Εξηγεί η Κεντρική για το Core Tier I της BoC

 Ανησυχίες είχαν προκαλέσει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου. Κι αυτό, διότι τα Βασικά Ίδια Κεφάλαια του οίκου βρίσκονταν στις 30.06.2013 στο 10.5%, παρά το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι επέμεναν –ενίοτε και με έντονο τρόπο- πως με το κούρεμα της τάξης του 47.5%, η τράπεζα θα είχε Βασικά Ίδια Κεφάλαια της τάξης του 12%.

Με δεδομένο πως τα Βασικά Ίδια Κεφάλαια θα συνεχίσουν να υποχωρούν, αφού αποτελεί παραδοχή όλων πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι προβλέψεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται, μεγάλο ερωτηματικό αποτέλεσε το κατά πόσον η τράπεζα θα διατηρήσει δείκτη άνω του 9%, που είναι το εποπτικό όριο.

Στην ερώτηση κατά πόσον υποχώρησε ο δείκτης πριν καν γίνει ολοκληρωτικά το κούρεμα, ή αν δικαιώνονται οι εκτιμήσεις πως το μέγεθος του κουρέματος ήταν πολύ μικρό για να επιτευχθεί το 12% μέχρι το 2016, η Κεντρική Τράπεζα απαντά:

“O δείκτης των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων του 12% που ανακοινώθηκε από την ΚΤΚ στο τέλος Ιουλίου 2013 υπολογίσθηκε με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου για το 2012 και την πρώτη τριμηνία του 2013 και στη βάση των εκθέσεων αποτίμησης που διενεργήθηκαν από την KPMG για την Τράπεζα Κύπρου και για τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού που μεταφέρθηκαν από τη Λαϊκή Τράπεζα στην Τράπεζα Κύπρου.

cbΣημειώνεται ότι στον υπό αναφορά υπολογισμό, δεν περιλαμβάνονται οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις για το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Κύπρου σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης της KPMG για την Τράπεζα Κύπρου, καθώς είχε υπολογισθεί ισόνομη κατανομή τους κατά την τριετία 2013-2015.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, λαμβάνοντας υπόψη την ετήσια ισόποση αναγνώριση των  προβλέψεων για το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Κύπρου, όπως έχουν εκτιμηθεί από την KPMG, στην τριετία 2013-2015, καθώς και τα μελλοντικά κέρδη προ προβλέψεων για την ίδια περίοδο, η Τράπεζα Κύπρου θα διαθέτει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από την ελάχιστη εποπτική απαίτηση του 9% κατά το τέλος του προγράμματος χρηματοοικονομικής στήριξης τον Μάρτιο 2016.

Η Τράπεζα Κύπρου, ακολουθώντας συντηρητική πολιτική προβλέψεων, έχει αναγνωρίσει σημαντικές προβλέψεις  στις οικονομικές καταστάσεις του 2012 και  για την πρώτη εξαμηνία του 2013, οι οποίες στους υπολογισμούς για την ανακεφαλαιοποίηση είχαν περιληφθεί σε ορίζοντα τριετίας. Η αρχική εκτίμηση ότι η Τράπεζα Κύπρου θα επιτύχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από 9% κατά το τέλος του προγράμματος χρηματοοικονομικής στήριξης τον Μάρτιο 2016 παραμένει με βάση τις υφιστάμενες μακροοικονομικές προβλέψεις και το σχεδιο αναδιάρθρωσης που έχει ετοιμάσει η τράπεζα.»

 

Advertisements

One thought on “Εξηγεί η Κεντρική για το Core Tier I της BoC

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s