Στο μηδέν οι μετοχές, πιο ακριβό το cash στην Τρ. Κύπρου

 Συνεχίζονται οι πωλήσεις καταθέσεων στην τράπεζα, ενώ καθυστερεί ακόμα η «επισημοποίηση» των συναλλαγών – Όσο δεν βλέπουν κινήσεις ανάκτησης των μη εξυπηρετούμενων, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τη μετοχή ως «μηδενικής αξίας».

Επιτάχυνση καταγράφεται στις πωλήσεις καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, με τα δεδομένα της αγοράς να ανατρέπονται πλέον ριζικά σε σχέση με τις πωλήσεις που είχαν γίνει παλαιότερα. Μπορεί η εξαγορά με συμμετοχή της Meritt capital να είναι η μόνη που ακούστηκε εδώ και καιρό, αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι αυτή ήταν και η μόνη συναλλαγή που… διαφημίστηκε και αποτελούσε μία μόνο από πολλές συναλλαγές που γίνονται εν τω μεταξύ από πλειάδα άλλων παικτών.

Όπως έγραψε πρόσφατα η «Κ», οι εξαγορές γίνονταν μέχρι πρόσφατα σε τιμές που «μεταφράζονταν» σε κούρεμα περίπου 35% στην ονομαστική αξία των καταθέσεων που απέμειναν στην τράπεζα μετά το κούρεμα, και σε τιμές περίπου 25 σεντ για τη μετοχή της τράπεζας. Η «μικτή» τιμή που είχε καταγραφεί, ήταν στο 92% της ονομαστικής αξίας των καταθέσεων που είναι πλέον διαθέσιμες μετά το κούρεμα.

Η εικόνα που διαμορφώνεται σιγά-σιγά, δείχνει πως συμβαίνουν δύο τινά την ίδια στιγμή: Από τη μια, οι ίδιες οι καταθέσεις (σε γραμμάτια) αποτιμώνται σε όλο και υψηλότερες τιμές. Με βάση τις πιο πρόσφατες πωλήσεις που έγιναν, φαίνεται πως το κούρεμα στα ίδια τα χρήματα των καταθέσεων γίνεται όλο και μικρότερο, και πλέον προσεγγίζει το 100% της ονομαστικής αξίας. Αυτό το στοιχείο ενδεχομένως να οφείλεται και στο γεγονός ότι, καθώς προσεγγίζουμε τη λήψη απόφασης για ανανέωση ή απελευθέρωση του πρώτη γραμματίου, πληθαίνουν οι φήμες πως στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας επιθυμούν διακαώς την απελευθέρωση του πρώτου γραμματίου. «Εξάλλου, αυτοί που θα αποφασίσουν για το θέμα, είναι και οι ίδιοι που κατέχουν τις μεγαλύτερες καταθέσεις και δύσκολα θα αποφασίσουν να αφήσουν τα χρήματά τους δεσμευμένα». Πάντως, οι φήμες αυτές δεν μπορούν να διασταυρωθούν και παραμένουν στο φάσμα της εκτίμησης και όχι της πληροφόρησης. Εξάλλου, η απόφαση είναι και εποπτική και δεν επαφίεται αποκλειστικά στην κρίση του ΔΣ της τράπεζας.

BankofCyprus_423-02Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμα και στο ενδεχόμενο ανανέωσης για άλλους τρεις μήνες της πρώτης παρτίδας γραμματίων που λήγουν, οι επενδυτές σε πολύ μεγάλο βαθμό κρίνουν πως τα χρήματα μπορεί μεν να είναι «δεμένα» στην τράπεζα, αλλά είναι ασφαλή.

Έτσι, ταμεία και άλλοι επενδυτές που δεν έχουν άμεση ανάγκη ρευστότητας και μπορούν να αφήσουν τα χρήματα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στην Κύπρου, δείχνουν τη διάθεση να αγοράσουν τις καταθέσεις εκείνων των επενδυτών που επιθυμούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα. Η αύξηση των τιμών στις οποίες αποτιμούνται οι καταθέσεις, δείχνει και την αυξημένη πίστη των αγοραστών, πως μακροπρόθεσμα δεν υπάρχει κίνδυνος για τα λεφτά που αγοράζουν. Οι πωλήσεις στο παρόν στάδιο γίνονται κατά κύριο λόγο μέσα από «ειδικά οχήματα» – εταιρείες γραμμένες σε φορολογικούς παραδείσους, οι οποίες αποκτούν τις συγκεκριμένες καταθέσεις και οι οποίες στη συνέχεια εξαγοράζονται από τους αγοραστές.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως, κατά τις συναλλαγές δεν πωλούνται μόνο οι εναπομείνασες καταθέσεις στην τράπεζα. Χέρια αλλάζουν ταυτόχρονα και οι μετοχές που απέκτησαν οι καταθέτες όταν κουρεύτηκαν. Προ μηνός είχε διαφανεί πως σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μετοχές πωλούνταν μαζί με τις καταθέσεις, συνήθως σε τιμές που κυμαίνονταν κοντά στα 23 με 25 σεντ (έναντι ενός ευρώ που είναι η ονομαστική τιμή). Σε άλλες περιπτώσεις, η όλη διαπραγμάτευση αφορούσε αμιγώς στην αξία των καταθέσεων, με τις μετοχές να δίνονται ως «μπόνους» στο πακέτο και να μην γίνεται καν συζήτηση για την αξία τους. Έτσι, έμμεσα, η αξία τους ήταν μηδέν.

