Αλλάζει το παιγνίδι λόγω μη εξυπηρετούμενων

Τα δάνεια που θεωρούνται ως «Μη Εξυπηρετούμενα» δύσκολα μπορούν να ξαναθεωρηθούν ως υγιή-  Αυξάνονται οι πιέσεις προς δανειζόμενους για να αποξενωθούν ενεργητικά

Ο νέος ορισμός των «μη εξυπηρετούμενων δανείων», ο οποίος έχει επιβληθεί από την Κεντρική Τράπεζα, προκαλεί δυσφορία ανάμεσα στους τραπεζίτες. Ο ορισμός, ο οποίος προβλέπει πως, ως μη εξυπηρετούμενα θα θεωρούνται όλα τα δάνεια που παρουσιάζουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτησή τους, άσχετα με το κατά πόσον έχουν εξασφαλίσεις, είναι πιο «προσεκτικός» από τον προηγούμενο, ο οποίος επέτρεπε στις τράπεζες να μην κατηγοριοποιούν ως μη εξυπηρετούμενα, εκείνα τα δάνεια που είχαν «πίσω» τους εξασφαλίσεις (κυρίως ακίνητα). Η πιο ρεαλιστική αυτή προσέγγιση, προφανώς αυξάνει τον αριθμό των δανείων που καταγράφονται πλέον ως «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» (ΜΕΔ).

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο νέος ορισμός προβλέπει πως ένα δάνειο που κατηγοριοποιείται ως ΜΕΔ, δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τη λίστα των ΜΕΔ, μέχρι έξι μήνες μετά την υψηλότερη δόση του, ακόμα και μετά την αναδιάρθρωση του δανείου. Η Κεντρική σχολιάζει πως ο ορισμός αυτός δεν είναι επιλογή της ίδιας, αλλά επιβάλλεται από τους διεθνείς κανόνες που θα ισχύουν από το 2014, οπότε ούτως ή άλλως θα πρέπει να «παραμένουν» στην κατηγορία των ΜΕΔ όλα τα υπό αναδιάρθρωση δάνεια τα οποία κατέγραψαν καθυστερήσεις 90 ημερών.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες σχολιάζουν πως με αυτόν τον ορισμό καθίσταται αδύνατη η μείωση των ΜΕΔ. Από τη στιγμή που ένα δάνειο είναι προβληματικό και τύχει αναδιάρθρωσης θα εξακολουθήσει να θεωρείται ως «μη εξυπηρετούμενο» για αρκετό καιρό. «Από τη στιγμή που ο δανειολήπτης έχει πρόβλημα και αναγκαζόμαστε να κάνουμε αναδιάρθρωση, είναι προφανές πως δεν μπορούμε να βάλουμε την υψηλότερή του δόση αμέσως», σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη. «Έτσι, μέχρι να έρθει η ώρα που θα καταβάλει την υψηλότερή του δόση, θα είναι ΜΕΔ, ενώ για να το αφαιρέσουμε από τη λίστα των ΜΕΔ, θα πρέπει να περιμένουμε άλλους έξι μήνες».

Με αυτό το δεδομένο, σχολιάζουν, τα ΜΕΔ όλο και θα αυξάνονται. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να τηρούνται προβλέψεις, οι οποίες ασκούν διττή πίεση: Από τη μία τα λεφτά που «μπαίνουν στην άκρη» ως προβλέψεις, μειώνουν τα Βασικά Ίδια Κεφάλαια, τα οποία οι τράπεζες πασχίζουν να κρατήσουν άνω του 9%. Από την άλλη, αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως να αποτελούσαν ρευστότητα, δηλαδή δεν μπορούν να μετατραπούν σε χορηγήσεις.

Go to Jail monopolyΣτον αντίποδα αυτών των επιχειρημάτων, όμως, υπάρχει και μία πιο δύσκολη πραγματικότητα. Μέχρι σήμερα, οι τράπεζες συνήθιζαν να κάνουν «αναδιάρθρωση» δανείων, να επιβάλλουν μικρές (ή και καθόλου) πληρωμές στα δάνεια και να παίρνουν δόσεις σχεδόν «μονομιάς» μετά από αρκετό καιρό. Έτσι, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια «βαφτίζονταν» υγιή και αποκρύβονταν από τα βιβλία. Ουσιαστικά, χωρίς τον σημερινό όρο, οι λεγόμενες αναδιαρθρώσεις δανείων ισοδυναμούσαν με αλχημεία και μαγείρεμα των λογαριασμών. Με αυτόν τον τρόπο τα μεγάλα δάνεια των ντηβέλοπερς ανανεώνονταν, μεγάλωναν και παρουσιάζονταν, επίπλαστα, ως υγιή. Πλέον, αυτό το φαινόμενο, με το οποίο οι τρύπες έγιναν τόσο μεγάλες, ιδίως σε Λαϊκή και Κύπρου, αποφεύγεται. Υπενθυμίζεται πως, ένα μήνα μετά τη διάσωσή της, η Λαϊκή κατέγραψε αύξηση των δανείων της κατά 800 εκατ. ευρώ. Αυτό ακριβώς ήταν το κόλπο.

Πιέσεις για πώληση

Ωστόσο, την ίδια στιγμή με τον νέο ορισμό συμβαίνει και κάτι άλλο. Από τη στιγμή που δεν μπορούν να «κηρύξουν» ως υγιή τα προβληματικά τους δάνεια και να αποκρύψουν την ζημιά, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δεχτούν μείωση στα Βασικά Ίδια Κεφάλαια τους (μέσα από τη διατήρηση των προβλέψεων).

