Μπορεί ο Νικόλας να σώσει τον Νίκο;

Η εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου στην προεδρία του ΔΗΚΟ αλλάζει σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων στην πολιτική σκηνή της Κύπρου. Τόσο εντός της κυβέρνησης, όσο και σε επίπεδο Βουλής, πρέπει να αναμένονται πολλές αλλαγές, αν και όχι απαραίτητα άμεσες.

Οι πρώτες ώρες έδειχναν πως η στήριξη του ΔΗΚΟ προς το κυβερνητικό έργο θα ήταν απόλυτη και ένθερμη στην αρχή, και θα υποχωρεί με σταθερούς ρυθμούς. Από νωρίς όμως, άρχισαν να φαίνονται οι ρωγμές στη κυβέρνηση. Υπάρχει, όμως, μια άλλη ανάγνωση, την οποία θα μπορούσε να προτείνει κανείς, κυρίως ως τροφή για σκέψη:

Αυτό που είναι έκδηλο είναι πως με την εκλογή Παπαδόπουλου, που μαζί της φέρνει πίσω στο ΔΗΚΟ τους διαγραμμένους, «εξόριστους» και απογοητευμένους του κόμματος, το Δημοκρατικό Κόμμα καθίσταται πλέον όμορη δύναμη με την Συμμαχία Πολιτών. Η πιο φυσιολογική επιλογή θα ήταν το ΔΗΚΟ να επιδιώξει δύο πράγματα σε σχέση με την Συμμαχία.

Από τη μια, να την καννιβαλίσει, (όπως λένε στο μάρκετιγκ), προσπαθώντας να όσο μπορεί φάει από αυτή. Από την άλλη, θα προσπαθήσει να την τραβήξει όσο το δυνατόν πιο κοντά της για την διαμόρφωση μιας συμμαχίας, ίσως κιόλας από τις ευρωεκλογές.

Με αυτό το δεδομένο, σε συνδυασμό και με τον «επαναπατρισμό» των στελεχών του ΔΗΚΟ που είχαν φύγει από το κόμμα, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως το κόμμα μπορεί (και μάλλον θα προσπαθήσει) να αλλάξει ρόλο: Από «ρυθμιστής», να γίνει «πόλος». Η απομόνωση του ΔΗΣΥ, που αποκομμένος στα δεξιά του ΔΗΚΟ μένει μόνος, αλλά και του ΑΚΕΛ που αντιμετωπίζει ακόμα πολλά προβλήματα και είναι σε φάση αναδιοργάνωσης, ενισχύει αυτή την δυναμική.

ΝικόλαςΚι αυτό επηρεάζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αν δεν κάνει κάτι, το μόνο που είναι εγγυημένο είναι πως οι πιθανότητες τον θέλουν να είναι πρόεδρος μίας θητείας. Το ένστικτο του ΔΗΣΥ κάτω από την πίεση, θα θέλει το κόμμα (και την κυβέρνηση) να μπουν –δεύτεροι, ακολουθώντας- στην κούρσα του λαϊκισμού στην οποία η Συμμαχία πιθανότατα να σύρει το ΔΗΚΟ.

Το τραπεζικό, οι ιδιωτικοποιήσεις, το Πρόγραμμα γενικότερα και οι μεταρρυθμίσεις θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα αν ο ΔΗΣΥ δεν καταφέρει να κρατήσει το ΔΗΚΟ και αντίθετα το ΔΗΚΟ σύρει τον ΔΗΣΥ πίσω από την ρητορική της Συμμαχίας. Και, από τον Μάη, ο ΔΗΣΥ θα είναι πάντα δεύτερος στη πόρτα του ΔΗΚΟ, το οποίο θα παρασύρεται προς αλλαγή στάσης και θα έχει πάντα ως δεύτερο μνηστήρα και το ΑΚΕΛ.

Μοναδική διέξοδος για τον Πρόεδρο, αλλά και για τον ΔΗΣΥ θα είναι να σκληρύνει, αντί να μαλακώσει. Και, πάνω από όλα να βιαστεί. Μπορεί το ΔΗΚΟ να αλλάζει ήδη μερικές και από τις σταθερές του θέσεις (πχ στις ιδιωτικοποιήσεις) αλλά θα υπάρξει κάποιο χρονικό διάστημα που θα λειτουργήσει ως «μήνας του μέλιτος». Αν γίνουν άμεσα οι κινήσεις, και αν δεθεί στο άρμα της μεταρρύθμισης το ΔΗΚΟ, ίσως να υπάρξει και μια συνεννόηση στο Κυπριακό. Αν δεν διαμορφωθεί, όμως, συμμαχία άμεσα, τότε όλα θα είναι ανοικτά –με την κυβέρνηση να μην μπορεί να περάσει τα νομοσχέδιά της.

Μοναδική ελπίδα του κ. Αναστασιάδη θα είναι αυτός να αναλάβει την πρωτοβουλία, άμεσα. Αλλιώς, το πολιτικό ημερολόγιο θα τον προλάβει. Μόνο έτσι, με τις τολμηρές, δύσκολες αποφάσεις με πολιτικό κόστος να λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο άμεσα, πριν καν το τέλος του έτους.

Εκτός από τον πολιτικό-κομματικό σχεδιασμό, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προχωρήσει και με μια άλλη ελπίδα: Να βγει η Κύπρος από την Μνημονιακή εποχή, με τις σημερινές αποφάσεις να δείχνουν πως πιάνουν τόπο ως το 2018 και να επιστρέφει η ανάπτυξη πριν να είναι πολύ αργά για τον Νίκο Αναστασιάδη εν όψει των προεδρικών εκλογών.

Με αυτό το σκεπτικό, θα μπορούσε κανείς να πει πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος μπορεί να διασώσει –χωρίς να το θέλει- την προεδρία Αναστασιάδη, αφού δημιουργεί τέτοιες συνθήκες, κάτω από τις οποίες, η άμεση δράση και η άμεση λήψη των δύσκολων αποφάσεων, θα κρίνει κατά πόσον ο δεύτερος θα είναι επιτυχημένος πρόεδρος ως το 2018 (κάτι που φυσικά θα ήταν καλό για όλους μας, εξ ορισμού), αλλά και κατά πόσον θα μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Ως σκέψη…

Πρέπει σίγουρα να προχωρήσει ένα ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι να μείνουν εκτός προϋπολογισμού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s