BoC: Μεταξύ γύπα και πανώλης…

Όσο τα νούμερα τρομάζουν, άλλο τόσο κερδίζουν τις εντυπώσεις στην Τράπεζα Κύπρου με την ευθύτητα και την ειλικρίνειά τους. Και αυτή τη φορά η διοίκηση Hourican απέφυγε να πει τα παραμύθια που μας συνήθισαν οι τραπεζίτες και παραδέχτηκε τα προβλήματα της τράπεζας. Έτσι, όσο τα νούμερα τους επιβεβαιώνονται, δικαιούνται να έχουν το τεκμήριο της αθωότητας.

Ο Hourican, στον οποίο κληρονομήθηκε η δυσπιστία μας έναντι των τραπεζιτών (πολλοί από εμάς την πάθαμε μια φορά γι αυτό φυσάμε και στο γιαούρτι), ζητεί κάποια πίστωση χρόνου. Ο χρόνος, από την άλλη, αποτελεί μια πολυτέλεια που στην Αγία Παρασκευή δεν έχουν. Και γι αυτό πίστωση χρόνου δεν μπορεί να να δοθεί.

Τα αποτελέσματα του εννιαμήνου, όπως και του εξαμήνου, έχουν μια διττή “ιδιότητα”: Από τη μια, είναι τραγικά. Από την άλλη, ήταν αναμενόμενα. Αυτό ωστόσο που προκύπτει από τα στοιχεία (νοουμένου πάντα πως ο χρόνος θα τα επαληθεύσει) είναι πως τεκμηριώνονται πλέον τα αναπόφευκτα.

Η Κύπρου διατήρησε Βασικά Ίδια Κεφάλαια (ο δείκτης ευρωστίας, που πρέπει να μείνει άνω του 9%), στο 10.4%, μια οριακή μόνο πτώση από το 10.5% του εξαμήνου. Κι αυτό, παρόλο που τα μη εξυπηρετούμενα αυξήθηκαν από 38.8% στο 48%. Μια αύξηση που είναι μεν τρομακτική, αλλά δεν πρέπει να ξαφνιάζει κανένα πως τα μισά σχεδόν από τα δάνεια της τράπεζας δεν εξυπηρετούνται -Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πώς έδιναν δάνεια τόσο καιρό, αλλά και πόσο έντονη ήταν η παρεοκρατία στα ενδότερα του ομίλου.

Ο τρόπος με τον οποίο κατάφεραν αυτό το θαύμα, ήταν διπλός:

Πρώτο, έγινε μαζική απομόχλευση. Δεύτερο, μείωσαν την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από 42% σε 37% όσον αφορά στις προβλέψεις. Για το δεύτερο, δίνονται αρκετές εξηγήσεις, με βασικότερο πως είναι πιο «καλά εξασφαλισμένα» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που προέκυψαν μεταξύ των προηγούμενων αποτελεσμάτων, και των σημερινών. Η εξήγηση δεν είναι απόλυτα πειστική, αφού λογικά οι πιο μαζικές εξασφαλίσεις θα πρέπει να αφορούσαν στη πρώτη «φουρνιά» των μη εξυπηρετούμενων και εν πάση περιπτώσει, δεν υπάρχει διαρθρωτικά κάποιος λόγος γιατί τα μη εξυπηρετούμενα που προέκυψαν μετά το καλοκαίρι να είχαν καλύτερες εξασφαλίσεις.

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, αφορά στο πρώτο σημείο. Η τράπεζα, μέσα από την απομόχλευση, έχει μειώσει το ρίσκο (τον παρονομαστή των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων) και έτσι κράτησε τον δείκτη κοντά στο αρχικό του σημείο.

Η απομόχλευση γίνεται μέσα από διάφορες κινήσεις, και θα συνεχιστεί. Θα πρέπει, για παράδειγμα, η τράπεζα να αποξενωθεί (κι άλλα) ενεργητικά και εργασίες στο εξωτερικό, κάτι που ακόμα είναι σε εξέλιξη, ενώ θα πρέπει κάποια στιγμή να δοθεί στο παζάρι και η Uniastrum.

