Σε κλοιό ζημιών (και) η ΚΕΟ

Άλλη μία εταιρεία-σύμβολο της κυπριακής οικονομίας αντιμετωπίζει αφόρητες πιέσεις στα βιβλία της, σε σημείο που τίθενται και ανοικτά πλέον ερωτηματικά για το μέλλον της. Η ΚΕΟ συνεχίζει τα τελευταία χρόνια να καταγράφει ζημιές, οι οποίες τη φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Αν αφαιρέσει κανείς τις επανεκτιμήσεις ακινήτων και τα έσοδα από πωλήσεις ακινήτων, τα τελευταία οι ετήσιες ζημιές της εταιρείας παραμένουν σταθερά υψηλές, με εξαίρεση δύο χρονιές που παρουσίασαν κέρδη μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα τελευταία έξι χρόνια η ΚΕΟ παρουσιάζει σταθερά ζημιά κάποιων εκατομμυρίων από εργασίες, γεγονός που εγείρει ακόμα πιο σοβαρά ερωτηματικά επιβίωσης. Η συνολική ζημιά των τελευταίων 9,5 ετών είναι πέραν των 52 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σχεδόν 10 εκατ. ευρώ ήταν η ζημιά τα τελευταία τριάμισι χρόνια (από το 2010 ως το α΄ εξάμηνο του 2013).

Οι αντοχές της εταιρείας φαίνεται πως προέρχονται κατά κύριο λόγο από πωλήσεις ακινήτων, με τις οποίες χρηματοδοτούνται οι ζημιές. Πάντως, οι ζημιές της εταιρείας έχουν μειωθεί μέσα στο 2013, μετά και τις μειώσεις που έγιναν στις δαπάνες. Σύμφωνα με την ίδια την ΚΕΟ, η εταιρεία μείωσε τις δαπάνες διανομής και πωλήσεων κατά 0,8 εκατ. ευρώ, και το κόστος διαχείρισης κατά 0,1 εκατ. ευρώ.

Απίστευτη
Το α΄ εξάμηνο φέτος, η ΚΕΟ κατέγραψε ζημιές 470 χιλιάδες ευρώ από εργασίες. Η ζημιά αυτή είναι πολύ μικρότερη από την περσινή την ίδια περίοδο, που ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εντυπωσιακή –έως και απίστευτη– είναι η εικόνα που παρουσιάζει η εταιρεία σύμφωνα με ανακοινώσεις της, για το α΄ εννιάμηνο, για το οποίο δηλώνει πως καταγράφει κέρδη της τάξης των 608 χιλιάδων ευρώ.

Δηλαδή, για τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, το Συγκρότημα της ΚΕΟ φαίνεται να καταγράφει κέρδη από εργασίες που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια δεν κατέγραψε λειτουργικά κέρδη σε σχεδόν καμία περίοδο, και τη στιγμή ακόμα που ο τζίρος στο εννιάμηνο παραμένει μειωμένος κατά 3,1%.

Η εικόνα, όμως, των συνεχών ζημιών δεν αντιστρέφεται, έστω κι αν ευσταθεί, τελικά, η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας στο ΧΑΚ. Πάντως, οι εξωτερικοί ελεγκτές της εταιρείας (Deloitte) στα αποτελέσματα του 2012 δεν έθεσαν ανοικτά ζήτημα επιβίωσης της εταιρείας. Στα αποτελέσματα, σχολιάζεται πως: «Η διεύθυνση της Εταιρείας και του Συγκροτήματος εκτιμά ότι λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση της βιωσιμότητας της Εταιρείας και του Συγκροτήματος και την επέκταση των εργασιών τους στο παρόν επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον». Ταυτόχρονα, σημειώνεται το «δύσκολο» οικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η ΚΕΟ και το οποίο αυξάνει τις δυσκολίες, ιδίως όσον αφορά στη διαχείριση των ρευστών της. Στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2013, στα ρευστά αποθέματά της η ΚΕΟ βρισκόταν στα -35 εκατ. ευρώ.

Το σοβαρά ερωτηματικά ως προς την επιβίωση της εταιρείας είναι πλέον προφανή, ιδίως αν δεν καταγραφούν άμεσα δραματικές μειώσεις δαπανών και αυξήσεις εσόδων. Μπορεί μεν η εταιρεία να κατέχει ακίνητη περιουσία μεγάλης αξίας, όπως και η Αρχιεπισκοπή αλλά αυτόματα τίθενται ερωτηματικά, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι η εταιρεία πάσχει και από σοβαρότατες συνεχείς πιέσεις ρευστότητας.

KEOΠαράλληλα, παρά το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών είχε μειωθεί μόνο οριακά το 2012, και το Δ.Σ. σχολίαζε στα αποτελέσματα πως η εταιρεία έχει αυξήσει το μερίδιο αγοράς της, δεν γίνεται ανοικτά λόγος –δηλαδή δεν εκφράζονται ανοικτά ανησυχίες– για το γεγονός ότι η ΚΕΟ αδυνατεί να καταγράψει λειτουργικά κέρδη. Αυτό το στοιχείο γεννά ερωτηματικά και για τη γνωμοδότηση του ελεγκτή.

Η μετοχή της ΚΕΟ, πάντως, αντικατοπτρίζει τη γενικότερη της εικόνα, αφού κινείται σήμερα στα 30 σεντ έναντι 77,9 σεντ το 2011 και 1,9 ευρώ προ τριετίας. Με τις τελευταίες συναλλαγές, όμως, (εκτός πατώματος) η Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία (που είναι συνδεδεμένη με την Αρχιεπισκοπή) αύξησε το μερίδιό της σε 13,36%, αγοράζοντας τον Νοέμβριο μετοχές στα 41 σεντ.

Τον περασμένο Μάιο, η Εκκλησία ενίσχυσε τα δικά της μερίδια, με την Αρχιεπισκοπή να φτάνει στα 21,09%, ενώ το Κεντρικό Εκκλησιαστικό Ταμείο έφθασε στα 26,96%. Οι συγκεκριμένες συναλλαγές έγιναν στην τιμή των 71,5 σεντ.

Η γενικότερη εικόνα, πάντως, θέτει εκ των πραγμάτων σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση της οποίας τυγχάνει η ΚΕΟ, ιδίως από τη στιγμή που ουδείς λογοδοτεί για την κατάσταση της εταιρείας. Η πώληση ακινήτων και η διατήρηση των «κεκτημένων» των πιο υψηλά αμειβόμενων τίθεται επίσης υπό αμφισβήτηση, ιδίως μετά τις 120 και πλέον απολύσεις και τις μειώσεις των μισθών έως και 50%

Advertisements

One thought on “Σε κλοιό ζημιών (και) η ΚΕΟ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s