Έτοιμο προσχέδιο του Ευρωκοινοβουλίου για την Τρόικα

Το προσχέδιο της έκθεσης επιρρίπτει σαφέστατες ευθύνες  στην Βουλή για καθυστερηση στην υπογραφή του μνημονίου στην Κύπρο. Σημειώνει πως όταν άρχισε το Μνημόνιο “οι ανησυχίες για την συστημική αστάθεια στην κυπριακή οικονομία” είχαν ήδη εκφραστεί από καιρό, κυρίως λόγω “της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών σε υπερβολικά μοχλευμένες τοπικές επιχειρήσεις ανάπτυξης γης” καθώς και εξαιτίας της κρίσης στην Ελλάδα, “της υποβάθμισης των κυπριακών ομολόγων από τους οίκους αξιολόγησης,  την αδυναμία για αναχρηματοσόητηση των δημοσίων δαπανών μέσα από τις διεθνείς αγορές, καθώς και τον αρχικό δισταγμό της κυβέρνησης για αναδιάθρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα”. Η τελευταία αναφορά προφανώς στέλλει μήνυμα για την προσπάθεια που έγινε στις αρχές Μαρτίου για να αποφευχθούν οι δραματικότερες των αποφάσεων για τις τράπεζες. Η έκθεση σημειώνει επίσης πως η αίτηση για στήριξη είχε γίνει αρχικά στις 25 Ιουνίου 2012, αλλά δεν έγινε κατορθωτή μια συμφωνία πριν τον Μάρτη. Η εμμεση “ευθύνη” επιρρίπτεται και στη Βουλή για την απόρριψη των αρχικών αποφάσεων του Eurogroup σχετικά με το κούρεμα. Εκτιμάται πως η έκθεση θα ψηφιστεί τον Φεβρουάριο –ενδεχομένως και με αρκετές τροπολογίες” και θα προηγηθεί αποστολή κλιμακίων του Κοινοβουλίου στις υπό Μνημόνιο χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Όλοι πάνω

Όλοι πάνω

Τι λέει η έκθεση της Ευρωβουλής

Με κύριο χαρακτηριστικό του την αναφορά στο ασαφές νομικό πλαίσιο και στην θεσμική σύγκρουση συμφερόντων της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ολοκληρώθηκε και επίσημα το προσχέδιο της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την Τρόικα.   Παρά το γεγονός ότι γίνονται πολλές αναφορές στα λάθη και τις παραλήψεις της Τρόικας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της στην Προτογαλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Κύπρο, την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει πως υπήρχαν πολλές δυσκολίες διάγνωσης αλλά και αντιμετώπισης της κρίσης. Σημειώνεται με έντονη γλώσσα το γεγονός ότι η Τρόικα (και δη τα τρία μέλη της) ήταν απροετοίμαστη για την κρίση. Ωστόσο, αναγνωρίζεται πως οι συνθήκες ήταν “μοναδικές, εξ αιτίας της φτωχής κατάστασης στην εποπτεία των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, μεγάλων μακροοικονομικών ανισορροπιών,καθώς και του γεγονότος ότι πολλά εργαλεία –όπως την εξωτερική υποτίμηση- δεν ήταν διαθέσιμα”. Επιπλέον, αναφορά γίνεται και στο νομικά περίεργο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει, αφού η Τρόικα είναι η “βασική δομή για την διαπραγμάτευση μεταξύ των επίσημων δανειστών και των κυβερνήσεων” αλλά οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από το Eurogroup. Σημειώνεται πως οι όροι εντολής της Τρόικας γίνονται αντιληπτοί ως ασαφείς και αδιαφανείς, ενώ εξ αιτίας της “ad hoc φύσης της Τρόικας», δεν υπάρχει κατάλληλο νομικό πλαίσιο βάσει του πρωτογενούς δικαίου της ΕΕ.  Σημειώνεται επίσης και η αδιαφάνεια στις διαπραγματεύσεις, ενώ η έκθεση θέτει και το ερώτημα κατά πόσον τα σχετικά έγγραφα παραδώθηκαν «έγκαιρα» στα κοινοβούλια των υπό πρόγραμμα χωρών. «Επιπλέον, σημειώνεται ο πιθανός αρνητικός αντίκτυπος τέτοιων πρακτικών στα δικαιώματα των πολιτών και την πολιτική κατάσταση» εντός των υπό Μνημόνιο κρατών, σημειώνεται.

Σημαντική κρίνεται και η αναφορά πως τα Μνημόνια αποτελούν απόκλιση από τους στόχους της στρατηγικής της Λισαβόνας 2020, αλλά σημειώνεται πως “αυτό μπορεί να εξηγηθεί μερικώς “έστω κι αν δεν δικαιολογείται πλήρως”, από το γεγονός πως τα Μνημόνια συνομολογήθηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες και μεγάλη πίεση χρόνου.

Όσον αφορά στην Κομισιόν και την ΕΚΤ, η έκθεση σημειώνει πως οι εν λόγω θεσμοί έχουν “διπλό ρόλο” ως εκπόρσωποι των κρατών μελών και ως επίσημοι θεσμοί της ΕΕ, και “προειδοποιεί πως μπορεί να υπάρχει σύγξκρουση συμφερόντων”. Για την ΕΚΤ σημειώνει τον διπλό ρόλο της ως τεχνικός σύμβουλος της Τρόικας και ως δανειστής ταυτόχρονα, με ασαφή ρόλο στην όλη διαδικασία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s