Ξέρουμε πως η Τρόικα έκανε λάθη, λέει ο Ο. Καράς

«Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η Τρόικα έκανε λάθη – γι’ αυτό εξάλλου και εξετάζουμε την δράση και τις αποφάσεις της». Με αυτά τα λόγια αντέδρασε ο Οθμαρ Καράς (ΕΛΚ, Αυστρία), αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εισηγητής της έκθεσης για τον έλεγχο της Τρόικας.

«Ο κυπριακός λαός είναι αξιοθαύμαστος για αυτά που περνά. Πρέπει να ξέρει πως η Τρόικα ήταν κάτι το απαραίτητο υπό τις περιστάσεις, αλλά την ίδια ώρα οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν για τα λάθη που έγιναν», σημειώνει. Και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αυτό ακριβώς τον ρόλο- να εκπροσωπεί τους πολίτες, σε μια διαδικασία που είναι «θολή» και για την οποία δεν ενημερώνονται οι πολίτες όσο δικαιούνται.

Στα πλαίσια της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, αλλά και στην Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ελλάδα για την παρακολούθηση των ζητημάτων που προκύπτουν από την δράση της Τρόικας, ο κ. Καράς σχολίασε την εικόνα που έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται για την Τρόικα. «Πρόκειται για ένα μηχανισμό συντονισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Ο καθένας έχει ένα ρόλο σε αυτή την διαμόρφωση, αλλά είναι σαφές πλέον πως η ΕΕ δεν ήταν έτοιμη για την κρίση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Othmar KARAS EP Vice-PresidentΕνώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιχειρήσει να αναλύσει τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν, «στόχος δεν είναι να καταδικάσουμε, ούτε να μελετήσουμε την κάθε απόφαση της Τρόικας ξεχωριστά. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να εντοπίσουμε τα λάθη και να βρούμε λύσεις για το μέλλον». Μια από τις διαπιστώσεις, πάντως, που έχουν ήδη διαμορφωθεί στους Ευρωβουλευτές, είναι το μεγάλο δημοκρατικό έλλειμμα που υπάρχει στην όλη λειτουργία της Τρόικας. «Ως ο πιο δημοκρατικός θεσμός στην ΕΕ, που αντιπροσωπεύει τους πολίτες και που λειτουργεί με μεγαλύτερη διαφάνεια από τα άλλα όργανα, το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να ενισχύσει την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία- ιδίως σε μια περίοδο όπου αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς ενημέρωση. Θέλουμε δημόσιο διάλογο, συζήτηση για τα προβλήματα της Τρόικας. Μόνο το Κοινοβούλιο μπορεί να διαδραματίσει αυτό τον ρόλο».

«Προσωρινή» η Τρόικα
Η Τρόικα αποτελεί μια «ενδιάμεση λύση, που δεν προσφέρεται μακροπρόθεσμα», σχολιάζει ο Εισηγητής της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μόνο με Ευρωπαϊκές λύσεις θα μπορέσει η ΕΕ να βάλει τον εαυτό της σε θέση να αντιμετωπίσει άλλες κρίσεις στο μέλλον. Η περίσταση στην οποία βρέθηκε η ΕΕ, όπου χρειαζόταν χρήματα από το ΔΝΤ και τον ΕΜΣ, έφερε και την σύγχυση και τις πολύπλοκες δομές, όπου η ΕΚΤ και η Κομισιόν έχουν ένα «διπλό» ρόλο (ως δανειστές και ως μέλη της ΕΕ) και όπου οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από το Eurogroup, όπου εκπροσωπούνται τα κράτη μέλη που χρηματοδοτούν τον ΕΜΣ.

«Χρειαζόμαστε ισχυρά Ευρωπαϊκά εργαλεία, και σήμερα έχουμε πλέον περισσότερη εμπειρία», σχολιάζει ο κ. Καράς, ο οποίος τονίζει επίσης πως έχουν γίνει ήδη πολλά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση: Η δημοσιονομική ένωση, η τραπεζική ένωση, το six pack, η ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, ο ΕΜΣ, αποτελούν σημαντικά βήματα. «Με Ευρωπαϊκά εργαλεία, θα μπορεί η ΕΕ να δώσει τις δικές της λύσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έλαβε μέρος στις αποφάσεις της Τρόικας»

Η Τρόικα είναι μεν «μέρος της λύσης», σημειώνει ο κ. Καράς, ιδίως κάτω από τις σημερινές συνθήκες. Ωστόσο, με την ύπαρξη ευρωπαϊκών εργαλείων για την αντιμετώπιση των κρίσεων, «θα μπορεί να εκπροσωπηθεί και ο Ευρωπαίος πολίτες, μέσα από την συμμετοχή του Κοινοβουλίου στους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς». Σημειώνει επίσης πως, πέρα από τον ΕΜΣ, η ΕΕ χρειαζόταν και χρήματα από το ΔΝΤ. «Το ΔΝΤ έχει εμπειρία μόνο εκτός της ΕΕ. Γι αυτό και η Τρόικα –με τη συμμετοχή της ΕΚΤ και της Κομισιόν- ήταν απαραίτητη για μια κρίση εντός της ΕΕ».

Πάντως, η τάση που διαμορφώνεται –παρά το γεγονός ότι έπονται και ευρωεκλογές- είναι πως θα πρέπει να αποφευχθεί ένα «κυνήγι μαγισσών» και πως στόχος της έρευνας του Κοινοβουλίου θα είναι να «εντοπίσει τα λάθη για να διορθωθούν», πέρα από την ενημέρωση των πολιτών (τους οποίους εκπροσωπεί) αναφορικά με τα λάθη που έγιναν. Προς αποφυγή του λαϊκισμού, ήδη ξεκαθαρίζει ο εισηγητής πως η δημοσιονομική πειθαρχεία, οι εκτενείς μεταρρυθμίσεις, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας, πρέπει να είναι συνεχείς στόχοι των κρατών μελών.

Επιπλέον, η τάση να θεωρείται η τρόικα υπεύθυνη για όλα τα κακά, πρέπει να αποφευχθεί. «Η Τρόικα δεν δημιούργησε την κρίση. Στόχος είναι να διαγνώσουμε τα λάθη της για να τα αποφύγουμε στο μέλλον. Έτσι θα έχει ουσιαστικό όφελος ο πολίτης από την έκθεση του Κοινοβουλίου».

Η αποστολή θα συναντηθεί με σειρά αξιωματούχων, ενώ ο κ. Καράς είχε ήδη συνάντηση με τον Ιωάννη Κασουλίδη, με τον οποίο διατηρούσε σχέσεις  συνεργασίας κατά τη θητεία του δεύτερου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών του Κοινοβουλίου θα ολοκληρωθεί μετά από ολοκλήρωση των αποστολών σε Ελλάδα και Ιρλανδία (έχει ήδη επισκεφτεί την Πορτογαλία) αλλά και μια σειρά από ακροάσεις στις Βρυξέλλες. Είναι προγραμματισμένη για ψήφιση από την ολομέλεια του σώματος τον Μάρτιο.

Advertisements

One thought on “Ξέρουμε πως η Τρόικα έκανε λάθη, λέει ο Ο. Καράς

  1. Παράθεμα: Ξέρουμε πως η Τρόικα έκανε λάθη, λέει ο Ο. Καράς | "We shall fight for this island...."

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s