Το καταφύγιο…

Στο πολεμικό καταφύγιο των Βρετανών, το οποίο κρατήθηκε μυστικό για πολλά χρόνια ακόμα και μετά το 1945, αισθάνεται κανείς αποπνιχτικά. Σήμερα μουσείο ανάμεσα στα κυβερνητικά κτήρια του Foreign Office, αποτελείται από μία σειρά από μικρά δωμάτια που μυρίζουν όπως οι κουβέρτες της Εθνικής Φρουράς. Κατά τη διάρκεια του πολέμου πρέπει να ήταν ένας απαίσιος τόπος. Υγρός, βρώμικος, μουχλιασμένος, γεμάτος ποντίκια και έντομα. Σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του σημερινού μουσείου, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι πολλοί από εκείνους που εργάζονταν στο απόρρητο καταφύγιο-στρατηγείο του Τσόρτσιλ, προτιμούσαν να εγκαταλείψουν την ασφάλεια που τους πρόσφερε για να κοιμηθούν έξω, μέσα στα σπίτια και τα χαλάσματα του Λονδίνου, έστω κι αν αυτό τους άφηνε εκτεθειμένους στις αεροπορικές επιδρομές των Γερμανών.

Αυτό που προκαλεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, ήταν το Δωμάτιο με τους Χάρτες, ή καλύτερα το δωμάτιο δίπλα από αυτό. Δίπλα από τους μεγάλους χάρτες που καλύπτουν τους τοίχους, με πινέζες και κλωστές να σημειώνουν δυνάμεις, υποβρύχια, αεροδιαδρόμους και πολεμικά μέτωπα, είναι αναρτημένα μία σειρά από γραφικά.

Μία σειρά από γραφήματα έδειχναν το βάρος των βομβών που έριχναν οι Σύμμαχοι –μέρα, νύκτα, ανά Διοίκηση, ανά μονάδα– στη Γερμανία. Αποτελέσματα, αντίκτυπο ανά τόνο εκρηκτικών. Αντίστοιχα γραφήματα για τους βομβαρδισμούς των Γερμανών στη Βρετανία, ανά είδος βομβαρδισμού: καταστροφές, νεκροί και τραυματίες, συχνότητα, ταχύτητα, επιτυχίες αναχαίτισης. 

ChurchillWarRoomsΚι αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που παρακολουθούσαν προσεκτικά. Στρατεύματα, εκπαίδευση, τρόφιμα, παραγωγή, εντοπισμός υποβρυχίων, στοιχεία ανεφοδιασμού… Μία ατέλειωτη σειρά από στοιχεία επί στοιχείων με τα οποία οι Βρετανοί ανέλυαν τον πόλεμο όπως αυτός εξελισσόταν. 

Δεν μπορεί να αποδοθεί η τελική νίκη των Συμμάχων σε μία σειρά από γραφήματα. Χωρίς όμως μία τέτοια νοοτροπία, μία προσεκτική ανάλυση των στοιχείων και δεδομένων που έχει ο καθένας μπροστά του, ο ηρωισμός και οι ανθρώπινες θυσίες εκατομμυρίων θα ήταν χωρίς αντίκρισμα. 

Ενώ η κρίση συνεχίζει την πορεία της –μάλλον φυσιολογικά στο παρόν στάδιο– ένα από τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ακόμα η οικονομία έχει να κάνει με τον εντοπισμό, τη διάγνωση και την ανάλυση πολλών από τα επί μέρους προβλήματα που υπάρχουν. Η απουσία δημοσιευμένων στοιχείων αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα που ωστόσο αντιμετωπίζεται ως δευτερεύουσας σημασίας. Πρώτο, επιτρέπει σε πολλούς (πολιτικούς, συντεχνιακούς, «αναλυτές», επιφανείς κύριους) να λένε ό,τι θέλουν, να δουλεύουν τον κόσμο και να προωθούν συμφέροντα που δεν έχουν τίποτε να κάνουν με το όφελος του συνόλου. Η επιστροφή στη λίρα, οι επιλογές για «αναζωογόνηση» της αγοράς των ακινήτων (δηλαδή την αναζωπύρωση της φούσκας), ο λόγος για επιτόκια, η συζήτηση για την «ανάπτυξη», ακόμα και οι αναφορές στη στήριξη των ανέργων γίνονται μέσα σε ένα πλαίσιο που αντιμετωπίζει τα στοιχεία ως ενοχλητική λεπτομέρεια και όχι ως τροχιοδεικτικό που ξεκαθαρίζει την πορεία που ακολουθούν τα πράγματα. 

Έτσι, από την ώρα που τα στοιχεία δεν δίνονται δημόσια, ακούμε πολλά πράγματα που είναι αντίθετα με την πραγματικότητα. Ο ΦΠΑ ανακοινώνει πως «η σκληρή δουλειά» αύξησε τα έσοδά του. Ο κόσμος πανηγυρίζει που επιστρέφουν καταθέσεις. Η Κεντρική Τράπεζα ανακοινώνει στοιχεία και μετά τα εξαφανίζει από την ιστοσελίδα της. Οι ορισμοί που δίνουν δεν επιτρέπουν ασφαλή ερμηνεία των αριθμών. Άλλοι επιμένουν στον «κοινωνικό ρόλο» των Συνεργατικών, κάτι που τα στοιχεία δεν δικαιώνουν. Μεταξύ ανικανότητας και παραπλάνησης, το μόνο που δεν γίνεται είναι να βοηθούν τον δημόσιο διάλογο και την ανάπτυξη πολιτικής.

Πάνω από όλα, όταν τα δεδομένα είναι λάθος –ή ανύπαρκτα– οδηγούν σε λάθος αποφάσεις, κάτι που είδαμε πολλές φορές στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, όμως, είναι πλέον επείγον. Η κυβέρνηση έχει μία μοναδική ευκαιρία να αλλάξει τις νοοτροπίες αλλά και την ποιότητα των πολιτικών επιλογών, αν αποφασίσει πως όλα τα μη διαβαθμισμένα στοιχεία θα πρέπει να είναι δημοσίως διαθέσιμα σε λογικό χρονικό διάστημα.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι να μείνουν εκτός προϋπολογισμού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s