Άρχισαν να πληρώνουν οι «30»

Αντιληπτό άρχισε να γίνεται το γεγονός ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει, με αρκετούς από τους «30 μεγάλους» να φέρουν χρήματα από το εξωτερικό για να καλύψουν δάνεια-  «Παραδειγματική» θα είναι η αντιμετώπιση εκείνων που δεν συνεργάζονται, και «ριζικές» οι λύσεις με εκείνους που δεν σώζονται

«Δεν πρόκειται για εκστρατεία περισυλλογής δανείων αλλά για μία νέα κατάσταση στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν οι δανειολήπτες». Αυτή ήταν η απάντηση υψηλόβαθμου στελέχους της Τράπεζας Κύπρου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον όμιλο. Οι όλο και αυξανόμενες πιέσεις στους δανειολήπτες, και δη στους μεγάλους, όπου «συγκεντρώνεται και το μεγάλο πρόβλημα της τράπεζας», δεν πρόκειται να χαλαρώσουν μετά την αποπληρωμή ορισμένων από τα δάνεια που έχουν καθυστερημένες δόσεις.

Dude...
Dude…

Το μήνυμα που δίνεται από την τράπεζα είναι πως αυτές οι συνθήκες είναι «η νέα ομαλότητα» και πως δεν υπάρχει ούτε τρόπος, άλλα ούτε και διάθεση για να δείξει η Κύπρου «κατανόηση» στις επιχειρήσεις που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. «Αν δεν μπορείς να πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου, δεν έχεις λόγο να υπάρχεις ως εταιρεία», σχολιάζει αρμόδιο στέλεχος της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφόρηση, οι πιο πολλοί από τους «30 μεγάλους» έχουν λάβει το μήνυμα και άρχισαν πλέον να συνεργάζονται με την τράπεζα. «Την περασμένη εβδομάδα δεχτήκαμε πολλά τηλεφωνήματα από μεγάλους δανειολήπτες που ώς τώρα μας απέφευγαν», δηλώνει στέλεχος της τράπεζας, με άλλο υψηλόβαθμο συνάδελφό του να σχολιάζει πως «φαίνεται ότι έχουν καταλάβει πως τα αστεία έχουν τελειώσει».

Πάντως, η αλλαγή στάσης από τους δανειολήπτες ενισχύει και την εντύπωση –όλο και πιο έντονη εσχάτως– πως και οι πολιτικοί αρνούνται να «κάνουν πλάτες» στους «30 μεγάλους». Όχι μόνο δεν έχει γίνει «καμία κίνηση για παρέμβαση προς την Τράπεζα», όπως λένε στην Κύπρου, αλλά και η στάση τους προς τους δανειολήπτες ήταν σαφής: Δεν θα υπάρξει πολιτική στήριξη σε ένα θέμα από το οποίο ζημιώνεται ο τόπος.

«Η εποχή που δανείζαμε με εξασφαλίσεις έχει τελειώσει. Το μοντέλο εκείνο έχει αποτύχει, εν μέρει και διότι η εκτίμηση των εξασφαλίσεων ήταν κάθε άλλο παρά αντικειμενική. Το μόνο που ενδιαφέρει πλέον την τράπεζα, είναι η δυνατότητα του δανειολήπτη να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του. Αν δεν μπορεί, θα πρέπει να παραδώσει τον έλεγχο της εταιρείας του, όποιος κι αν είναι αυτός». Η τράπεζα επιπλέον παρακολουθεί στενά και τη διοίκηση των «30 μεγάλων», αφού δεν την ενδιαφέρει μόνο να εισπράξει άμεσα κάποιες δόσεις, αλλά να εισπράττει τις δόσεις και στο μέλλον. Ζητήματα όπως την ποιότητα της διοίκησης, αλλά τη διαδοχή, δεν είναι άσχετα με την ικανότητα των «30» να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στο μέλλον. Ήδη, την ερχόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη συνάντηση Χούρικαν με μεγάλο επιχειρηματία, ο οποίος εκτιμάται πως θα «παρουσιάσει» και τον διάδοχό του στην οικογένεια και στην επιχείρησή του.

