Ισχυροποιείται η Third Point σε Ελλάδα και σε Ελληνική

Επεκτείνεται η ήδη ισχυρή παρουσία της με επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες 

Των Γιάννη Σεϊτανίδη και Μιχάλη Περσιάνη, http://www.kathimerini.com.cy 

Μετά και τις αλλαγές που έφερε η αποχώρηση του Μάριου Κληρίδη από την Ελληνική Τράπεζα, η Third Point Hellenic δείχνει να διατηρεί την ίδια στάση με παλαιότερα όσον αφορά στην επένδυση που έκανε στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Το βασικό ερώτημα για όλους τους «ενδιαφερόμενους», είναι κατά πόσον η Third Point θα ακολουθήσει τις συνήθεις πρακτικές του επικεφαλής της, Dan Loeb, και θα δείξει έντονο ακτιβισμό στην παρουσία της στην Ελληνική ή θα κρατήσει μια πιο ήπια στάση σε μια τόσο μικρή (για τα δεδομένα των επενδυτών πάντα) επένδυση.

Σύμφωνα με άτομα που έχουν άμεση επαφή με τα κέντρα αποφάσεων της Third Point, οι επενδυτές έχουν δώσει χρόνο στην Ελληνική, για να δουν κατά πόσον οι σκέψεις τους γίνονται πλήρως κατανοητές και κατά πόσον οι ανησυχίες τους αντιμετωπίζονται σοβαρά από το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση. Πάντως δεν κρύβουν πως η έξοδος Κληρίδη, απομακρύνει ένα άτομο με το οποίο «μπορούν να συνεννοηθούν». Σε κάθε περίπτωση, οι «περίεργες» εξελίξεις και οι όχι και τόσο ορθόδοξες αποφάσεις από άλλους επενδυτές στην Ελληνική είναι προφανές πως προκαλούν αμηχανία στην Third Point, η οποία δεν έχει καμία διάθεση να χάσουν μερίδια εάν, μετά την μετατροπή των ΜΑΚ (Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Κεφαλαίου), χρειαστεί επιπλέον ενίσχυση η τράπεζα.

Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των άλλων επενδυτών, που κατέχουν σημαντικά ποσά σε ΜΑΚ και οι οποίοι δεν επέτρεψαν την μετατροπή στο πρόσφατο παρελθόν, όλα δείχνουν πως εκτός απρόοπτου, η Third Point θα ενισχύσει τη θέση της (και τον έλεγχο που κατέχει στην Ελληνική) μετά από μια ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου στην Ελληνική. Το σενάριο αυτό δεν πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα απομακρυσμένο.

 Και πετρέλαια

Εν τω μεταξύ, η στρατηγική τοποθέτηση του αμερικανικού hedge fund Third Point – μεγαλομετόχου της Ελληνικής Τράπεζας, στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής επιχείρησης παραγωγής πετρελαίου Energean Oil & Gas με την καταβολή 50 εκατ. ευρώ, αποτελεί μια νέα σημαντική κίνηση από πλευράς της εταιρείας, η οποία δείχνει πως έχει την κάθε διάθεση να επεκτείνει ακόμα περισσότερο τις επενδύσεις της στην Ελλάδα.

hellenicΜε την απόκτηση συμφερόντων στην Energean, η Third Point σηματοδοτεί και το επίσημο άνοιγμα της αυλαίας των άμεσων ξένων επενδύσεων στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Η Energean διεκδικεί την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων στον ελληνικό χώρο, αλλά και τη νέα σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο για το οικόπεδο Ε στον κόλπο της Καβάλας. Στα υπ’ όψιν και οι παραχωρήσεις που διαθέτει, όπως και μια έρευνα στην Αίγυπτο, που έβαλε στο «radar» ο ισραηλινής καταγωγής Dan Loeb, της Third Point.

Οι σχετικές πληροφορίες μάλιστα, από το Λονδίνο, θέλουν την πρώτη επαφή μεταξύ των δύο πλευρών να έγινε με πρωτοβουλία των ξένων επενδυτών, κάτι που δεν είναι περίεργο, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για τη μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που έχει ήδη πρωτογενή παραγωγή. Και συγκεκριμένα τις ενεργές εκμεταλλεύσεις στον Πρίνο, με παραγωγή περίπου 2.000 βαρελιών ημερησίως, ενώ παράλληλα με τη σύμβαση για το οικόπεδο Ε μπορεί πλέον να προχωρήσει άμεσα στην παραγωγή πετρελαίου από εξακριβωμένα αποθέματα που ανέρχονται σε 32 εκατ. βαρέλια. Με βάση τις τρέχουσες τιμές του αργού αναφοράς τύπου Brent, το κοίτασμα αυτό αποτιμάται στα επίπεδα των τριών δισ. δολαρίων, από τα οποία, όμως, θα πρέπει να αφαιρεθούν τα μεγάλα έξοδα που συνεπάγεται μια υποθαλάσσια εξόρυξη και τα δικαιώματα του Δημοσίου.

Έτσι δικαιολογείται άνετα και η εύρωστη αποτίμηση για την Energean, που υπονοεί το τίμημα που κατέβαλε η Third Point. Τίμημα από το οποίο προφανώς προσδοκά υπεραξίες είτε από μερίσματα είτε από μια δημόσια εγγραφή σε χρηματιστήριο, αναφέρουν χαρακτηριστικά στην «Κ» ανεξάρτητοι παρατηρητές από το Λονδίνο που είναι εξοικειωμένοι με την επενδυτική πρακτική των hedge funds.

Υπενθυμίζεται πως η Energean Oil & Gas ανακοίνωσε ότι το νεοσύστατο Third Point Hellenic Recovery Fund εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιό της με εισφορά μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. δολαρίων. Τα κεφάλαια αυτά προορίζονται, σύμφωνα με το management, να χρησιμοποιηθούν «για τη χρηματοδότηση προγράμματος τεσσάρων γεωτρήσεων για την τρέχουσα χρονιά, με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής στα 4.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και την έναρξη του σχεδίου ανάπτυξης του Πεδίου Εψιλον το 2014 -ένα κοίτασμα-δορυφόρο του Πρίνου εκτιμώμενου μεγέθους 32 εκατ. Βαρελιών- μέσω της τοποθέτησης μιας μη επανδρωμένης πλατφόρμας συνδεδεμένης με τις υφιστάμενες κύριες εγκαταστάσεις της θυγατρικής της Κavala Oil».

Αξίζει να υπογραμμισθεί πως η Energean Oil & Gas σχεδιάζει ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα σε ελεύθερες περιοχές στην Ελλάδα, και ειδικότερα στον Θερμαϊκό, σε συνεργασία με την ισραηλινή εταιρεία Ratio Oil, ενώ συμμετέχει στη διαδικασία για τις τρεις ερευνητικές περιοχές στη Δυτική Ελλάδα.

Πάντως, η επέκταση των επενδύσεων της Third Point και στον χώρο των υδρογονανθράκων, μπορεί μεν να αποτελεί ένδειξη για τις προθέσεις του επενδυτή, αλλά θα ήταν βιαστική μια εκτίμηση πως έπονται και επενδύσεις του στην κυπριακή ΑΟΖ. Παρά τα όσα μπορεί να ακουστούν (και να ακούγονται) δεν υπάρχει στην κυπριακή ΑΟΖ το «είδος» ευκαιριών που παρουσιάζονται στην Ελλάδα, όπου επενδυτές έχουν εκτενείς ευκαιρίες να χρηματοδοτήσουν μεγάλα πρότζεκτ. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως έπονται επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες της Κύπρου από πλευράς της Third Point, τουλάχιστον σ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s