Νερό Μουτουλλάς…

Η ανακοίνωση των αναθεωρημένων εκτιμήσεων για το τεμάχιο Αφροδίτη, από τα 7 tcf στα 4.1 tcf, έπεσε στα μαλακά. Τα ΜΜΕ σε μεγάλο βαθμό κατάπιαν την είδηση. Οι υπεύθυνοι, ενώ συνήθως βασανίζονται να βρεθούν κοντά σε μικρόφωνο, απέφυγαν το κάθε σχόλιο. Οι ειδήσεις για το θέμα προχώρησαν σε νέο news cycle χωρίς καν να ασχοληθούν.

Τα προφανή ερωτήματα είναι πολύ σοβαρά- αξίζει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος; Μπορεί να αξιοποιηθεί χωρίς από κοινού πώληση με άλλα κοιτάσματα; Μπορεί να επιβιώσει, είτε αγωγός είτε και τερματικό με τέτοιους όγκους αν δεν θα περιλαμβάνεται σε αυτούς και παραγωγή του Ισραήλ;

MoutoullasΗ Noble, της οποίας η μετοχή υποχωρεί πάνω από 5.5% τον τελευταίο μήνα στο NYSE, δηλώνει πλέον ανοικτά πως κοιτάζει προς Ιορδανία και Αίγυπτο και πως η επιλογή του LNG πλέον αφορά κατά κύριο λόγο σε πλωτή μονάδα (με αδοκίμαστη τεχνολογία, FLNG).

Το τερματικό είναι μια δεύτερη επιλογή: Η Κύπρος και το δικό της τερματικό να αποτελούν δεύτερη επιλογή της δεύτερης επιλογής, με την Noble, που υπέγραψε ήδη μνημόνιο συνεργασίας, να δείχνει πως δεν μπορεί εύκολα να το χρηματοδοτήσει και πως χρειάζεται κι άλλο παίκτη. Προφανώς, το ίδιο συμβαίνει και με την Δημοκρατία.

Η Woodside σίγουρα δεν αισθάνεται και πολύ ευχάριστα με την εξέλιξη, αλλά προφανώς ούτε αυτό μας αφορά. Και, ενώ όλοι παραπονιούνται για την καθυστέρηση από δικής μας πλευράς για το θέμα του τερματικού, η μόνη απάντηση που δίνεται είναι πως όλα προχωρούν κανονικά. Πήραν χαμπάρι πως οι εμπλεκόμενοι βαρέθηκαν να περιμένουν να αποφασίσουμε τί θέλουμε, ή είναι κι αυτό δευτερεύον;

Εν τω μεταξύ, μεγάλος λόγος έγινε από πολλούς για το «γεγονός» ότι ψάχνει και πετρέλαιο η Noble. Δεν είναι προφανές από πού βγαίνει αυτό το γιορτινό συμπέρασμα, αλλά οι δηλώσεις τις οποίες επικαλούνται επίσημοι και δημοσιογράφοι, δεν λένε κάτι τέτοιο.

Ο άνθρωπος ρωτήθηκε και απάντησε πως φυσιολογικά (όπως παντού και πάντοτε), η Noble θα κοιτάξει μπας και πέφτει και κανένα πετρέλαιο κάτω από κοίτασμα: «Αξιοποιούμε ποιου τύπου προοπτικές υπάρχουν». Αυτό μεταφράστηκε, περιέργως, ως «βάζουν και το πετρέλαιο στα πλάνα τους» -άσχετο πως αυτό ήταν εξαρχής αυτονόητο.

Την ίδια περίοδο, συμβαίνουν πολλά περίεργα και σε πολιτικό επίπεδο. Η δυσαρέσκεια, σε ανώτατο επίπεδο, με συγκεκριμένο Υπουργό οδήγησε σε αλλαγές και σε διορισμό αρχαιότερου συναδέλφου του ως baby sitter για τα θέματα ενέργειας. Η παραίτηση Έλληνα, οι αλλαγές στην ΚΡΕΤΥΚ και τα περίεργα δημοσιεύματα, αφήνουν πολλές ερωτήσεις και καμία απάντηση.

Την ώρα που το Barbaros κάνει βόλτες στα ανοικτά της Κύπρου, ENI και Kogas κάνουν πίσω για τα οικόπεδα 5 και 6, προσφέροντας εξευτελιστικά μπόνους των 5 εκατ. ευρώ, με τα οποία ανάγκασαν την κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση. Ο Υπουργός Εμπορίου δηλώνει πως δεν παίζει, πάντως, τρίτος γύρος αδειοδότησης. Αυτή ήταν μια άλλη μεγάλης σημασίας εξέλιξη που επίσης έπεσε στα μαλακά και ξεπεράστηκε χωρίς επιπλέον εξηγήσεις.