Έτσι, μειώνεται σημαντικά το κίνητρο να αποφύγουν την όποια πώληση ενεργητικών από πλευράς των δανειοληπτών τους, όπως γινόταν μέχρι πρότινος στην Τράπεζα Κύπρου, όπου η πρώην διοίκηση δήλωνε ανοικτά πως δεν τάσσεται υπέρ της αποξένωσης ενεργητικών (δανείων) ή του εξαναγκασμού δανειοληπτών σε δραστικές κινήσεις. Πλέον, από τη στιγμή που δεν μπορεί να κρυφτεί το ΜΕΔ, η τράπεζα έχει ανάγκη ο δανειζόμενος που δεν εξυπηρετεί τα δάνειά του να προχωρήσει σε πωλήσεις μεριδίων προς επενδυτές, σε debt-equity swap, ή σε άλλες κινήσεις που θα του επιτρέψουν να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του χωρίς νέες καθυστερήσεις.

Αυτή η διαφοροποίηση, με την οποία δεν μπορούν οι τράπεζες να κρύβουν τα μη εξυπηρετούμενα και να μειώνουν τις προβλέψεις, πίσω από τις αναδιαρθρώσεις, βρίσκεται (τουλάχιστον εν μέρει) πίσω από την πίεση που ασκεί η Τράπεζα Κύπρου για να εισπράξει τα οφειλόμενα από τους μεγαλύτερους δανειολήπτες της – τους «30 μεγάλους» όπως τους αποκαλούν στην Αγία Παρασκευή. Γι’ αυτό και αναμένεται αύξηση των πωλήσεων ενεργητικών (ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές και μερίδια στις ίδιες τις επιχειρήσεις) από τους μεγάλους δανειολήπτες.

Πάντως, οι τράπεζες –με πρώτη την Κύπρου– έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν δύο νούμερα για τα ΜΕΔ τους: Ένα με βάση τον επίσημο ορισμό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, και έναν αμιγώς με τα «δάνεια με καθυστέρηση 90 ημερών». Η δεύτερη κατηγορία είναι προφανώς μικρότερη από την πρώτη. Οι τράπεζες σχολιάζουν πως η διαφορά μεταξύ των δύο θα συνεχίσει να μεγαλώνει (σήμερα είναι μόλις 4 εκατ. μονάδες στην Κύπρου) όσο τα δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί, θα αρχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά. Με την ανακοίνωση των δύο διαφοροποιημένων αριθμών για τα ΜΕΔ, η αγορά θα είναι σε θέση να γνωρίζει πιο ξεκάθαρα την εικόνα που επικρατεί. Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα που προκύπτει, ότι δηλαδή σημαντικά κεφάλαια και ρευστότητα παραμένουν εγκλωβισμένα σε προβλέψεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, έστω κι αν ένα δάνειο επανέλθει σε υγιή κατάσταση.

Advertisements

5 thoughts on “Αλλάζει το παιγνίδι λόγω μη εξυπηρετούμενων

 1. όσον κάποιος βλέπει τες νέες διατάξεις που μπαίνουν μέρα την ημέρα, καταλαβαίνει πόσο ανεξέλχτη ήταν η κατάσταση πριν.

  Η κορωνίδα, της οικονομίας, σε συνεργασία με τους λογιστές προφανώς εμπορούσαν να δείχνουν ότι θέλουν, χωρίς να μπορεί κανένας να τους ελέγξει αφ ενός, και αφ ετέρου χωρίς κανένας να προσπαθεί έστω, να δει λίγο μακροχρόνια και να θέσει το ερώτημα : «άτε εσσιαπάσαμεν τα φέτος, εμαηρέψαμεν τα νουμέρα, εκλείσαμεν τα βιβλία τζαι δείχνουν κέρδη – κάποτε τούτα «τα κοντεινερ εν θα παίξουν;».

  Σε κάμνει πραγματικά να αναρωθκιέσαι τι έλεγχος υπήρχε πάνω στες τράπεζες, όταν δεν υπήρχε κανόνας (ή καλύτερα νόμος) που να ορίζει τη πα να πει ΜΕΔ !! ΚΙ αφηνόταν η επεξήγηση στη δημιουργική λογιστική. Δεν μιλούμε για κανένα νεοδημιουργητο «τραπεζικό προιόν» – αλλά για το πρωταρχικό «προιόν» των τραπεζών. Και όμως ο καθένας το ερμήνευε κατά το δοκούν.

  Αλλά αφού μας εμάθαν να πιστέφκουμεν ότι η «πίστη» εν πιο σημαντική που τα νούμερα.
  Μεν πεις, γιατί προσβάλεις την αξιοπιστία του συστήματος.
  Μέχρι που τα πραγματικά νούμερα επαίξαν, τζαι εμείναμεν με τη πίστη στο χέρι

 2. To thetiko einai oti irthe pleon i ora oloi aftoi oi faganes kai ekmetalkeftes tou systimatos pou isxye mexri prosfata na pkirosoun epitelous to logariasmo. An lifthoun vevea kai oi katalliles apofaseis kai parthoun ta sosta metra apo ti nomothetiki eksousia. An oi voleftes mas ypokypsoun stis opoies pieseis twn karxariwn kai mpei troxopedi sta osa kai nomothetika pleon prepei na ginoun tote valte tou rigani.

 3. μακάρι να γίνουν αυτά που γράφει ο φίλος andreas αλλά μου φαίνεται ουτοπία μετά τα όσα ακούσαμε τον τελευταίο χρόνο οι πολιτικοί μας να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο ή όπως το λες να μην υποκύψουν στις πιέσεις.
  όλοι είναι διαπλεκόμενοι και αλληλοεξαρτόμενοι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s