφτανε στο 12.5%, σύμφωνα με όλες τις  τότε επίσημες αναφορές, οι οποίες φαίνεται πως ήταν λανθασμένες, με μεγάλο μάλιστα περιθώριο.

det_boc_050812Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως μετά τις εξελίξεις που προηγήθηκαν, πλέον η τράπεζα διατηρεί το 85% του χαρτοφυλακίου της στην Κύπρο.

Θετική εικόνα
Πάντως, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα μόνο ως “καλά” δεν μπορούν να κριθούν, την ίδια στιγμή οι ανακοινώσεις της Τράπεζας Κύπρου αποτελούν ένα σαφές βήμα προς την ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς τον όμιλο. Κι αυτό, διότι κατά την παρουσίαση απουσίαζε η συνήθης προσπάθεια για ωραιοποίηση της κατάστασης.

Παρά το γεγονός ότι στελέχη της τράπεζας –καθηκόντως- εκφράζουν απόλυτη πίστη στο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης, το οποίο παραμένει ακόμα άγνωστο ως προς πολλές από τις λεπτομέρειες που το αφορούν, την ίδια στιγμή τα στοιχεία δείχνουν πειστικά ως προς την ακρίβειά τους. Αναφορές μάλιστα, στο γεγονός ότι αναμένεται περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και αναπόφευκτα και των προβλέψεων μέχρι το τέλος του έτους, πείθουν πως στην τράπεζα έχει αλλάξει κάτι σημαντικό ως προς την αντιμετώπιση της πραγματικότητας.

Η εικόνα στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων θυμίζει την πρώτη ανακοίνωση της Λαϊκής μετά την διάσωσή της τον Μάη του 2012, όταν πολλά νέα “νούμερα” βγήκαν στην φόρα. Δυστυχώς, η τάση εκείνη στην Λαϊκή δεν διατηρήθηκε, κάτι που μπορεί κανείς να ελπίζει πως θα συμβεί στην προκειμένη περίπτωση.

Το γεγονός, μάλιστα, πως η Κύπρου ανακοίνωσε κεφαλαιακή επάρκεια 10.5% και όχι 12.5% που ήταν οι επίμονες αναφορές της Κεντρικής Τράπεζας, δείχνει μια διάθεση να σταματήσει η απόκρυψη ή το “σιγίρισμα” των στοιχείων. Αυτή η εικόνα αποτελεί σημαντικό στοιχείο, αφού, με την παραδοχή των προβλημάτων για πρώτη φορά, μπορούν να ελπίζουν καταθέτες, δανειζόμενοι και επενδυτές πως τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν. Ελπίδα, να συνεχιστεί αυτή η τάση στην τράπεζα και να μην ακολουθηθεί η πορεία που ακολουθήθηκε, δυστυχώς, στην περίπτωση της Λαϊκής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s