Άρχισαν να καθαρίζουν στον Συνεργατισμό

 

Σημεία και τέρατα στα συνεργατικά- Ο διορισμός του Μ. Κληρίδη δεν είναι άσχετος με την προσπάθεια να «καθαρίσει» ο στάβλος

«Με ευθύνη σας, οι υπάλληλοι του τμήματος δανείων δεν εφάρμοζαν πλήρως τις διαδικασίες», αναφέρει σε ένα σημείο η επιστολή που έστειλε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στον γραμματέα συγκεκριμένου Συνεργατικού. Σύμφωνα με ασφαλή πληροφόρηση, αρκετές  τέτοιες επιστολές έχουν φύγει από την Αγία Παρασκευή το τελευταίο διάστημα, απευθυνόμενες προς τους γραμματείς σειράς Συνεργατικών.

Οι αναφορές που γίνονται για παρατυπίες, για παράκαμψη διαδικασιών και για κακοδιαχείριση, αποτελούν καταθλιπτικό ανάγνωσμα. Πέρα όμως από αυτά τα φαινόμενα, το πιο ανησυχητικό είναι πως πολλές είναι και οι περιπτώσεις όπου άτομα με εξουσία λήψης αποφάσεων μέσα σε συγκεκριμένες ΣΠΕ, απολάμβαναν μέχρι σήμερα και αρκετά οικονομικά προνόμια.

SynergatikiNicosia423 Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα γραμματέα συνεργατικού στην ελεύθερη Αμμόχωστο (Αγία Νάπα)  ο οποίος, σύμφωνα με επιστολή που του απέστειλε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, έδωσε εντολές στον εκτιμητή ακινήτου να λάβει υπόψη «παράμετρο σύμφωνα με την οποία θα αυξάνονταν το ποσό της εκτίμησης, το οποίο όμως πάλι δεν εξασφάλιζε δάνειο σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανονισμούς  της ΣΠΕ Αγίας Νάπας». Η Υπηρεσία Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών (ΥΕΑΣΕ), εκτιμά πως η αξία του ακινήτου είναι 70% χαμηλότερη από εκείνη που έγινε με σκοπό την παραχώρηση δανείου στον γραμματέα της ΣΠΕ.

Σε άλλο σημείο, ο διοικητής της Κεντρικής σημειώνει πως οι λογαριασμοί του γραμματέα, αλλά και συγγενικών του προσώπων, αφορούν σε τρεχούμενους μακράς διαρκείας, ενώ θα έπρεπε να ήταν δάνεια με τακτική προθεσμία. «Ως εκ τούτου, δεν καταβάλλονται δόσεις έναντι των υποχρεώσεών σας», αναφέρει η επιστολή του Πανίκου Δημητριάδη.

Η επιστολή καταγράφει 7 συμπεράσματα που προκύπτουν από την εξέταση που έκανε η ΥΕΑΣΕ σε δείγμα 50 λογαριασμών. Τα συμπεράσματα καταδεικνύουν πως η προνομιακή μεταχείριση συγκεκριμένων δανειζομένων (συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του γραμματέα της ΣΠΕ και των συγγενικών του προσώπων) ήταν ενδημική: Μετατροπή δανείων, παράκαμψη διαδικασιών, παραχώρηση δανείων χωρίς καν να υπογράψουν οι δανειζόμενοι και χωρίς «να υπάρχουν οποιαδήποτε στοιχεία για αξιολόγηση των πελατών» και παραχώρηση υπερβάσεων εγείρουν πολλά ερωτηματικά.

Από την επιστολή προκύπτει και εξαιρετικά ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένης εταιρείας (Lane Homes), για την οποία έδινε προσωπικά εντολές (και υπέγραφε προσωπικά στο κτηματολόγιο) ο γραμματέας της ΣΠΕ. Για τη συγκεκριμένη εταιρεία, εξαλείφθηκε επίσης υποθήκη χωρίς να είχε αποπληρωθεί. Αρχικό δάνειο της εταιρείας προέκυψε από τη μετατροπή δανείου που είχε αρχικά παραχωρηθεί σε τρία φυσικά πρόσωπα.

Στην επιστολή που ο διοικητής απέστειλε προς τον γραμματέα της ΣΠΕ αναφέρεται  πως το αποτέλεσμα είναι «το εν λόγω δάνειο να καλύπτεται μόνο με τις προσωπικές εγγυήσεις, τις δικές σας και της συζύγου σας». Επιπλέον, σε σχέση με άτομα συνδεδεμένα με τον ίδιο, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «προβληματικοί πελάτες», αναφέρεται από τον κ. Δημητριάδη πως «δεν ελήφθησαν μέτρα» από τη ΣΠΕ. Άλλα δάνεια σε άτομα συνδεδεμένα με τον γραμματέα της ΣΠΕ, παραχωρήθηκαν σε άτομα του συγγενικού του περιβάλλοντος, αλλά το προϊόν των δανείων «φαίνεται να έλαβαν άλλοι από τους πρωτοφειλέτες».

