Προς μέση λύση για τα γραμμάτια της BoC;

Την ώρα που συνεχίζονται διεργασίες –και ολοκληρώνονται και συναλλαγές– που αφορούν στην πώληση κλειδωμένων καταθέσεων, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη λήξη του πρώτου γραμματίου των κλειδωμένων καταθέσεων. Πρόκειται για την πρώτη «παρτίδα» από τις κλειδωμένες καταθέσεις, που αντιστοιχεί περίπου στο 17,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων. Μετά το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων κατά 47,5%, το υπόλοιπο των καταθέσεων μεταφέρθηκε σε κλειστά ανανεώσιμα γραμμάτια σε τρεις παρτίδες. Η πρώτη λήγει στο τέλος του μηνός και φτάνει στα 1,42 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται από όλους τους ενδιαφερόμενους, είναι κατά πόσον το γραμμάτιο θα απελευθερωθεί ή θα ανανεωθεί.
Όποια και να είναι η επιλογή της τράπεζας, θα πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική ένδειξη, την οποία περιμένουν, όχι μόνο όσοι έχουν χρήματα κλειδωμένα στην Κύπρου, αλλά και πολλοί επενδυτές.

Εάν απελευθερωθεί το γραμμάτιο, επιτρέποντας έτσι στους καταθέτες να αντλήσουν τα χρήματά τους, αυτό θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα πως η τράπεζα επανέρχεται στην ομαλότητα, σε σημείο μάλιστα που θα μπορεί κανείς να μιλήσει και για ουσιαστική χαλάρωση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, οι οποίοι έχουν ουσιαστικά επιβληθεί για να προστατευτεί η Τράπεζα Κύπρου. Από την άλλη, όμως, εκφράζονται και ανησυχίες, αφού, με την απελευθέρωση των γραμματίων, θα μπορούν 1,4 περίπου δισ. ευρώ να εγκαταλείψουν την τράπεζα σχεδόν αμέσως, γεγονός που δημιουργείς σοβαρούς κίνδυνους για την επιβίωση της τράπεζας, εάν συμβεί κάτι τέτοιο. Εξάλλου, οι τράπεζες καταρρέουν συνήθως λόγω έλλειψης ρευστότητας και όχι λόγω κεφαλαιακής επάρκειας…

BankofCyprus_423-02Εάν, από την άλλη, το γραμμάτιο ανανεωθεί, αυτό θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα πως η Κύπρου αντιμετωπίζει ακόμα σοβαρά προβλήματα σε σχέση με τη ρευστότητα της, και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της αγοράς. Ένα τέτοιο μήνυμα θα επιβεβαιώσει πως η τράπεζα δεν έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς και πως πιέζεται ακόμα, 10 μήνες μετά το κούρεμα.

Προς σολομώντεια
Η λύση που φαίνεται πως θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα, είναι να ανανεωθεί το γραμμάτιο, αλλά μόνο μερικώς, απελευθερώνοντας έτσι μέρος των χρημάτων που θα μπορούν να αντληθούν από τους καταθέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας εκφράζονται και οι δύο απόψεις, αλλά φαίνεται πως, αν δεν αλλάξουν οι σημερινές ισορροπίες, τότε θα περάσει η απόφαση για απελευθέρωση του γραμματίου. Πάντως, εμπλεκόμενοι σχολιάζουν πως δεν είναι άσχετο αυτό το δεδομένο και με το γεγονός ότι στο Συμβούλιο αποφασίζουν ακριβώς εκείνοι οι πρώην καταθέτες που έχουν σήμερα και τα μεγαλύτερα ποσά κλειδωμένα στα γραμμάτια.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανησυχίες που εκφράζονται σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία μαζική φυγή κεφαλαίων από την Τράπεζα Κύπρου, δεν αντιμετωπίζονται ως ασήμαντες. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η εκστρατεία άντλησης καταθέσεων δεν είχε άσχημα αποτελέσματα ώς σήμερα. Η πορεία των καταθέσεων στην τράπεζα δεν μπορεί να είναι γνωστή, μετά το μπλακάουτ πληροφόρησης που επέβαλε η Κεντρική στα επίσημα της στοιχεία.

Η κεντρική, από τη δική της πλευρά, αναμένει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που έχει παραγγείλει για να διαφανεί σε ποιο βαθμό η διάθεση των καταθετών είναι να αντλήσουν τα χρήματά τους από την τράπεζα, αν αυτό τους επιτραπεί. Η μέθοδος αυτή μπορεί να κριθεί ως περίεργη –ιδίως από τη στιγμή που το τελικό αποτέλεσμα μιας φυγής κεφαλαίων εξαρτάται από ένα μικρό σχετικά αριθμό μεγαλοκαταθετών, αλλά και ιδίως από τη στιγμή που γενικώς οι δημοσκοπήσεις στην Κύπρο αποδεικνύονται αναξιόπιστες. Πάντως, δεν είναι γνωστός ο οίκος που ανέλαβε να κάνει την έρευνα εκ μέρους της Κεντρικής.

Η τελική απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς την τρόικα, όπως γίνεται κατανοητό. Η στάση της φαίνεται πως θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την τοποθέτηση του Υπουργείου Οικονομικών και τις αναλύσεις της Κεντρικής, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες στο παρόν στάδιο «γέρνουν προς την πλευρά της απελευθέρωσης».

Το πιο πιθανό σενάριο, ωστόσο, θα είναι η μερική απελευθέρωση των γραμματίων, με ανανέωση κάποιου ποσοστού. Αυτή η σκέψη απασχολεί, τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, όσο και τους άλλους εμπλεκόμενους. Με μία τέτοια «σολομώντεια» λύση, θα μπορεί μεν η τράπεζα να στείλει το μήνυμα πως είναι σε θέση να «κρατήσει» τις καταθέσεις, πείθοντας τους καταθέτες να μην κάνουν μαζικές αναλήψεις, ενώ την ίδια ώρα θα έχει ένα αμυντικό όρυγμα σε περίπτωση που τελικά αρχίσουν μεγάλες αναλήψεις μόλις απελευθερωθούν τα γραμμάτια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s