«Επισημοποιεί» τις συναλλαγές η Τράπεζα Κύπρου

Οι αυξανόμενες συναλλαγές μετοχών και καταθέσεων, αναγκάζουν τους αρμόδιους να βγάλουν την αγορά από την «γκρίζα» θεσμική ζώνη.

Μία κατάθεση 1 εκατ. ευρώ στις 14 Μαρτίου, σήμερα πωλείται για 490 χιλιάδες ευρώ – αλλά οι τιμές ανεβαίνουν.

http://www.kathimerini.com.cy

«Επίσημες» μπορούν να είναι πλέον οι αγοραπωλησίες μετοχών και καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου. Η τράπεζα δημοσιοποιεί έγγραφα τα οποία θα μπορούν οι εμπλεκόμενοι να συμπληρώνουν σε συναλλαγές για να ενημερώνεται το μετοχικό μητρώο, κάτι που σήμερα δεν γίνεται, διότι η μετοχή δεν διαπραγματεύεται στο ΧΑΚ. Η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από τις πωλήσεις καταθέσεων και μετοχών της τράπεζας άρχισε να προβληματίζει, από καιρό, την Κεντρική Τράπεζα, η οποία παρακολουθούσε την «γκρίζα» αγορά των καταθέσεων να επεκτείνεται ραγδαία, χωρίς ωστόσο να κινείται σε θεσμοθετημένα πλαίσια.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών αφορούσε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο καταθέσεις όσο και μετοχές της Τράπεζας Κύπρου. Οι πωλήσεις καταθέσεων αφορούν σε χρήματα κουρεμένων καταθετών τα οποία είναι σήμερα δεσμευμένα μετά το κούρεμα. Αντιστοιχούν συνολικά στο 52,5% των αρχικών καταθέσεων που έχουν απομείνει μετά το κούρεμα, με το ένα τρίτο αυτού του ποσού να αποδεσμεύεται στο τέλος Ιανουαρίου – μία στιγμή που επενδυτές, καταθέτες και δυνητικοί αγοραστές περιμένουν με μεγάλη αγωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, οι υποτιθέμενες αξίες των συναλλαγών θέλουν τις καταθέσεις που έχουν απομείνει μετά το κούρεμα, να πωλούνται γύρω στο 70% της ονομαστικής τους αξίας. Η χαμηλή τιμή (πωλείται κατάθεση 1 εκατ. ευρώ έναντι 700 χιλιάδων, για παράδειγμα) οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρώτες συναλλαγές γίνονταν λόγω της άμεσης ανάγκης που είχαν κουρεμένοι καταθέτες να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα. Από τη στιγμή που χρειάζονταν άμεσα ρευστό, αλλά η κατάθεσή τους ήταν δεσμευμένη στην Τράπεζα Κύπρου, δέχονταν αρχικά σημαντικές εκπτώσεις κατά την πώληση των καταθέσεών τους.

Πιο πρόσφατα, οι συναλλαγές αυτές άρχισαν να συμπεριλαμβάνουν και μετοχές της τράπεζας (ονομαστική αξία 1 ευρώ). Η αποδιδόμενη αξία κινείται στα 20 σεντ, με βάση τις συναλλαγές που έχουν ήδη γίνει. Είναι προφανές πως το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών (και δη hedge funds εκτός Ευρωζώνης) για τις μετοχές στη συγκεκριμένη τιμή, δείχνει πως εκτιμούν πως η αξία θα κινηθεί υψηλότερα. Από την άλλη, καταγράφεται και το έντονο ενδιαφέρον των σημερινών μετόχων να αποξενωθούν τα συμφέροντα που έχουν στην τράπεζα, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτηματικά αλλά και ανησυχία.

Για σκοπούς ευκολίας η τιμή που αναφέρεται είναι μεταξύ 91% και 94% της ονομαστικής αξίας των καταθέσεων που έχουν απομείνει, αλλά με τις μετοχές να θεωρούνται «δώρο». Στην ουσία, αυτός ο υπολογισμός θέτει τις μετοχές γύρω στα 25 σεντ και τις καταθέσεις γύρω στα 70 σεντ για κάθε ευρώ. Ωστόσο, τα νούμερα αυτά δεν είναι παρά ενδεικτικά, αφού συναλλαγές έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλες αποκλίσεις από αυτούς τους «μέσους όρους».

Αναμένεται πως, εάν απελευθερωθεί το πρώτο τρίτο των δεσμευμένων καταθέσεων στο τέλος Ιανουαρίου, οι τιμές λογικά θα πρέπει να αυξηθούν: Από τη μία, θα αποτελεί ένδειξη πως η τράπεζα «πάει καλά» και επομένως θα αυξηθεί η μετοχή, ενώ από την άλλη και οι δεσμευμένες καταθέσεις θα αποτιμούνται με χαμηλότερη έκπτωση. Επιπλέον, οι πωλητές καταθέσεων εκτιμάται πως θα είναι λιγότερο «απελπισμένοι» και θα πιέζουν για υψηλότερες τιμές.

Πάντως, τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο στο παρόν στάδιο, ιδίως αν προκύψει κάποιο «ατύχημα» με την απελευθέρωση των καταθέσεων τον Ιανουάριο. Πάντως, οι σημερινές τιμές (οι οποίες δείχνουν πως πιθανόν να αυξηθούν), μεταφράζονται σε σημαντικές απώλειες: ένας καταθέτης που είχε 1 εκατ. ευρώ στις 14 Μαρτίου, σήμερα μπορεί να εισπράξει γύρω στις 490 χιλιάδες ευρώ για τη συγκεκριμένη κατάθεση.

Πάντως, ένα σημαντικό μέρος της κινητικότητας που υπάρχει στις μετοχές και καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου σχετίζεται άμεσα με τις μεγάλες αγοραπωλησίες που καταγράφονται και σε επιφανή ακίνητα στην Κύπρο. Αυτές οι συναλλαγές αποτελούν ένα τρόπο για να μεταφερθούν ποσά εντός της τράπεζας –και έτσι να παρακαμφθούν– οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων, συνήθως μέσα από τη δημιουργία κοινής εταιρείας –εδικού οχήματος– σε «ειδικό προορισμό» στο εξωτερικό. Πάντως, οι κινήσεις αυτές είναι καθόλα νόμιμες, αλλά ενισχύουν την αίσθηση στην Τράπεζα Κύπρου, την Κεντρική και το Υπουργείο Οικονομικών πως η όλη αγορά των μετοχών και καταθέσεων θα πρέπει να θεσμοθετηθεί για να πάψει να κινείται σε «γκρίζα ζώνη» ως προς την εποπτεία και τη ρύθμισή της. Επιπλέον, με τις οδηγίες που πλέον ανακοινώνονται, θα μπορεί να ενημερωθεί και το μητρώο μετόχων.

 

Advertisements

2 thoughts on “«Επισημοποιεί» τις συναλλαγές η Τράπεζα Κύπρου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s