Αυτοκτονούν λόγω συνθηκών;

Μία αυτοκτονία στη φυλακή είναι πολύ διαφορετική από μία αυτοκτονία στην υπόλοιπη κοινωνία. Έχει διαφορετικά αίτια πίσω από την απελπισία της – δύσκολες καταδίκες, κόλλημα από τους παλιούς, άσχημες συνθήκες, ριζική αλλαγή περιβάλλοντος, ντροπή, απώλεια ελέγχου της ζωής του φυλακισμένου. Επιπλέον, είναι καλά μελετημένο και το ποιοι αυτοκτονούν στις φυλακές –μεσήλικες άνδρες, ασθενείς, άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα, άτομα με εθισμούς… Γι’ αυτό και παγκοσμίως, οι ειδικοί βρίσκουν πως οι πιο πολλές αυτοκτονίες γίνονται σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την καταδίκη.

Σε μεγάλο βαθμό, υπάρχουν κάποιες σταθερές στις αυτοκτονίες των φυλακισμένων. Πουθενά (σχεδόν) δεν είναι εύκολη η φυλακή. Πουθενά δεν έχει ο φυλακισμένος έλεγχο της ζωής του. Και παντού υπάρχουν κλίκες, κολλήματα, εθισμοί και ψυχιατρικά προβλήματα.

Γι’ αυτό και τα νούμερα παγκοσμίως δείχνουν κάποιες σταθερές τάσεις. Σχεδόν παντού, η πυκνότητα των αυτοκτονιών κυμαίνεται μεταξύ 6 και 10 αυτοκτονίες για κάθε 10.000 φυλακισμένους. Οι αριθμοί δεν είναι πάντα ακριβείς. Πολλές μεταβλητές επηρεάζουν τα στοιχεία: Ενδεχομένως, για παράδειγμα, οι 3,6 αυτοκτονίες ανά 10.000 κρατούμενους της Τουρκίας να κρύβουν και περιπτώσεις που δεν καταγράφονται. Την ίδια ώρα, το εντυπωσιακά χαμηλό ποσοστό των 1,4 αυτοκτονιών ανά 10.000 κρατούμενους των ΗΠΑ ενδεχομένως να δείχνει πως το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί εκεί καλύτερα, και όχι πως οι φυλακές των Αμερικανών είναι καλές, καθαρές και εύκολες.

Τέτοια στοιχεία δεν πρέπει ποτέ να διαβάζονται με θρησκευτική αφοσίωση. Όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 6,7 αυτοκτονίες ανά 10.000 κρατούμενους, δεν είναι και σπουδαία απόκλιση αν μία χώρα βρίσκεται στα 6,6, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ή στις 6 όπως την Αλβανία. Άλλες διαφοροποιήσεις –κοινωνικές, σύστημα επιτήρησης, ψυχιατρικές υπηρεσίες κτλ.- μπορούν να εξηγήσουν πιθανώς ακόμα και μεγαλύτερες αποκλίσεις όπως τα 10,9 των Βέλγων ή το 15,5 των Γάλλων, οι οποίοι συζητούν το πρόβλημα εδώ και δύο περίπου χρόνια.

αυτοκτονίεςΑυτές οι διακυμάνσεις μπορούν εύκολα να εξηγηθούν με όλες τις παραμέτρους που ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες. Μία τερατώδης απόκλιση, όμως, θα απαιτούσε μία πιο δύσκολη εξήγηση που να αφορά σε καταστάσεις, όχι άμεσα συνδεδεμένες με την κακοδιαχείριση και τη συμπεριφορά των υπευθύνων, αλλά που βρίσκεται πίσω από αυτή.

Η Κύπρος καταγράφει ένα ποσοστό αυτοκτονιών που δεν μπορεί να θεωρηθεί απλή απόκλιση. Δεν χρειάζεται καν να κοιτάξει κανείς επιστημονικά το θέμα, με βάση τις μεταβλητικότητες, τις αναλύσεις παλινδρόμησης ή άλλα στατιστικά εργαλεία. Με 71,4 αυτοκτονίες ανά 10.000 φυλακισμένους, η Κύπρος είναι πέρα από κάθε «απόκλιση». Είναι πέρα από κάθε φυσιολογική τάση. Δεν εξηγείται από παράγοντες όπως οι άσχημες συνθήκες, οι κλίκες, η πίεση, ή ενδεχομένως ανεπαρκείς ψυχιατρικές ή άλλες υπηρεσίες. Ακόμα και ο μικρός παρονομαστής στον λόγο αυτοκτονιών ανά κρατούμενο δεν εξηγεί μία τέτοια διαφοροποίηση, στο 1200% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Κι αυτό, αν τελικά ο ρυθμός είναι 71,4, το οποίο είναι εξαιρετικά συντηρητικό νούμερο, λαμβάνοντας υπόψη τις 5 αυτοκτονίες των τελευταίων μηνών, χωρίς όλες τις άλλες αυτοκτονίες των τελευταίων 12 μηνών.

Το στοιχείο από μόνο του θέτει ένα ερώτημα: Αν μία τόσο μεγάλη απόκλιση από τα παγκόσμια στοιχεία δεν μπορεί να εξηγηθεί με τις συνήθεις ερμηνείες που δίνουμε, τότε ποιο είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί τις κεντρικές φυλακές από το σύστημα άλλων χωρών; Ποιος και πώς ωθεί αυτούς τους ανθρώπους στην αυτοκτονία; Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες πως έτυχε βασανισμού ο τελευταίος αυτόχειρας; Κάτι βαθύτερο συμβαίνει με αυτή την υπόθεση. Είναι προφανές πως η πιο δύσκολη από όλες τις ερωτήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζουν τόσοι κρατούμενοι στην Κύπρο να δώσουν τέλος στη ζωή τους, δεν έχει τεθεί.

Επίσης πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τον προϋπολογισμό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s