Χάθηκαν 25.145 θέσεις εργασίας μέσα σε 12 μήνες

Τα στοιχεία δείχνουν πως η ανεργία μπορεί να κοντεύει σύντομα στο απόγειό της, αλλά θα αυξηθεί ακόμα – Προσοχή χρειάζεται στην ανάγνωση των στοιχείων, αφού πολλές θέσεις εργασίας πιθανών να μεταφέρθηκαν από τη νομιμότητα στην παρανομία

Με το εμπόριο, τις κατασκευές και τη μεταποίηση να αποτελούν τους βασικότερους τομείς από τους οποίους χάθηκαν θέσεις εργασίας, το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους κατέγραψε ετήσια μείωση στις θέσεις εργασίας κατά 25.000 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, η απώλεια θέσεων εργασίας μεταφράστηκε και σε συγκρατημένη αύξηση των ωρών εργασίας, αφού οι υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης εργάζονται περίπου μισή ώρα παραπάνω ανά εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, εργάζονται περίπου 20 λεπτά περισσότερο.

Απώλειες

Η καταστροφή θέσεων εργασίας, στους περισσότερους τομείς αντικατοπτρίζει και την πορεία των τζίρων. Στις κατασκευές, για παράδειγμα, οι συνολικές υφιστάμενες θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί κατά 30% περίπου, δηλαδή όσο έχει μειωθεί και ο τζίρος. Στο εμπόριο τα πράγματα είναι παρόμοια, με τις θέσεις εργασίας να έχουν μειωθεί κατά 20%, σε σχέση με μείωση των τζίρων στο εμπόριο (με εξαίρεση τα τρόφιμα και τα καύσιμα) να βρίσκεται κοντά στο 18%.

Η μείωση στον συνολικό αριθμό θέσεων εργασίας, πάντως, δείχνει από μόνη της πως οι πιέσεις δεν πρόκειται να χαλαρώσουν ακόμα, αφού τομείς που δεν μπορούν εύκολα να ανακάμψουν μέσα στο 2014, έχουν καταγράψει και τις μεγαλύτερες μειώσεις. Η απώλεια, για παράδειγμα, σχεδόν 2.400 θέσεων στις επαγγελματικές και επιστημονικές υπηρεσίες και άλλων 1.800 στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, εκτιμάται πως προσεγγίζουν τα «τελικά» νούμερα της κρίσης, αφού περεταίρω μείωση στον συνολικό αριθμό εργαζομένων δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όσο η εμπιστοσύνη στο σύστημα θα παραμένει κλονισμένη, ακόμα και με αντιστροφή των αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης στους τζίρους, δεν πρέπει να αναμένεται πως θα καταγραφεί καθαρή αύξηση στους τζίρους. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως στο εμπόριο (λιανικό και χονδρικό) οι φούσκες που είχαν δημιουργηθεί και η συνεχής αύξηση στους τζίρους και την απασχόληση, κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσουν γνώρισμα στου παρελθόντος. Το ίδιο ισχύει και για τις 1.400 περίπου θέσεις εργασίας στο δημόσιο, που δεν αναμένεται να επανέλθουν. Μάλιστα, με τους δήμους και τις τοπικές αρχές να δείχνουν τουλάχιστον εξίσου υδροκέφαλες με την κεντρική κυβέρνηση, και τις απολύσεις να μην έχουν ακόμα αρχίσει, θα πρέπει να αναμένεται πως θα σημειωθεί αυξημένη μείωση στις θέσεις εργασίας του συγκεκριμένου τομέα.

Το συνολικό εργατικό δυναμικό στην Κύπρο, είναι κάτι λιγότερο από 450.000.

Ρουμάνοι, Βούλγαροι

Η απώλεια θέσεων εργασίας δείχνει το μέγεθος των πιέσεων που δέχεται η απασχόληση, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ως απόδειξη πως για την ανεργία που καταγράφεται, δεν «ευθύνονται» οι μετανάστες. Πάντως, οι συνολικές θέσεις εργασίας, αλλά και οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που προέρχονται από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, είναι πολύ πιθανόν να εγκαταλείψουν την Κύπρο μέσα στους επόμενους μερικούς μήνες, μειώνοντας έτσι (έστω και οριακά) την ανεργία και «απελευθερώνοντας» τις πιο χαμηλόμισθες και δύσκολες εργασίες για όσους Κύπριους αποφασίσουν, πλέον, πως επιθυμούν να εργαστούν σε αυτές τις θέσεις.

