Πήρε 47 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Κύπρου και «οι χάρες κομμένες»

Σφίγγει ασφυκτικά η μέγγενη της Τράπεζας Κύπρου απέναντι στους μεγαλύτερους από τους δανειολήπτες. Η λεγόμενοι «30 μεγάλοι» όπως τους χαρακτηρίζουν εντός της τράπεζας, δέχονται πλέον ασφυκτικές πιέσεις, με την τράπεζα να αρνείται να δείξει άλλη «κατανόηση» προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με πληροφόρηση, οι πιέσεις που ασκούνται είναι πιο έντονες –και «αυξανόμενες»- στους επιχειρηματίες που έχουν ιστορικό μη εξυπηρετούμενων δανείων και πριν από την κρίση, ορισμένοι από τους οποίους μάλιστα κατέγραψαν αύξηση στο συνολικό τους δανεισμό ακόμα και μέσα στο 2012.

Η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου δείχνει αποφασισμένη να υλοποιήσει τα όσα άφησε να νοηθούν σε ιδιωτικές συζητήσεις με ενδιαφερόμενους –να ασκήσει, δηλαδή, «ολοένα και αυξανόμενη πίεση» για να «πάρει πίσω τα λεφτά των μετόχων», όπως ειπώθηκε κατ’ επανάληψη.

Το τελευταίο διάστημα, η αντιμετώπιση που έχουν οι μεγάλοι δανειολήπτες είναι τέτοια, που δεν τους αφήνεται κανένα περιθώριο να μην κατανοήσουν πόσο σοβαρά έχουν πάρει το θέμα στην τράπεζα. Μεγάλος δανειολήπτης με χρόνια ευνοϊκής και «ειδικής» μεταχείρισης αφέθηκε, μάλιστα, να περιμένει για αρκετή ώρα πριν να συναντηθεί με τον CEO της τράπεζας.

Αποπληρωμές από δανειολήπτες
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η τράπεζα έχει αντλήσει αποπληρωμές ύψους 30 εκατ. ευρώ από γνωστό δανειολήπτη, ποσό που αντιστοιχεί σε καθυστερημένες δόσεις, οι οποίες εδώ και αρκετό καιρό δεν εξυπηρετούνται παρόλο ότι είναι προφανές στους ενδιαφερόμενους πως ο συγκεκριμένος developer είναι σε θέση να καταβάλει κάποια από τα χρωστούμενα. Οι ισορροπίες έπαψαν να είναι Λεπτές εδώ και καιρό, αφού έχει διαφανεί πως τα δάνεια του συγκεκριμένου ολοένα και αυξάνονταν, με την τράπεζα να παραχωρεί νέες πιστώσεις παρόλο ότι ο συγκεκριμένος δεν εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του.

Δεύτερος δανειολήπτης, ο οποίος μάλιστα δραστηριοποιείται έντονα εκτός του χώρου της ανάπτυξης γης, κατέβαλε μετά από παρόμοιες πιέσεις, 17 εκατ. ευρώ. Οι πιέσεις θα συνεχιστούν, σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας, και θα αυξηθούν, με την Κύπρου να δείχνει μηδενική ανοχή σε εκείνους που δεν εξυπηρετούσαν τα δάνειά τους «τον καλό καιρό», αφού τέτοιοι δανειολήπτες (κυρίως developers και ιδιοκτήτες mall και μονοπωλίων που σχετίζονται με τις αερομεταφορές) δεν πείθουν πως τα προβλήματά τους οφείλονται στην κρίση, αφού οι καθυστερήσεις τους προϋπήρχαν την κρίσης.

Μέσα επενδυτές
Πάντως, τα μηνύματα από την τράπεζα παραμένουν σαφή. Η διοίκηση πλέον «ενθαρρύνει ενεργά», όπως λένε οι ίδιοι, την αποξένωση στοιχείων που ανήκουν σε επιχειρήσεις που χρωστούν αστρονομικά ποσά, με την συμμετοχή σε αυτές επενδυτών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τέτοιες πωλήσεις συνοδεύονται και με απώλεια ελέγχου της επιχείρησης, κάτι που η τράπεζα δεν βλέπει με καθόλου αρνητικό μάτι. Είναι εξάλλου προφανές πως η διοίκηση αυτών των επιχειρήσεων αποδείχτηκε ανίκανη να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις τους, ακόμα και πριν από την κρίση.