Παραιτήσεις και απολύσεις
Η περίπτωση της ΣΠΕ Αγίας Νάπας έχει απασχολήσει έντονα την Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα μέτρα που μπορεί να κριθούν αναγκαία για να αλλάξει η εικόνα. Αρμόδια στελέχη πέριξ του Συνεργατισμού, σχολιάζουν πως, με τις συγχωνεύσεις που γίνονται, αφενός καλύπτονται οι ζημιές των προβληματικών ΣΠΕ από τα βιβλία των υγειών ΣΠΕ. Αφετέρου, όμως, «πολλές παρατυπίες, κάποιες και ποινικές, χάνονται μέσα στα βιβλία».

Την ίδια ώρα, όμως, είναι προφανές πως η εποπτεία που υπήρχε μέχρι σήμερα δεν ήταν απλώς χαλαρή, αλλά ανύπαρκτη. Ο νεποτισμός και οι συνδεδεμένες συναλλαγές ατόμων με «πρόσβαση» στα πλέον αρμόδια στελέχη, αποτελούσαν μόνιμο γνώρισμα σε πολλές ΣΠΕ. Τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα ήταν 49% στον Συνεργατισμό –ποσοστό στο οποίο έφτασε σήμερα η Τράπεζα Κύπρου και προκαλεί ανησυχία. Στη χειρότερη θέση ήταν η ΣΠΕ Τραχωνίου-Κολοσσίου με μη εξυπηρετούμενα στο 82%. Άλλες 5 ΣΠΕ είχαν μη εξυπηρετούμενα άνω του 70%, με τη ΣΠΕ Κρασοχωρίων στο 77%.

Ήδη, η «σκούπα» που άρχισε να μπαίνει δυναμικά στις ΣΠΕ οδήγησε στις πρώτες παραιτήσεις, ενώ έπονται αρκετές ακόμα. Σε μία περίπτωση, πρώην γραμματέας συνεργατικού αφυπηρέτησε αλλά προσλήφθηκε από τον νέο γραμματέα (ο οποίος ήταν και γιος του) ως σύμβουλος, με ωφελήματα κοντά στις 150 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Σε μία άλλη περίπτωση, άνω των 50% των δανείων του ΣΠΕ είχαν χορηγηθεί στη γραμματέα. Στη Μακράσυκα, καταγράφηκε η πρώτη παραίτηση αυτού του «είδους».

Οι πιέσεις θα συνεχιστούν και στο επόμενο διάστημα. «Αν θα επιβιώσει ο συνεργατισμός, θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στον τρόπο λειτουργίας των ΣΠΕ», σχολιάζει αρμόδιο στέλεχος. «Δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή και τα φέουδα θα πρέπει να σπάσουν.» Η ίδια πηγή σχολιάζει πως «δεν πρέπει να αποκλείεται πολλοί να καταλήξουν στα δικαστήρια ή και χειρότερα».
Και ο Μ. Κληρίδης στο «κόλπο»
Καθόλου άσχετος με την όλη εικόνα δεν είναι και ο διορισμός του Μάριου Κληρίδη ως γενικού διευθυντή («CEO») της Κεντρικής Συνεργατικής. Κάτω από τις νέες συνθήκες –αλλά και με τον νέο ρόλο της Κεντρικής Συνεργατικής στο όλο σύστημα– ο νέος γραμματέας του οργανισμού θα έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει. Ήδη ακούγονται ψίθυροι για τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στην Γρηγόρη Αυξεντίου σχετικά με το χάος που αποκαλύπτεται σε πολλές ΣΠΕ, αλλά και σχετικά με τις ατασθαλίες και τα «άπλυτα» που βγαίνουν στην επιφάνεια.

Οκ. Κληρίδης έχει δημιουργήσει τη φήμη ενός προσεκτικού, συντηρητικού τραπεζίτη ο οποίος δεν αρέσκεται στα επικίνδυνα ανοίγματα – γεγονός μάλιστα που, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν, οδήγησε την Ελληνική στην αποφυγή μεγάλων προβλημάτων λόγω έκθεσης της στην ελληνική αγορά. Όταν ο κ. Κληρίδης επέστρεψε για δεύτερη φορά στην Ελληνική το2006 (είχε υπηρετήσει ως πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μετά το σπάσιμο της φούσκας του ΧΑΚ), τα προβλήματα της τράπεζας στην Ελλάδα είχαν αρχίσει να γίνονται εμφανή.

Ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους δεν αποφεύγουν, μάλιστα, να σχολιάσουν πως ο διορισμός Κληρίδη «συνάδει με την πολιτική ξεκαθαρίσματος, αλλά και την ενισχύει», αφού θεωρούν πως η σειρά παραιτήσεων που θα ακολουθήσουν στον συνεργατισμό, χρειάζεται και ένα αποφασισμένο εκτελεστικό στην Κεντρική Συνεργατική.

Advertisements

One thought on “Άρχισαν να καθαρίζουν στον Συνεργατισμό

  1. Για τους ιδεολογικούς αόμματους αυτή ήταν η τράπεζα με το «ανθρώπινο πρόσωπο»….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s