La tolerance?

Όσοι θέλουν ανοχή, μπορούν να απευθυνθούν στους ειδικά αφιερωμένους οίκους που υπάρχουν γι’ αυτή

Απολύθηκε, χωρίς να μάθει το γιατί από το σεβαστό πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνας. Δημοσίως, δεν δόθηκε καμία εξήγηση, αφού αποτελεί, λένε, «εσωτερικό ζήτημα», που «αφορά στο προσωπικό». Το πανεπιστήμιο, μάλιστα, σχολίασε πως υπάρχει «υποχρέωση εμπιστευτικότητας» την οποία δεν μπορεί να παραβιάσει, αποκαλύπτοντας γιατί τον έδιωξαν.

Ο Ίβορ φαν Χίρντεν είχε προειδοποιήσει, πολύ πριν από την καταστροφή του 2005, πως η Λουϊζιάνα ήταν ευάλωτη στους τυφώνες – τα αναχώματα και τα φράγματα της πολιτείας, εκτός από κακοσχεδιασμένα και τοποθετημένα σε λάθος σημεία, ήταν και ασυντήρητα. Πολύ μετά την καταστροφή στη Νέα Ορλεάνη, η οποία στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 2 χιλιάδες άτομα και προκάλεσε ζημιές ύψους 108 δισ. δολαρίων, διαφάνηκε πως οι εκτιμήσεις του φαν Χίρντεν ήταν ορθές. Το Μηχανικό του αμερικανικού στρατού, που έχει την ευθύνη για τέτοια έργα, ήθελε να γλυτώσει δαπάνες με ακατάλληλα υλικά και ανεπαρκή συντήρηση, ενώ ο σχεδιασμός των αναχωμάτων δημιουργούσε μία τεράστια τεχνητή λεκάνη που θα «ανάγκαζε» το νερό να πλημμυρίζει κατοικημένες περιοχές.

Τρία χρόνια πριν από την απόλυση του καθηγητή το 2009, η New York Times περίγραφε πώς η κριτική που άσκησε στο Μηχανικό στερούσε από τη σχολή πολλά χρήματα σε κρατικές χορηγίες. Το πανεπιστήμιο ανάγκασε τον καθηγητή να σταματήσει να μιλά σε εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια.

Όλα αυτά, όμως, δεν αλλάζουν το παρελθόν. Και, το πιο σημαντικό, δεν προσθέτουν τίποτε σε μία –όποια κι αν είναι αυτή– προσπάθεια να αποφευχθούν άλλες καταστροφές στο μέλλον.

Ακούμε πολύ συχνά πως τέτοιου είδους αναφορές –για τους πολιτικούς, για τις τράπεζες, για επιχειρηματίες, για κόμματα, για «υψηλά ιστάμενα πρόσωπα», για ημικρατικούς, ναι, για δημοσιογράφους– κάνουν κακό. Και, πως θα πρέπει να σιωπούμε μπροστά σε αυτά που βλέπουμε.

Αυτή είναι πάντα η πρώτη αντίδραση: πως κάνουμε κακό. Κακό, όμως, κάνουν αυτοί που σιωπούν. «Ανοχή;» είπε ο Κλοντέλ, «υπάρχουν οίκοι γι’ αυτό» (La tolerance? Il y a des maisons pour ça!).

bordelloΕν τω μεταξύ, όταν αποτύχει η επίκληση του φιλότιμου, όμως, αρχίζουν άλλα: νεύρα, απειλές, κομμένες διαφημίσεις, αγωγές. (Ωραιότερες είναι οι αγωγές, των οποίων ο βήχας κόβεται μόλις δουν αν κρατάμε αποδείξεις ή όχι για όσα γράφονται).

Η προσπάθεια φίμωσης, φυσικά, δεν είναι, ούτε κυπριακό ούτε σημερινό φαινόμενο. Το χειρότερο, όμως, είναι πως, όπως και στην περίπτωση των Αμερικανών μετά τον τυφώνα Κατρίνα, ακόμα κι αυτή η καταστροφή δεν μας βάζει μυαλά.

Σήμερα, πραγματικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν: ΓεΣΥ, σύστημα αξιολόγησης, ριζικές αλλαγές στο Δημόσιο, πιο τολμηρή αντιμετώπιση των προβλημάτων στις τράπεζες, «πάτημα» των μεγάλων δανειοληπτών, των οποίων ο δανεισμός φαίνεται πως πατάει κάποτε και τα όρια της νομιμότητας. Και, πάνω από όλα, η εποπτεία σε όλα τα επίπεδα και όλα τα θέματα. Κεφαλαιαγορά, Κεντρική Τράπεζα, Ανταγωνισμός, Επικοινωνίες, Ενέργεια, Ασφάλεια Τροφίμων – παντού βλέπουμε το είδος της ανοχής που παραπέμπει στον Κλοντέλ.

Αυτό, όμως, προφανώς δεν αρέσει σε ορισμένους. Και, όταν πλέον οι απειλές δεν πιάνουν τόπο, τότε αρχίζει το απλό ad hominem, πως τα παίρνουμε για να μιλούμε, πως τα παίρνουμε για να σιωπούμε (αποφασίστε!), πως έχουμε ατζέντα.

Και φυσικά έχουμε ατζέντα! Έχουμε παιδιά που μεγαλώνουν σε αυτό το μπουρδέλο. Η ανοχή που θέλουν ορισμένοι, όπως ειπώθηκε τόσο εύστοχα από τον Κλοντέλ, δικαιολογείται μόνο σε πολύ συγκεκριμένους… χώρους.

Κι όσοι θέλουν να ζουν σε ένα τέτοιο τόπο, ας το κάνουν, χωρίς όμως να απαιτούν και συνενοχή των άλλων.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι να μείνουν εκτός προϋπολογισμού.

(ΥΓ. Συγγνώμη για τους τόνους στα γαλλικά. Δεν επιτρέπει η γραμματοσειρά.)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s