Αυτές οι περιπτώσεις πλέον φαίνεται πως πληθαίνουν, με το ενδιαφέρον για τη μετοχή της τράπεζας να είναι φυσιολογικά μηδαμινό. Στην εικόνα αυτή συμβάλλει και το γεγονός ότι, παρά τις επίμονες αναφορές από πλευράς της Τράπεζας Κύπρου πως «πολύ σύντομα» θα ήταν σε θέση να ανακοινώσει διαδικασία για να φύγουν οι συναλλαγές από την «γκρίζα», μη εποπτευόμενη αγορά, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα. Σήμερα, το μετοχικό αρχείο δεν ενημερώνεται όταν αλλάζουν οι μέτοχοι και, ενώ κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνεται με την υποβολή σχετικά απλών εγγράφων στην ίδια την τράπεζα, τα σχετικά έγγραφα δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί. Αυτή η καθυστέρηση, αλλά και η αβεβαιότητα σχετικά με την γκρίζα νομική και ρυθμιστική φύση των συναλλαγών, σίγουρα ασκούν πιέσεις στην τιμή των μετοχών, οι οποίες είναι λογικό να αποτιμούνται στο μηδέν, ως σχεδόν συνοδευτικό της «πραγματικής» πράξης.

«Σινιάλο» από επενδυτές

Η δημιουργία αγοράς για καταθέσεις και μετοχές της τράπεζας, πάντως, είναι εξ ορισμού κάτι το θετικό. Το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις καταθέσεις, δείχνει πως οι επενδυτές δεν φοβούνται νέο κούρεμα ή απώλειες από τις καταθέσεις τους με άλλο τρόπο. Την ίδια στιγμή, όμως, διευθυντές διαφόρων hedge funds δεν κρύβουν πως η όλη εικόνα δημιουργεί και ανησυχίες. «Οι μεγαλύτεροι πωλητές είναι ταυτόχρονα και άτομα με εκ των έσω γνώση των όσων γίνονται στην τράπεζα», σχολιάζει πηγή, η οποία υπενθυμίζει πως με το κούρεμα, οι μεγαλύτεροι καταθέτες «κάθονται στο ΔΣ της τράπεζας. Αν αυτοί πουλούν, αυτό δεν μου αρέσει». Ουσιαστικά, πρόκειται για πωλήσεις από συνδεδεμένα πρόσωπα, οι οποίες όμως δεν καταγράφονται ως τέτοιες διότι δεν υπόκειται σε έλεγχο η αγορά.

Από την άλλη, με την εκτίμηση για την αξία της μετοχής να είναι για πολλούς στο μηδέν, και να αντιμετωπίζεται ως κάτι το δευτερεύον που «μπαίνει» στη συναλλαγή σχεδόν σαν «δωράκι», δίνεται ένα αρκετά άσχημο μήνυμα για το πώς βλέπουν τη μετοχή οι επενδυτές. Η διάθεση που δείχνουν οι μεγαλομέτοχοι (όλοι εκ των οποίων είναι κουρεμένοι) να αποξενωθούν, κάποτε και δωρεάν, από τις μετοχές, δεν είναι κάτι το θετικό.

Στα σημεία που σχολιάζονται από τους επενδυτές, είναι και το γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας συνεχίζουν να καταγράφουν άνοδο. Το γεγονός ότι, οι δύο πωλήσεις ξενοδοχείων που έχουν καταγραφεί, δεν τις ακολούθησαν άλλες συναλλαγές ή άλλες «ακραίες» κινήσεις από πλευράς της τράπεζας, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Αν δεν ξεκαθαρίσει το πως η διεύθυνση των προβληματικών δανειζομένων αλλάζει χέρια ή πως γίνονται πωλήσεις με τις οποίες να χρηματοδοτούν τις υποχρεώσεις τους, δεν μπορεί να ανακάμψει η μετοχή της τράπεζας. Αντίθετα, η είσοδος επενδυτών, εκεί όπου έγινε, μόνο θετικά σχολιάστηκε από ταμεία που ενδιαφέρονται για τη μετοχή της τράπεζας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s