BankofCyprus_423-02Ωστόσο, σημαντικό είναι και το γεγονός ότι άρχισαν πλέον και οι κινήσεις απομόχλευσης μέσα από την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων και άλλων ενεργητικών και στην Κύπρο. Ορισμένες περιπτώσεις είναι καλά γνωστές, ιδίως όσον αφορά στην πώληση ακινήτων έναντι μεριδίου στην επιχείρηση των δανειοληπτών: Οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις. Θα πωλήσουν μεγάλο μέρος της επιχείρησής τους σε επενδυτή, οποίος αφενός θα καλύψει κάποιες από τις πιο χοντρές τους υποχρεώσεις, και αφετέρου θα αναλάβει ρόλο στην αναδιάρθρωση της επιχείρησής τους. Άλλοι, απλά πωλούν ενεργητικά τους (πχ. Ακίνητα, καταθέσεις στην Κύπρου, μετοχές στην τράπεζα κτλ) σε επενδυτές. Άλλες φορές, η συναλλαγή αφορά σε συνδυασμό των δύο.

Μέχρι πρόσφατα, η τράπεζα δεν προτιμούσε αυτές τις κινήσεις. Μάλιστα, επενδυτές σχολίαζαν ανοικτά πως σε τέτοια asset sales, η τράπεζα αποτελούσε εμπόδιο. Ο λόγος ήταν πως, με την πώληση του προβληματικού δανείου, η τράπεζα θα πρέπει να «παραδεχτεί» στα βιβλία της τη ζημιά και να θα υποχρεωθεί να την δείξει. Πλέον, υποχρεούνται οι λογιστές της τράπεζας να δείξουν τη ζημιά, χωρίς να βαφτίζουν ως «εξυπηρετούμενα», εκείνα τα δάνεια που «αναδιαρθρώθηκαν» – δηλαδή μαγειρεύτηκαν.

Μοναδική εναλλακτική επιλογή, ήταν αρχικά, ο ίδιος ο δανειολήπτης, «εθελοντικά» να πωλήσει μέρος της επιχείρησής του, αφού τα δάνεια δεν πωλούνταν από την τράπεζα, παρά μόνο σε τιμές-τσίρκο.

Με την αλλαγή, η Κύπρου ακολουθεί πλέον ενεργή πολιτική στην «υποβοήθηση» των συναλλαγών. Δεν είναι γνωστές ακόμα πωλήσεις που αφορούσαν αμιγώς σε δάνεια, αλλά πλέον πρέπει να αναμένονται. Έχουν όμως αρχίσει οι «εθελοντικές» πωλήσεις μεγάλων μεριδίων στους προβληματικούς δανειολήπτες.

Αγοραστές, φυσικά, είναι οι «γύπες», οι οποίοι καθαρίζουν τα πτώματα. Όπως έγραψε παλαιότερα αυτή η στήλη, ο ρόλος τους είναι εκ φύσεως να καθαρίζουν ό,τι έχει πεθάνει, πριν να σαπίσει και να γεμίσει ασθένειες. Και, για να ταλαιπωρήσουμε τη μεταφορά ακόμα λίγο, σε τελική ανάλυση η επιλογή είναι μεταξύ του γύπα και της πανώλης. Και, όσο αντιπαθείς κι αν είναι οι γύπες, σε αντίθεση με τις αρρώστιες, δεν μπορούν να πειράξουν τους «ζωντανούς».

Η ενεργή πλέον πολιτική της Τράπεζας Κύπρου δίνει την όποια ελπίδα δικαιούται κανείς να έχει για την σημερινή κατάσταση. Η πώληση εργασιών σύντομα θα ολοκληρωθεί και η κάλυψη των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (του δείκτη βιωσιμότητας της τράπεζας) δεν θα μπορεί για πολύ καιρό να γίνεται μέσα από αυτή την κίνηση. Έτσι, από την ώρα που πλέον στο παιγνίδι μπαίνουν και τα δάνεια –ή μάλλον οι δανειολήπτες- είτε τους αρέσει είτε όχι- τότε μπορούν να καλύπτονται οι ζημιές, τουλάχιστον μερικώς. Ως πάρακατω…

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι να μείνουν εκτός προϋπολογισμού.

Advertisements

2 thoughts on “BoC: Μεταξύ γύπα και πανώλης…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s