Θα αναλάβει την διοίκηση
Στις περιπτώσεις  όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν είναι τέτοιο που να επιτρέπει στους μεγάλους developers να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους μέσα από πώληση μεγάλων μεριδίων των εταιρειών τους, η τράπεζα έχει την διάθεση να μπει μέσα η ίδια. Όπως σχολιάζεται συχνά το τελευταίο διάστημα στους κύκλους της Τράπεζας Κύπρου, η είσοδος σε δανειολήπτες άλλων επενδυτών, πέρα από το «ζεστό» ρευστό που φέρνει μέσα στις εταιρείες για ανακαινίσεις, αλλαγές στα ενεργητικά και κάλυψη υποχρεώσεων, την ίδια στιγμή υπόσχεται επίσης και ριζική αναδιάρθρωση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

det_trapezesapagkistrwsiΓι αυτό τον λόγο, η είσοδος επενδυτών στους developers (αλλά και σε άλλους από τους «30» δανειολήπτες) αποτελεί την μόνη ελπίδα για να βρουν κάποια «κατανόηση» από πλευράς της τράπεζας: Μόνο με ουσιαστικές και εκτενείς αλλαγές στην δομή, τον τρόπο αλλά και τα πρόσωπα της διοίκησης μπορεί να δικαιούται μια τέτοια επιχείρηση κάποια πίστωση χρόνου, με την ελπίδα να «γυρίσει το παιγνίδι». Οι επιχειρηματίες που απέτυχαν από πριν το 2012, δεν μπορούν να καλούν την τράπεζα να δώσει κι άλλα χρήματα ακόμα στα πλαίσια μιας νέας εικονικής «αναδιάρθρωσης δανείων», όπως γινόταν παλιά. Εξάλλου, οι πολλές αναδιαρθρώσεις κινούνταν κοντά στο όριο της παρατυπίας –αν όχι και βαθιά μέσα στα πλαίσια ενός παραδοσιακού «μαγειρέματος» των βιβλίων.

Στις περιπτώσεις όπου επενδυτής δεν εντοπίζεται για να αναλάβει τους συγκεκριμένους δανειολήπτες, η Τράπεζα Κύπρου δεν θα διστάσει να διαδραματίσει η ίδια αυτό τον ρόλο.

Μάλιστα, σε μια συγκεκριμένη Άριστη περίπτωση, επιχείρηση που είναι άμεσα συνδεδεμένη και με πρώην πρόεδρο του ΔΣ της τράπεζας έχει «μπει στο στόχαστρο» για να αναλάβει η τράπεζα την διοίκησή της, στερώντας από τον μέχρι σήμερα ιδιοκτήτη την ευκαιρία να συνεχίσει στα πλαίσια του «business as usual».

Σε παλαιότερη ερώτηση, η Κύπρου σχολίασε πως δεν επιθυμεί να αναλαμβάνει την διοίκηση επιχειρήσεων, και πως προτιμά κάτι τέτοιο να γίνεται από επενδυτές. «Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα διστάσουμε να το πράξουμε», σχολίασε αρμόδιο στέλεχος των άνω ορόφων στην Αγία Παρασκευή. Όσον αφορά στα προφανή εποπτικά ζητήματα που προκύπτουν από την ανάληψη διοίκησης μη τραπεζικών επιχειρήσεων από την τράπεζα, η Κεντρική Τράπεζα αφήνει να νοηθεί, έμμεσα αλλά ρητά, πως θα βοηθήσει την τράπεζα να ξεπεράσει όποιο εποπτικό ζήτημα μπορεί να προκύψει.

Θα πρέπει στο επόμενο διάστημα να αναμένονται εξελίξεις, τόσο όσον αφορά στην ανάκληση δανείων, όσο και σχετικά με την ανάληψη της διοίκησης επιχειρήσεων από την ίδια την τράπεζα, εφόσον δεν εξασφαλιστεί ενδιαφέρον από επενδυτές.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s