Το φυσικό αέριο παρουσιάζεται από τους πολιτικούς και τους «τεχνοκράτες» ως πανάκεια που θα λύσει όλα μας τα προβλήματα. Το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς ταλαιπώρησαν τόσο τη λογική και την νοημοσύνη μας, με υποσχέσεις πως θα πωλήσουν γκάζι για να φύγει η Τρόικα, από μόνο του λέει πολλά. Την ίδια ώρα, όμως, ο διάλογος που γίνεται κινείται σε προσβλητικά για την νοημοσύνη του κόσμου, επίπεδα –χωρίς να ξέρουμε τί είναι οικονομικά βιώσιμο και τεχνικά δυνατό, συζητούμε την εκμετάλλευση σε πολιτικό επίπεδο, με τους πολιτικούς να εκμεταλλεύονται τα όνειρα που οι ίδιοι δημιούργησαν, για να κερδίσουν πόντους.

Το μόνο βέβαιο είναι πως το χρώμα της φλόγας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο από την ουσία. Στον βαθμό που μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης, το Φυσικό Αέριο θα είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για τον τόπο. Με τα μυαλά όμως που φαίνεται πως έχουμε, μάλλον δεν θα σπάσει το σερί από φιάσκο που άρχισε πριν δυόμισι χρόνια στο θέμα του αερίου.

Η εικόνα που δημιουργείται θυμίζει τους Γκερμεζιάν, το Κατάρ στο τρελάδικο, την επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο της Λάρνακας με την China Glory, την μαζική κάθοδο κινέζων επενδυτών, τα 300 εκατ. ευρώ από την αδειοδότηση με τα οποία θα μειώνονταν τα μέτρα του Μνημονίου.

Πάνω από όλα, θυμίζει το πρωταπριλιάτικο κείμενο πριν πολλά χρόνια, που έλεγε πως ο κ. Ρολάνδης πήγε στην Αίγυπτο με δύο μπουκάλια νερού (Μουτουλλάς)  γεμάτα κυπριακή βενζίνη για να το δουν οι εκεί επίσημοι και να πειστούν για την αξία των κοιτασμάτων μας. Κάτι τέτοιο…

Ο χρόνος, και για το φυσικό αέριο, μας πιέζει, ενώ η όποια επιτυχία μόνο άσχετη δεν θα είναι με το Κυπριακό.  Ας σοβαρευτούμε. Άμεσα.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα όποια έσοδα προκύψουν από το γκάζι (μακάρι) να μείνουν εκτός προϋπολογισμού.

Advertisements

10 thoughts on “Νερό Μουτουλλάς…

  • tcf- τρις κυβικά πόδια. Συνήθης μονάδα μέτρησης για αέριο, γράφτηκε αρκετά.
   LNG-υγροποιημένο
   FLNG- πλωτό υγροποιημένο.
   Αν έχει κάτι άλλο, μου λες.
   thx

 1. Το FLNG ήταν το ένα, και το άλλο είναι το «ΜΔΠ». Είμαι σίγουρος άλλα άτομα δεν ξέρουν άλλα ακρωνύμια (νομίζω σου έχω ξαναπεί ότι γράφεις πολλά ακρωνύμια. Αν όχι, ήθελα να το πω). Θα μου πεις κάνε ένα google. Θα το έκανα το google, μα οι συνθήκες ανάγνωσης δεν είναι πάντα ιδανικές (λιγοστός χρόνος για κάθε κείμενο, κούραση…). Καλοπροαίρετα τα γράφω αυτά. Δεν με ενδιαφέρει να παίξω τον έξυπνο…Καλό βράδυ

  • Κατανοητό. Δίκαιο έχεις.
   Η αμαρτία μας είναι πως μετρούμε τις λέξεις…
   ΜΔΠ είναι Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Πλαίσιο. (δηλαδή τριετής προϋπολογισμός αντί για ετήσιος). Έτσι δεν μπορούν να κρύβονται δαπάνες και να χτενίζονται τα νούμερα.

 2. απο την αρχη ειχα αμβιβολιες για την δυνατοτητα σωστης αξιοποιησης και διαχειρισης των κοιτασματων εχοντας υποψη την γενικη αχαπαροσυνη των κυπριων πολιτικων, αξιωματουχων και τεχνοκρατων. οτι παθουμε εν που την κκελε μας.

 3. Η άποψη μου είναι ότι η Noble δημοσίευσε επανεκτίμηση των κοιτασμάτων του Αφροδίτη ως μια δικαιολογία ώστε να μπορεί να αλλάξει στρατηγική και να δικαιολογήσει την δημιουργία αγωγού. Οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην λήψη απόφασης για δημιουργία τερματικού από μέρους μας είναι ικανές να αφήσουν το LNG εκτός αγορών αφού η τιμή που θα πουληθεί θα είναι μη συμφέρουσα για την Noble.

  «Κάλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι»

 4. Με τα δεδομένα που έχουμε, αξιολογούμε και αναλύουμε, και στη φάση που έγραφες αυτό το κείμενο σωστά έκρινες. Προδιαγράφονται όμως νέα δεδομένα (*φαίνεται*, προ της επαλήθευσης): http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/176492/petrelaio-60-dis-sto-oikopedo-12-enimerothike-o-proedros

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s