Οι φόβοι -και οι ελπίδες- για την Τρ. Κύπρου

Τα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου δεν έκαναν καμία αίσθηση. Πρώτο, διότι, ό,τι κι αν έλεγαν τα αποτελέσματα, αφορούν σε μια περίοδο που δεν μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική για οτιδήποτε. Δεύτερο, διότι άσχημα νούμερα ήταν ήδη αναμενόμενα και δεν ξάφνιασε κανένα η απώλεια των 1.8 δισ. ευρώ.

Η στήλη πάντως, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ασκούσε κριτική διότι δεν είχαμε επίσημα στοιχεία και αναφορές για τα βιβλία της τράπεζας, και διότι αυτή η αβεβαιότητα αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα για την ίδια την τράπεζα, αλλά και για την οικονομία γενικότερα. Σήμερα, με τα νέα αποτελέσματα, φαίνεται πως στην Αγία Παρασκευή δεν έχουν την παλαιότερη διάθεση να ωραιοποιούν μια δύσκολη κατάσταση. Έτσι, με την παραδοχή του προβλήματος, το οποίο ήταν γνωστό ούτως ή άλλως σε όσους παρακολουθούν την τράπεζα, τουλάχιστον υπάρχει –για πρώτη φορά- κάποια ένδειξη πως τα προβλήματα αντιμετωπίζονται.

Προτιμότερο να έχουμε άσχημα νούμερα, παρά να μην έχουμε καθόλου νούμερα. Και, επιτέλους αρχίσαμε να κινούμαστε σε αυτό το «προτιμότερο» σενάριο, παρά στην κάλυψη-απόκρυψη των προβλημάτων στην οποία μας συνήθισαν οι παλαιότερες διοικήσεις (όλων) των τραπεζών.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει πώς η τράπεζα μπορεί να αντέξει με Βασικά Ίδια Κεφάλαια της τάξης του 10.5%. Ο δείκτης δεν αφορά σε σημερινά στοιχεία, αλλά στα στοιχεία όπως αυτά ίσχυαν στο τέλος Ιουνίου, δηλαδή πριν από σχεδόν πέντε μήνες. Με βάση τους ορισμούς της Κεντρικής, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν τότε 36%, ενώ σήμερα πληροφορίες μας οδηγούν στην εκτίμηση πως το ποσοστό είναι κάπως υψηλότερο από 40%. Ουδείς τολμά πλέον να αμφισβητήσει πως το ποσοστό θα συνεχίσει να αυξάνεται. Έτσι, ο δείκτης των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων σήμερα πρέπει να βρίσκεται πολύ πιο χαμηλά, ενδεχομένως και σε μονοψήφιο νούμερο.

Στην απορία πώς είναι δυνατόν να αντέξει η τράπεζα, η απάντηση που λαμβάνουμε είναι πως το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης εξασφαλίζει η Κύπρου δεν θα πέσει κάτω από το το κατώτατο όριο του 9%. Μάλιστα, ΔΝΤ, Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική, Κεντρική Τράπεζα, και διάφοροι οίκοι έχουν ελέγξει το Σχέδιο και κρίνουν πως διατηρεί την τράπεζα άνω του 9%. Προφανώς, μια σημαντική παράμετρος αφορά στην αποξένωση ενεργητικών μέσα από την πώληση εργασιών στο εξωτερικό και ενδεχομένως και των ασφαλιστικών εταιρειών. Ωστόσο, στελέχη σχολιάζουν πως δεν γίνονται «ενεργά» τέτοιες κινήσεις.

Μια δεύτερη πιθανότητα έχει να κάνει με τα ποσά ανάκτησης από τα μη εξυπηρετούμενα, εάν αυτά αποδειχθεί πως τελικά δεν «σώζονται». Όλοι οι υπολογισμοί δείχνουν πως μάλλον αυτές οι εκτιμήσεις είναι αισιόδοξες, έστω κι αν διαβεβαιώνουν οι εμπλεκόμενοι πως όλοι οι υπολογισμοί είναι «συντηρητικοί».

Πάντως, παρά τις εξηγήσεις που δίνονται, αλλά και τις επίμονες διαβεβαιώσεις πως, με 10.5% στα Βασικά Ίδια Κεφάλαια κατά την 30.06.2013, η τράπεζα θα παραμείνει άνω του 9% ως το 2016, ο κρύος ιδρώτας βασανίζει πολλούς από εμάς.

