Σήματα καπνού από τον Χούρικαν

Δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα κατά πόσον η κατάσταση στην Τράπεζα Κύπρου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, η οποία θα μπορεί να επαναφέρει την ευρωστία και να της επιτρέψει να ενισχύσει ξανά την οικονομία με νέες πιστώσεις. Αυτή η διαπίστωση, που ισχύει για σχεδόν όλους μας, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο –αντίθετα αποτελεί κάτι το φυσιολογικό για παρατηρητές, επενδυτές, ταμεία, μετόχους, καταθέτες, ακόμα και δημοσιογράφους.

Hurricane a-coming

Hurricane a-coming

Τα στοιχεία που έχουμε δεν είναι αρκετά και χρειάζονται πολλές (πάρα πολλές) ακόμα λεπτομέρειες για να ξεκαθαρίσει η πραγματική εικόνα. Τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για το σύστημα στο σύνολό του, δεν είναι άσχημα, αλλά οι πανηγυρισμοί ανήκουν στην ίδια κατηγορία υπερβολών που συνηθίσαμε σε παλαιότερες «ειδήσεις» όπως τις επενδύσεις του Κατάρ.

Εν τω μεταξύ, η τράπεζα χρειάζεται κατεπειγόντως να διορθώσει την εικόνα που επικρατεί –να πείσει τους επενδυτές και τους καταθέτες πως δεν διατρέχει κίνδυνο, παρά το γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα αυξάνονται, οι προβλέψεις δείχνουν επικίνδυνα χαμηλές και ο δείκτης ευρωστίας μάλλον δεν πείθει.

Πάντως, όλα δείχνουν πλέον πως ο κ. Χούρικαν αντιλαμβάνεται πλήρως την κατάσταση. Θα μπορούσε η διεύθυνση της τράπεζας να ήταν πιο πειστική αν έδινε περισσότερα στοιχεία. Την ίδια ώρα, όμως, φαίνεται πως έχει γίνει αντιληπτή η ανάγκη να σταλούν «μηνύματα» από την τράπεζα.

Από τη στιγμή που ο όγκος πληροφοριών που χρειάζεται η αγορά για να φτάσει στα συμπεράσματα που χρειάζεται, είναι τεράστιος, οι αγορές συνηθίζουν να αναζητούν «συντόμια»- μικρές ενδείξεις που μπορούν να θεωρηθούν ως ενδεικτικές για μια γενικότερη κατάσταση. Αυτά τα συντόμια πληροφοριών αποτελούν το ψωμί και το νερό της αγοράς –γι αυτό και οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι σημαντικοί παίκτες, ακόμα και οι κεντρικοί τραπεζίτες αρέσκονται στο να στέλλουν «σημάδια» (signals) στο παζάρι: Κάτι σαν σήματα καπνού που οι αγορές μπορούν να ερμηνεύσουν, χωρίς να χρειάζεται η ανάλυση ενός τεράστιου όγκου πληροφοριών.

Όλα αυτά μπορεί να θεωρούνται θεωρητικά. Μπορεί ο κ. Χούρικαν να διάβασε Σπενς, μπορεί και όχι. Μπορεί να ενδιαφέρεται για την θεωρία των «σημάτων» που έδωσε στον σπουδαίο οικονομολόγο το νόμπελ, μπορεί και όχι. Αλλά το βέβαιο είναι πως η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου αντιλαμβάνεται πλήρως πόσο σημαντικό είναι να προσφέρει ένα «συντόμι» πληροφοριών στους ενδιαφερόμενους.

Γι αυτό τον λόγο και ήταν σημαντικότατες οι πληροφορίες που αφορούν στο «τσίλλιμα» των μεγάλων οφειλετών της τράπεζας. Στην απουσία άλλων πιο συγκεκριμένων πληροφοριών και δεδομένων για την τράπεζα, η διοίκηση δίνει στο παζάρι ένα «συντόμι»: Κάνουμε αυτό που πρέπει για να αντιμετωπίσουμε το πιο μεγάλο από τα προβλήματα στα βιβλία της τράπεζας, δηλαδή τα δάνεια «των 30». Λέει, επίσης, πως αυτά τα μασκαρλίκια με «αναδιάρθρωση δανείων» (δηλαδή παρατυπίες στα βιβλία) έχουν τελειώσει.

Αυτό το μήνυμα είναι σαφές. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται πλέον οι «30» είναι πολύ διαφορετικός από εκείνον που συνήθισαν. Το κουμπαριλίκι, η «κατανόηση», η «δημιουργία θέσεων εργασίας» και οι περιπάτοι στο Mall με τους πολιτικούς δεν περνούν. Κι αυτό το μήνυμα είναι σημαντικότατο διότι μπορεί στο μυαλό των επενδυτών (και ίσως των καταθετών) να αντικαταστήσει όλες τις άλλες πληροφορίες που δεν έχουμε.

Ήδη, οι πολιτικοί (με πρώτο το Υπουργείο Οικονομικών) λένε ρητά στους «30» πως οι καιροί έχουν αλλάξει και πως, μπορεί μεν να μην είναι αμαρτία να παίρνεις δάνεια, όπως μας λένε οι «30», αλλά είναι αμαρτία να μην κάνεις ό,τι είναι δυνατόν για να τα αποπληρώσεις. Όταν κάνεις την πάπια με τα εκατομμύρια, πληρώνουν άλλοι.

Αυτό που απομένει, είναι να δούμε και στην πράξη τις πρώτες κινήσεις από την τράπεζα. Ενώ στην Αγία Παρασκευή (αλλά και στην Μιχαλάκη Καραολή) ήδη άρχισαν να καταλαβαίνουν οι μεγαλύτεροι από τους «30» πως πλέον θα περιμένουν στον διάδρομο και πως θα αντιμετωπίζονται ως οφειλέτες και όχι ως μαστόροι, υπάρχει ακόμα ένα βήμα που εκκρεμεί: Στην πράξη η απώλεια ελέγχου της εταιρείας τους, θα δείξει πολλά –θα δώσει και πρακτικά το μήνυμα πως, αν δεν σου περνά να κάνεις τη δουλειά, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κάνεις στην πάντα.

Κι αυτό θα είναι το σημαντικότερο μήνυμα που έχει να δίνει η Τράπεζα Κύπρου στους «30»: Πλήρωσε ή φύγε.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τους πολιτικούς.

ΥΓ –Ας μη μας λένε πως αυτοί έδωσαν «ανάπτυξη» και θέσεις εργασίας και πως το πάτημα τους θα πλήξει την οικονομία. Αποδείχτηκε πόσο άσχετοι ήταν αυτοί οι σπουδαίοι αφού ακόμα και πριν τον Μάρτη δεν πλήρωναν τα δάνειά τους. Με δανεικά κι αγύριστα θα μπορούσε, κύριοι, κι ο πιο βλάκας να κάνει ό,τι κι εσείς

Advertisements

One thought on “Σήματα καπνού από τον Χούρικαν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s