Εν τω μεταξύ, στη Uniastrum….

Δεν πωλείται προς το παρόν η Uniastrum

 

«Τα βρίσκουν» Πίσκοβ και Χούρικαν με αναθέρμανση σχέσεων μεταξύ Λευκωσίας και Μόσχας

Εδώ και μήνες οι πρώην ιδιοκτήτες της Uniastrum δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους με τη μητρική Τράπεζα Κύπρου και ζητούσαν, συχνά και πολύ επίμονα, να ξαναγοράσουν τη ρωσική τράπεζα, όπως έλεγαν, για να τη σώσουν. Την ίδια στιγμή, η εικόνα που είχε δημιουργηθεί στα κεντρικά γραφεία της Τρ. Κύπρου, όπου η απομόχλευση παραμένει επείγουσα ανάγκη για να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, ήταν πως η πώληση των ρωσικών εργασιών ήταν θέμα χρόνου.

Η ανάγκη της Τράπεζας Κύπρου να «μαζευτεί» για να συγυρίσει τα βιβλία της, αλλά και η επιμονή των τέως ιδιοκτητών την Uniastrum πως τη θέλουν πίσω, έθεσαν το ερώτημα κατά πόσον η τράπεζα θα οδηγούνταν σε πώληση μέσα στο επόμενο διάστημα. Η απάντηση των ανωτάτων στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, ήταν πως ναι, μεν «θα πωληθεί» η Uniastrum, αλλά δεν γίνονταν, πριν από ενάμιση περίπου μήνα, «ενεργές κινήσεις» γι’ αυτό τον σκοπό.

piskovΠράγμα περίεργο, με δεδομένη την πιο πάνω εικόνα. Σε ερώτηση προς τον κ. Πίσκοβ για το θέμα, διαφάνηκε πως αυτό που είχε αλλάξει ήταν η σχέση Μόσχας-Λευκωσίας στο θέμα. Πλέον, οι δύο πλευρές δείχνουν να συμφωνούν πως η Uniastrum πρέπει να περάσει από ένα στάδιο αναδιάρθρωσης με σκοπό να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η κερδοφορία της. Αυτή η αναδιάρθρωση περνά και μέσα από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που πρόσφατα ανέλαβε την τράπεζα, με το οποίο γίνεται, κατά τον κ. Πίσκοβ, «εποικοδομητική συζήτηση». Η πρώτη συνεδρία του, τον Φεβρουάριο, αναμένεται να «οδηγήσει σε ταχύτατες αλλαγές».

Πάντως, όλα δείχνουν πως έχει σταματήσει η ροή ρευστού από την Uniastrum προς την Κύπρο. Εδώ και περίπου 24 μήνες, οι πρώην ιδιοκτήτες εξέφραζαν το παράπονο πως οι εργασίες στη Ρωσία δεν μπορούσαν να προχωρήσουν από τη στιγμή που η ρευστότητα της τράπεζας έρρεε προς την Κύπρο, με στόχο τη διάσωση της εδώ τράπεζας. Αυτή η εικόνα έχει αντιστραφεί, γεγονός που ενδεχομένως να σηματοδοτεί και μείωση των πιέσεων στη ρευστότητα της Τράπεζας Κύπρου, αφού δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα ρευστά για να «φύγουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, «τα αιτήματα υπάρχουν, στέλλονται ακόμα προς τη Ρωσία. Αλλά πλέον γίνεται συζήτηση για αυτά τα αιτήματα και δεν ικανοποιούνται αυτόματα». Η τοποθέτηση αυτή συνάδει και με τα σχόλια του κ. Πίσκοβ, ο οποίος κάνει λόγο για «βελτίωση του κλίματος συνεργασίας», μετά την ανάληψη καθηκόντων από των Τζον Χούρικαν. Οι δύο, μάλιστα, φέρονται να έχουν συμφωνήσει πως ένα από τα πράγματα που χρειάζεται άμεσα η Uniastrum, είναι η αναδιάρθρωση της διοικητικής της πυραμίδας. Σε δικές μας ερωτήσεις, επιβεβαιώνεται πως Μόσχα και Λευκωσία «βλέπουν» αλλαγή προσώπων στη Ρωσία.