Το στοιχείο που πλέον αλλάζει για τα καλά σε σχέση με τους μετανάστες από τις συγκεκριμένες δύο χώρες, είναι πως λήγουν οι αναστολές στην εφαρμογή του Κεκτημένου και πλέον ολόκληρη η ΕΕ είναι διαθέσιμη για άτομα από Ρουμανία και Βουλγαρία που επιθυμούν να μεταναστεύσουν. Αγγλία και Γαλλία, αλλά και Γερμανία, παρουσιάζονται ως «πρώτες επιλογές» από τους αναλυτές. Ωστόσο, στο παρόν στάδιο δεν καταγράφεται τέτοια μετακίνηση και εν πάση περιπτώσει, η φυγή τους δεν πρόκειται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, απλά θα μειώσει τον ανταγωνισμό για τις υφιστάμενες.

 joblossQ3

Προσοχή στην αδήλωτη εργασία

Από την άλλη, τα επίσημα στοιχεία θα πρέπει να διαβάζονται με κάποια επιφύλαξη, αφού δεν αντικατοπτρίζουν και την ταυτόχρονη αύξηση στην αδήλωτη εργασία ή στην παράνομη εργασία.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταγράφουν με ακρίβεια την κατάσταση που επικρατεί στην αδήλωτη εργασία στην Κύπρο. Ωστόσο, αυτό που είναι καλά γνωστό, είναι πως οι παλαιότερες επιθεωρήσεις (του 2011) που έγιναν από το Υπουργείο Εργασίας, είχαν βρει πως το 25% των εργαζομένων ήταν αδήλωτοι. Κατά τις ελάχιστες επιθεωρήσεις που έγιναν τα απογεύματα (μόλις 173), η εικόνα ήταν ακόμα χειρότερη: Μέχρι και το 33.9% των εργαζομένων είναι αδήλωτοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Παρόλο ότι άνω του 1/3 των εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι, το Υπουργείο Εργασίας ουδέποτε έδειξε ενδιαφέρον γι’ αυτό το ζήτημα και ουδέποτε έκανε κάτι το ουσιαστικό, πέρα από την επιβολή πενιχρών προστίμων που καθιστούν συμφέρουσα την παρανομία. Ακόμα και επί Υπουργίας Σωτηρούλας Χαραλάμπους και διακυβέρνησης της Αριστεράς, το Υπουργείο δεν είχε δείξει απολύτως καμία διάθεση να πατάξει την αδήλωτη εργασία. Σήμερα, και ενώ το Υπουργείο δεν δείχνει να έχει αλλάξει διάθεση στο θέμα, η εικόνα δεν μπορεί παρά να είναι χειρότερη από τα στοιχεία που είχαν μαζευτεί το 2011. Το πρόβλημα φαίνεται πως εστιάζεται στη γεωργία, στον τουρισμό και τις κατασκευές. Ενώ οι τελευταίοι δύο τομείς καταγράφουν περίπου 6.700 λιγότερους εργαζόμενους, δεν είναι ξεκάθαρο πόσες από τις 6.700 αυτές θέσεις εργασίας απλά μεταφέρθηκαν από τη νομιμότητα στην παρανομία.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και με το εμπόριο, όπου το «under-the-table»  αποτελεί μια αρκετά διαδεδομένη μορφή απασχόλησης.

Advertisements

One thought on “Χάθηκαν 25.145 θέσεις εργασίας μέσα σε 12 μήνες

 1. Reblogged this on ΚΥΠΡΟΣ and commented:
  Το γεγονός που αντιμετωπίζουν όλοι σχεδόν οι Κύπριοι πολίτες αυτή την εποχή είναι η ανεργία που επικρατεί στην Κύπρο. Δεν υπάρχουν δουλειές για τους νέους σπουδασμένους της Κύπρου μας με αποτέλεσμα και αυτοί να φεύγουν για το εξωτερικό, για μια καλύτερη ζωή. Αυτοί που μένουν ή δυσκολεύονται να βρουν δουλειά ή εργάζονται σε ένα εντελώς διαφορετικό τομέα από αυτό που έχουν σπουδάσει με αποτέλεσμα να παίρνουν ένα πολύ χαμηλό μισθό. Εκτός από τους νέους της Κύπρου αυτοί που επίσης υποφέρουν με την ανεργία της Κύπρου είναι και οι ίδιοι πολίτες που ενώ είχαν δουλειά έχουν απολυθεί ή τους έχουν μειώσει τον μισθό.
  Σύμφωνα με τα NEWSIT η ανεργία οδηγεί επομένως στους Κύπριους πολίτες στις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Άλλοι απευθύνονται στα εξωτερικά ιατρεία των ψυχιάτρων από μόνοι τους, άλλοι παραπέμπονται από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και ορισμένοι καταλήγουν στις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας για βοήθεια μέσω των υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.
  Για να μιλήσουμε με πραγματικούς αριθμούς, η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ αναφέρει πως στο 19% προβλέπεται να ανέλθει η ανεργία το 2014 και η ανεργία των νέων παραμένει στο υψηλό ποσοστό του 38,8%. Παρ’ όλα αυτά επισημάνει πως υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης στην αγορά εργασίας εντός του 2014 και πως προβλέπεται ότι το 2014 θα υπάρχουν περιθώρια καλύτερων επιδόσεων για την αγορά εργασίας.
  Αυτός ο στόχος παραμένει δύσκολος εφόσον χρειάζεται χρόνο έτσι ώστε η Κύπρος να ανταποκριθεί στην μακροχρόνια ανεργία.
  Στην ιστοσελίδα της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ μπορείτε να δείτε την στατική υπηρεσία για την ανεργία στην Κύπρο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s