Είναι προφανές για πολλούς πως το κούρεμα του 47.5% δεν ήταν αρκετό. Η κυβέρνηση ήθελε ακόμα μικρότερο, μάλιστα, ενώ η Κεντρική επέμενε από τότε πως είναι αρκετό. Όσοι λέγαμε πως μάλλον δεν αρκεί, ακούσαμε πολλά για το σόι μας και για τις προθέσεις μας. Σήμερα, από την Κεντρική εξηγούν πως η συνολική υποχώρηση του δείκτη ως το 2016 παραμένει η ίδια, αλλά μέρος της «πήγε πίσω» στις 31.12.2012, και γι αυτό δεν  ισχύουν τα νούμερα που ακούγαμε στο τέλος του καλοκαιριού, όταν επέμεναν πως με κούρεμα 47.5% στους ανασφάλιστους, η τράπεζα θα έχει Βασικά Ίδια Κεφάλαια 12%.

Η εικόνα όμως δεν αλλάζει: Στο τέλος Ιουνίου είχε μόνο 10.5% και η τάση είναι πτωτική.

Λύσεις υπάρχουν, ιδίως αν πειστούν οι επενδυτές που ήδη ενδιαφέρονται, να μπουν στην τράπεζα, να «φάνε» από τα ποσοστά των κουρεμένων και να αποκτήσουν συμφέροντα- μια κίνηση που απαιτεί περισσότερη τόλμη από όση έχουν δείξε ως σήμερα οι εμπλεκόμενοι.

Ωστόσο, αιωρείται ακόμα το ερώτημα γιατί μας πουλούσαν το 12% -και πως «είναι αρκετό ως το 2016»- όταν ήταν ξεκάθαρο πως δεν μπορεί, ούτε να πιάσει η τράπεζα το 12% με κούρεμα 47.5% μόνο, ούτε να διατηρηθεί άνω του 9% ως το τέλος του Προγράμματος. Και ξέρουμε πως ήταν ξεκάθαρο, διότι πολλοί από εμάς έγραφαν από τότε πως το κούρεμα είναι πολύ μικρό.

Επιπλέον, μόνο υποψία, καχυποψία και δυσπιστία μπορεί να προκαλέσει η δημοσίευση στοιχείων από την Κεντρική Τράπεζα. Οι πίνακες που ήθελαν τα Βασικά Ίδια Κεφάλαια να φτάνουν στο 13% (όχι μόνο 12%) με κούρεμα 37.5%, έχουν εξαφανιστεί από την ιστοσελίδα της. Άλλες ανακοινώσεις, σχετικές, έχουν επίσης εξαφανιστεί. Ακόμα και τα μερίδια αγοράς ανά τράπεζα (καταθέσεις και πιστώσεις), δείχνουν μια ισχυρή τάση για απόκρυψη πληροφοριών: Ενώ αρχικά υπήρχαν στοιχεία για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, και περιμέναμε με αγωνία να δούμε τα νούμερα από τον Απρίλη και μετά, πλέον αντί να έχουμε στοιχεία για επιπλέον μήνες, έχουμε στοιχεία για λιγότερους- μόνο Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Όλα αυτά αποτελούν πληγές. Και δεν είναι μικροπράγματα, όπως τα παρουσιάζουν πολλοί, αλλά σοβαρά ζητήματα. Η τράπεζα (και μαζί της όλη η οικονομία και η κοινωνία) υποφέρουν πάνω από όλα από έλλειψη εμπιστοσύνης. Και, όλα αυτά διαβρώνουν, ακριβώς, την εμπιστοσύνη.

Μοναδικό θετικό, πως η Τράπεζα Κύπρου δεν μας δουλεύει πλέον με μαγειρεμένα νούμερα. Μπορεί να έχει γίνει κάποιο μασάζ στα στοιχεία, όπου υπάρχουν και κάποια λάθη, αλλά δεν παρατηρείται η χοντρή παραπλάνηση που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια, τόσο από την Κύπρου, όσο και από την Λαϊκή. Κι αυτό το θετικό, οφείλουμε, αν μη τί άλλο, να το κρατήσουμε ως ελπίδα.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, να μείνουν εκτός προϋπολογισμού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s