ΤΚ: Στενεύει ο κλοιός στους «30 δανειολήπτες» με τα 6 δισ.

Καθόλου τυχαίες δεν ήταν οι πρόσφατες πωλήσεις «επιφανών» ακινήτων, με τις οποίες σημαντικά έργα που ήταν φορτωμένα με μεγάλα δάνεια –και χρειάζονταν εκτενή ανακαίνιση- πωλήθηκαν σε επενδυτές.

Οι συναλλαγές, οι οποίες εμμέσως αποτελούσαν ανταλλαγή μεριδίων στις επιχειρήσεις δανειοληπτών έναντι «ζεστού» ρευστού με το οποίο μπορούν να εξυπηρετηθούν υποχρεώσεις, συχνά περιλαμβάνουν και ανταλλαγή, όχι μόνο καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου αλλά και μετοχών όπως αυτές προέκυψαν μετά το κούρεμα.

Η στάση της νέας Διοίκησης της Τράπεζας προμηνύει νέες πωλήσεις, όπως αφήνουν να νοηθεί ανώτατα μέλη της. Πρόθεση της τράπεζας είναι να «διευκολύνει» όσο μπορεί την όποια προσφορά από επενδυτές προς δανειολήπτες, με την οποία οι δεύτεροι θα βρεθούν σε θέση εξυπηρέτησης των δανείων τους.

Η «παραδοσιακή» συναλλαγή αφορά στην πώληση μεγάλου μεριδίου της επιχείρησης-δανειολήπτη, έναντι ποσού με το οποίο να καλύπτονται σε κάποιο βαθμό τα μη εξυπηρετήσιμα χρέη. Στα πλαίσια της συμφωνίας, η επιχείρηση υπόκειται και σε αναδιάρθρωση, με την οποία μπορεί να καταστεί, πλέον, βιώσιμη.

Τέτοιες συναλλαγές συνοδεύονται και από αναδιάρθρωση των χρεών της επιχείρησης, γεγονός που καθιστά την τράπεζα έμμεσο «συμμετέχοντα» στην πράξη.

Μέχρι πρότινος, στάση της Τράπεζας Κύπρου ήταν να μην ενθαρρύνει –τουλάχιστον ενεργά- τέτοιες συναλλαγές, κάτι που είναι πλέον ξεκάθαρο πως δεν ισχύει.

Πλέον, καθίσταται ξεκάθαρο πως η πίεση αυξάνεται όλο και περισσότερο στους μεγάλους δανειολήπτες, για να «βρουν όποιο τρόπο μπορούν για να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους». Πλέον, η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει «συναισθηματικό δεσμό» με τις επιχειρήσεις και η εξυγίανσή τους, όπως αναφέρεται, αποτελεί προτεραιότητα, πάνω από την διατήρηση ελέγχου από τους αρχικούς μετόχους.

BankofCyprus_423-02Ενημέρωση αναφέρει πως ακόμα και πωλήσεις των ίδιων των δανείων –σε σημαντική έκπτωση- δεν πρέπει πλέον να αποκλείονται.

Τέτοιες πωλήσεις, οι οποίες «συνηθίζονται» σε περιπτώσεις όπου μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορούν να «πακετοποιηθούν», δεν γίνονταν μέχρι πρότινος από την τράπεζα, εν μέρει διότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται και αναγνώριση των ζημιών.

Μέχρι τις αρχές του Φθινοπώρου, πάντως, δυνητικοί επενδυτές σχολίαζαν πως οι τιμές στις οποίες πωλούνται τέτοια δάνεια στο εξωτερικό, είναι ένα μόνο κλάσμα των τιμών που ζητούσε η Τράπεζα Κύπρου, κάτι που φαίνεται πως δεν θα ισχύει για πολύ.

Μετά από καθυστερήσεις, αλλά και μάλλον ανεξήγητη καθυστέρηση στην ουσιαστική αντιμετώπιση των μεγάλων δανειοληπτών, η Τράπεζα Κύπρου δηλώνει πλέον πως έχει την κάθε διάθεση να «πάρει πίσω τα λεφτά» της, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη τους. «Ουσιαστικά, αυτοί οι δανειολήπτες κρατούν τα λεφτά των μετόχων, οι οποίοι έχασαν τις καταθέσεις τους εξ αιτίας των μεγάλων αυτών δανείων», σχολιάζουν ανοικτά στην Κύπρου. «Αυτά τα λεφτά τους, τα θέλουν πίσω οι μέτοχοι μας».

Σε ερώτηση κατά πόσον η τράπεζα έχει την διάθεση να αναλάβει και την διοίκηση των πιο προβληματικών από τους μεγάλους δανειολήπτες, το ενδεχόμενο αφήνεται ανοικτό. «Δεν είναι μια επιλογή που μας αρέσει.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα το κάνουμε ποτέ», σχολιάζεται. «Σίγουρα, προτιμούμε, αν είναι δυνατόν, ως πρώτη επιλογή να είναι ένας άλλος επενδυτής», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Πάντως, στην Κύπρου σχολιάζουν πως είναι ήδη σε στενή επαφή με τους «30 διανειολήπτες», όπως τους αποκαλούν, που έχουν προβληματικά δάνεια ύψους 6 δισ. ευρώ μεταξύ τους. «Τους εξηγούμε τη θέση μας, και ζητούμε να μας εξηγήσουν πώς θα εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Συνήθως, υπάρχει αλληλοκατανόηση». Για τις περιπτώσεις όπου ο διάλογος είναι δύσκολος, αρμόδιο στέλεχος της τράπεζας σχολίασε πως σε αυτούς, που είναι πάνω από τους μισούς, «φροντίζουμε να κατανοήσουν την θέση μας, με επαναλαμβανόμενο διάλογο, κάνοντας την θέση μας όλο και πιο ξεκάθαρη κάθε φορά». Τελειώνοντας, το ίδιο στέλεχος είπε πως «εξηγούμαστε χωρίς συναισθηματισμούς.Δεν υπάρχουν πλέον ιερές αγελάδες»

Η πίεση στους «30 δανειολήπτες» θα συνεχίσει να αυξάνεται, εάν ισχύουν απόλυτα τα σχόλια των κορυφαίων στελεχών της Τράπεζας Κύπρου. Σε μεγάλο βαθμό, τέτοιες εκποιήσεις επιχειρήσεων βοήθησαν την τράπεζα να διατηρήσει τα Βασικά Ίδια Κεφάλαιά της στο 10.4%. Πλέον, και με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να προσεγγίζουν το 50%, είναι σαφές πως η ίδια η τράπεζα δεν έχει άλλες επιλογές.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s