Από το εξωτερικό

Πάντως, οι πρώτες εξυπηρετήσεις που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα, ύψους 47 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνουν και «λεφτά που έφεραν από το εξωτερικό οι επιχειρηματίες», κάτι που σηματοδοτεί ριζική αλλαγή στάσης. Τουλάχιστον ο μεγαλύτερος από τους οφειλέτες, πάντως, εκτός από τα 30 εκατ. ευρώ που έφερε στην Κύπρο για πληρωμές υποχρεώσεων, φαίνεται πως οδεύει προς «ριζική και τελική» επίλυση των προβλημάτων του, όπως ελπίζουν στην Κύπρου.

Πέρα από τις κάποιες, πρώτες πληρωμές από κονδύλια που βρίσκονταν στο εξωτερικό, η τράπεζα είναι αποφασισμένη να κινηθεί και με πιο ριζικές επιλογές. Από τη στιγμή που μία διεύθυνση εταιρείας «απέδειξε πως δεν μπορεί να τα καταφέρει», τότε δεν υπάρχει κανένα νόημα να δίνεται νέα πίστωση χρόνου. Η αποξένωση της διοίκησης, με τον διορισμό διαχειριστή παραμένει στα σκαριά, με την Κύπρου να έχει βάλει στο στόχαστρο τρεις «υποψήφιους» για παραδειγματισμό των υπόλοιπων. Πρόκειται για τρεις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την ανάπτυξη γης, αλλά και με τον τουρισμό.

Ήδη, η ένταξη της Libra σε καθεστώς εξυγίανσης με διορισμό διαχειριστή, πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη και θα λειτουργήσει ως «προειδοποίηση για τους άλλους 29». Η πίεση στην Aristo developers «θα συνεχίσει να αυξάνεται χωρίς τέλος μέχρι να γίνει κατανοητό πως τα πράγματα έχουν αλλάξει», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Προτιμούν άλλος

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβει τη διεύθυνση των αποτυχημένων επιχειρήσεων μέσα από τον διορισμό ειδικού διαχειριστή, πιθανότατα και με την ανταλλαγή χρέους με μετοχικό κεφάλαιο. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει τη μετατροπή μέρους των οφειλομένων να μετατραπούν σε ενεργητικό της τράπεζας, επιτρέποντας έτσι και την αποκλιμάκωση των προβλέψεων, οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται προκαλώντας έντονες ανησυχίες στην Αγία Παρασκευή. Με τη σειρά της, η μείωση των απωλειών σε ενδεχόμενη αποτυχία (loss-given-default) και αποκλιμάκωση των προβλέψεων, ενισχύουν τα κεφάλαια σταθμισμένα επί του ρίσκου. Έτσι, θα μπορεί η τράπεζα να ανασάνει.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, είναι σαφές στην τράπεζα πως δεν έχουν κανένα ενδοιασμό η όλη άσκηση να γίνει από κάποιον τρίτο. Η εμπλοκή ξένων επενδυτών, όπως συνέβηκε στην περίπτωση των ξενοδοχείων που έχουν ήδη πωληθεί, αλλά και στην περίπτωση του Venus Rock που ακόμα εκκρεμεί, επιτρέπει την κάλυψη των υποχρεώσεων προς την τράπεζα μέσα από την εμπλοκή άλλου επενδυτή. Επιπλέον, με την αλλαγή της διεύθυνσης, του τρόπου λειτουργίας αλλά και της στρατηγικής των εταιρειών, μπορεί να μειωθεί η εκτίμηση των πιθανοτήτων αποτυχίας του δανείου που είναι ήδη μη εξυπηρετούμενο.

Η τράπεζα, σε κάθε περίπτωση, προτιμά την εμπλοκή επενδυτών παρά την ανάληψη από την ίδια τη διεύθυνση μέσω διαχειριστή. «Βοηθούμε ενεργά την προώθηση συμφωνιών μεταξύ επενδυτών και δανειοληπτών μας», σχολιάζουν, ενώ δεν κρύβουν πως «δεν προτιμούν» να αναλάβουν οι ίδιοι τη διαχείριση των αποτυχημένων πελατών. «Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα το πράξουμε», σχολιάζουν πολύ συχνά. Σημειώνεται πως στις μεγάλες πωλήσεις που έχουν ήδη καταγραφεί στη Λεμεσό, το ντιλ περιελάμβανε και τη μεταφορά κουρεμένων καταθέσεων και μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, ως μέρος του πακέτου των επενδυτών.