Η πώληση

Η πώληση της τράπεζας από την Τράπεζα Κύπρου, πάντως, παραμένει ένας από τους «μεσοπρόθεσμους ή και μακροπρόθεσμους στόχους», τόσο των τέως ιδιοκτητών που θέλουν να την επαναγοράσουν, όσο και της Τρ. Κύπρου που θα ενισχύσει τα βιβλία της με μία τέτοια κίνηση απομόχλευσης. Αυτό που έχει αλλάξει, ωστόσο, είναι πως οι δύο πλευρές δείχνουν πως αισθάνονται ότι η Uniastrum «μπορεί να επιστρέψει σε φυσιολογικές καταστάσεις», κάτι που μπορεί να αυξήσει σημαντικά και την αξία επαναγοράς της τράπεζας. Είναι προφανές πως αυτό επιθυμούν και οι δύο πλευρές, παρόλο που οι πρώην ιδιοκτήτες θα πρέπει σε μία τέτοια περίπτωση να καταβάλουν μεγαλύτερο ποσό για την επαναγορά, εάν η τράπεζα «στηθεί» και τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει, επιλυθούν.

Uniastrum_bankΣτη στάση αυτή δείχνει να συμβάλλει η ανοικτή γραμμή επικοινωνίας που φαίνεται πως υπάρχει μεταξύ Ρωσίας και Αγίας Παρασκευής. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ‘σχέση’ μεταξύ Χούρικαν και Πίσκοβ. Καλά-καλά δεν έχουν γνωριστεί. Αλλά σίγουρα οι δύο τους μπορούν να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο και δείχνουν να συνεργάζονται πολύ καλά», σχολίασε άτομο με εμπλοκή στη συζήτηση μεταξύ Uniastrum και Τράπεζας Κύπρου. Πάντως, «οι Ρώσοι» εξέφραζαν για αρκετό καιρό το παράπονο πως, από τη στιγμή που η τράπεζα τύγχανε «επεμβατικής» διαχείρισης από την Κύπρο, και από τη στιγμή που τα κεντρικά γραφεία της Τρ. Κύπρου είχαν παραλύσει, η Uniastrum είχε μπει στο ψυγείο. Κι αυτό, μάλιστα, σε μία στιγμή κατά την οποία η ρωσική τράπεζα είχε άμεση ανάγκη για σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά στη στρατηγική της αλλά και στη διοίκησή της. Αυτό το παράπονο έχει εκλείψει, με την «καλή συνεννόηση» Χούρικαν-Πίσκοβ να οδηγεί τις δύο τράπεζες σε μία νέα φάση, βελτιωμένων σχέσεων. Οι στόχοι, εξάλλου, συνάδουν πλήρως, αφού αμφότεροι θέλουν να δουν ουσιαστικές αλλαγές στη Ρωσία.

Σε κάποιο βαθμό, η όλη εικόνα μπορεί να ερμηνευτεί και ως απόφαση από πλευράς της Διοίκησης της τράπεζας πως η απομόχλευση μέσα από την πώληση των ενεργητικών στη Ρωσία, δεν υπόσχεται να ενισχύσει όσο θα ήθελε η Τράπεζα Κύπρου τα βιβλία της. Γι’ αυτό και η προτίμηση να βελτιωθεί η υγεία της Uniastrum με το ενδεχόμενο να γίνει η πώληση αργότερα, να είναι ακόμα στο τραπέζι, αλλά για ένα μεταγενέστερο στάδιο.

Advertisements

2 thoughts on “Εν τω μεταξύ, στη Uniastrum….

  1. Οι της Uniastrum δεν ήταν και δεν είναι άγιοι, τέλοσπάντων μην σκάβουμε το παρελθόν.
    Είναι απόλυτα φυσιολογικό να την κρατήσουν και να τη βελτιώσουν πριν και εάν πουληθεί. Αν την πουλήσουν τώρα θα πάει σε τιμή χώμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s