Η λίστα του Χούρικαν…

Με τους μεγαλομετόχους της Τράπεζας Κύπρου είναι στο σύνολό τους κουρεμένοι καταθέτες που «θέλουν πίσω τα λεφτά τους», όπως λέγεται ανοικτά από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου, η πίεση πλέον πέφτει για τα καλά στους «30 μεγάλους δανειολήπτες που έχουν 6 δισ. ευρώ σε δάνεια», όπως δηλώνουν χωρίς περιστροφές στην Αγία Παρασκευή. Η «Κ» παρουσιάζει τα ονόματα όσων δανείστηκαν τρελά ποσά από το Συγκρότημα.

money-drain2Τα εν λόγω 6 δισ. ευρώ είναι προβληματικά, τα οποία δεν εξυπηρετούνταν κανονικά εδώ και χρόνια –πολύ πριν την χειρότερη «φάση» της σημερινής οικονομικής κρίσης. Με την αλλαγή πολιτικής που έφερε ο νέος Διοικητικός Σύμβουλος της τράπεζας σε σχέση με την προηγούμενη διοίκηση, η πίεση πλέον πέφτει ανοικτά στους συγκεκριμένους δανειολήπτες για να βρουν τρόπους εξυπηρέτησης των δανείων τους. «Οι 30», όπως λένε στην Τράπεζα Κύπρου, θα πρέπει να αποξενωθούν ενεργητικά, να δώσουν έλεγχο των εταιρειών τους και να κάνουν ό,τι άλλο χρειάζεται για να εξυπηρετήσουν της καθυστερημένες τους υποχρεώσεις. «Δεν υπάρχουν ιερές αγελάδες», λέγεται χαρακτηριστικά, ενώ «η τράπεζα θέτει τις απόψεις της με αυξανόμενη ένταση» μπροστά στους εν λόγω δανειζόμενους.

Τα μεγάλα δάνεια
Όπως είναι γνωστό από έγγραφα της ίδιας τη τράπεζας, ο μεγαλύτερος από αυτούς τους δανειζόμενους φαίνεται πως είναι η Leptos, με «άνοιγμα» της τάξης των 457 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2013. Παρά το γεγονός ότι ως τα τέλη του 2011 «δεν ήταν σε θέση να καλύψει ούτε τους δεδουλευμένους τόκους» σύμφωνα με την ίδια την Κύπρου, η συγκεκριμένη εταιρεία έλαβε επιπλέον δάνεια 222 εκατ. ευρώ μέσα στο 2012, πέρα από τα 235 εκατ. που ήδη είχε σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Μεγάλη είναι και η έκθεση της Aristo, η οποία είχε «άνοιγμα» 338 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2013 και για την οποία, επίσης, δεν υπήρχαν προβλέψεις, προφανώς λόγω θεωρητικής «κάλυψης» και αυτών των δανείων από εξασφαλίσεις (μάλλον ακίνητα). Όπως και στην περίπτωση της Leptos, η Aristo έλαβε εντυπωσιακό δανεισμό μέσα στο 2012, όταν οι υποχρεώσεις της αυξήθηκαν από 198 εκατ. ευρώ σε 338 εκατ. ευρώ.

Μεγάλα ανοίγματα έχει η τράπεζα και στους ομίλους Shacolas (335 εκατ. ευρώ). Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως μετά από αναδιαρθρώσεις έχουν αρχίσει να εξυπηρετούνται τουλάχιστον οι τόκοι των συγκεκριμένων ομίλων, ενώ αναμένονται και επιπλέον κινήσεις απομόχλευσης των εταιρειών. Παρόμοια είναι και η εικόνα στην Louis που επίσης φαίνεται πως άρχισε να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις, που ήταν 140 εκατ. ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο, με προβλέψεις 40 εκατ. ευρώ.Όπως και στην περίπτωση της Shacolas, και η Louis κάνει επιπλέον κινήσεις απομόλχευσης.

Άλλοι δανειζόμενοι που συγκαταλέγονται στους λεγόμενους «τριάντα», όπως τους αποκαλούν στην Αγία Παρασκευή, είναι η Hassapis (160 εκατ. ευρώ, με προβλέψεις 43 εκατ. ευρώ) και η Quality Group. Η δεύτερη είχε υποχρεώσεις 73.6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011, οι οποίες αυξηθήκαν σε 126.9 εκατ. ευρώ μέσα στο 2012.

Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης η Fairways (93 εκατ. ευρώ), η AquaSol ( 170 εκατ. ευρώ), η Lanitis με 312 εκατ. ευρώ, η SFS με 97 εκατ. ευρώ, η Libra Group με 114 εκατ. ευρώ και η Frangoudis & Stephanou με 121 εκατ. ευρώ. H Thanos Group είχε υποχρεώσεις ύψους 48.75 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011. Η Casternet είχε υποχρεώσεις ( 84 εκατ. ευρώ) στις αρχές του 2012.

Επιπλέον στη «λίστα του Χούρικαν» παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, η Miltiades Neofytou (58.8 εκατ. ευρώ), η Primetel (35.7 εκατ. ευρώ), SZ Eliades Leisure (39 εκατ. ευρώ), η Kouroushis (29 εκατ. ευρώ), η Zetanet (24 εκατ. ευρώ), η Ocean Tankers (51 εκατ. ευρώ) και η Raftis Group (18 εκατ. ευρώ). Οι πιο πάνω υποχρεώσεις αφορούν στις αρχές του 2012.

Όλες οι αναφορές αφορούν σε συλλογικές υποχρεώσεις ανά όμιλο.

One thought on “Η λίστα του Χούρικαν…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s