Το γεγονός ότι έγιναν πλέον καλά γνωστές οι πιέσεις που ασκεί η τράπεζα, αλλά και πληροφόρηση για τις πιέσεις που ασκούνται στη Libra, την Aristo αλλά και την Aquasol που συγκαταλέγονται ανάμεσα στους «30 μεγάλους», μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για άλλους δανειολήπτες που επιμένουν να ζητούν ουσιαστικά μηδενικές εκπτώσεις κατά την πώληση των ενεργητικών τους στους επενδυτές. Έτσι, εκτίμηση αρκετών αναλυτών είναι πως, με τη «διαρροή» των εξελίξεων, οι δανειολήπτες που επιμένουν «να μη δέχονται τα νέα δεδομένα», θα αλλάξουν σύντομα στάση.

Ήδη στην τράπεζα, αρνούνται να συναντηθούν με επιχειρήσεις που θεωρούν πως δεν έχουν ελπίδα ανάκαμψης και εξυπηρέτησης των δανείων τους. Γι’ αυτό και οι αναφορές από δανειολήπτες πως δεν έχουν συναντηθεί με την τράπεζα για να συζητήσουν τα δάνειά τους, αποτελούν ουσιαστικά επιβεβαίωση πως αυτοί είναι «πρώτοι στη σειρά» για απώλεια του ελέγχου των εταιρειών τους.

Χωρίς εκποιήσεις

Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, η τράπεζα θέλει να αποφύγει και τις μαζικές εκποιήσεις των εξασφαλίσεων (κυρίως ακινήτων). Πρώτο, κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο, ιδίως σε μία περίοδο όπου οι αξίες μειώνονται, ενώ αναμένεται και ταχύτερη υποχώρηση στις τιμές στο επόμενο διάστημα. Δεύτερο, με μία μαζική πώληση ακινήτων που εκποιούνται, θα μειωθεί η αξία και των υπόλοιπων εξασφαλίσεων, δημιουργώντας πιέσεις στις εξασφαλίσεις των άλλων δανείων στην τράπεζα. «Δεν είμαστε developers, δεν μας ενδιαφέρει να αποκτήσουμε ακίνητα», σχολιάζει στέλεχος της τράπεζας, που επιμένει πως πρώτος στόχος πρέπει να είναι ο παραδειγματισμός.

Στην Κύπρου αισθάνονται πως πολλοί από τους δανειζόμενους αισθάνονται πως η πρότερη στάση, με την οποία η τράπεζα έκανε εικονικές αναδιαρθρώσεις δανείων χωρίς άλλες ουσιαστικές αλλαγές στους δανειολήπτες, και όπου μάλιστα τα παλαιά δάνεια αποπληρώνονταν με νέα, μεγαλώνοντας έτσι την τρύπα, θα μπορούσε να συνεχιστεί. «Γι’ αυτό καθυστερούν τις πληρωμές και επιμένουν πως η τράπεζα, είτε θα τους βοηθήσει είτε θα χάσει τα λεφτά των καταθετών που τους παραχώρησε». Αυτή η λογική, όμως, έχει κλείσει τον κύκλο της. «Από εδώ και μπρος, οι στρατηγικές καθυστερήσεις θα στοιχίζουν στους ίδιους περισσότερο από ό,τι σε εμάς».

Την ίδια ώρα, πάντως, από την τράπεζα διαμηνύουν πως δεν θα ασκηθεί η ίδια πίεση σε μικρούς δανειολήπτες που ήταν συνεπείς πριν από την κρίση, στους οποίους θα επιδειχθεί «κατανόηση» εφόσον τα προβλήματά τους οφείλονται στην κρίση και όχι σε απερίσκεπτες αποφάσεις. Την ίδια ώρα επεξεργάζονται και παρόμοιες κινήσεις για νοικοκυριά.

2 comments

  1. Είναι αυτό που λέγαμε, καιρός να πληρώσουν το λογαριασμό, κάποτε το πάρτι τελειώνει και πρέπει να πληρώσεις τα οφειλόμενα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.