Μέσα και ο Γιούνκερ…

 

Στις Βρυξέλλες επικρατεί πλήρης ησυχία, καθώς άπαντες περιμένουν τις ευρωεκλογές του Μάη για να διαφανεί πόσο και πώς θα επηρεαστούν τα κορυφαία πόστα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κομισιόν. Ο «διαμοιρασμός» της εξουσίας μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλιστών μεταφραζόταν για αρκετά χρόνια σε ένα Modus Vivendi με άξονα την «ισορροπία δυνάμεων», από τη μια μεταξύ των κρατών μελών, και από την άλλη μεταξύ των πολιτικών ομάδων. Αδύνατη να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στο πρώτο ισοζύγιο, η Κύπρος στηριζόταν από την ένταξή της, στο «κομματικό» παιγνίδι.

μερκελγιούνκερΜέχρι την περασμένη εβδομάδα,(ΣΗΜ: Αρχές Δεκεμβρίου) η ισορροπία που αναμενόταν να προκύψει μετά τις ευρωεκλογές, ήταν γνωστή: Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν. Μάρτιν Σουλτζ, θα διοριζόταν από το Συμβούλιο μετά από πρόταση του Κοινοβουλίου. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μέρκελ στη Γερμανία προέρχεται από τους χριστιανοδημοκράτες, ήταν κοινό μυστικό πως στα πλαίσια της «μεγάλης συμμαχίας» με τους σοσιαλιστές, στην μοιρασιά των θέσεων θα στήριζαν Σουλτζ.

Άλλοι υποψήφιοι, όπως τον σεβαστό Φέρχοφσταντ ή τον Όλι Ρεν των Φιλελεύθερων, ή τον Τσίπρα της αριστεράς, ήταν γνωστό πως κατέβαιναν για να γεμίσουν την σούπα, να κάνουν πιο δυναμική προεκλογική εκστρατεία για τις πολιτικές τους ομάδες, και να λάβουν άλλες θέσεις αργότερα.

Πίσω από την υποψηφιότητα Σουλτζ, γυρόφερνε πάντα η Βιβιαν Ρέντιγκ, η οποία δεν θεωρήθηκε ποτέ πως θα ήταν σε θέση να κερδίσει. Εν τω μεταξύ, όμως, το μεγάλο μυστικό των Βρυξελλών ήταν πως ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ δεχόταν ισχυρές πιέσεις για να βάλει το όνομά του στην κούρσα. Ο Γιούνκερ, ο μόνος που μπορεί να θεωρηθεί πως έχει το πολιτικό εκτόπισμα του Φέρχοφσταντ, και που απολαμβάνει ανάλογου σεβασμού, δεν σχολίαζε ποτέ πως τον ενδιαφέρει η θέση. Δεν μπορούσε, εξάλλου, να χαλάσει τη σούπα της Μέρκελ, η οποία προσπαθούσε να «τα βρει» με τους Σοσιαλιστές για να σχηματίσει κυβέρνηση στην δική της χώρα.

Πλέον, αυτό έχει αλλάξει. Ο Γιούνκερ δήλωσε ανοικτά στη Le Monde (καθόλου τυχαίο) πως ενδιαφέρεται για το πόστο «αν του ζητηθεί». Πρόκειται για ένα «γερμανό» υποψήφιο (όπως εξάλλου και ο Σουλτζ) ο οποίος ωστόσο γίνεται ευρύτερα αποδεκτός, εν μέρει λόγω και της ομολογουμένως πετυχημένης θητείας του ως επικεφαλής του Γιόυρογκρουπ.

Η απόφαση των Χριστιανοδημοκρατών του ΕΛΚ καθυστερούσε, πρώτο, για να βοηθηθεί η Μέρκελ στην διαμόρφωση των συμμαχιών της νέας της κυβέρνησης, και δεύτερο διότι η ανακοίνωση κάποιου ονόματος εν ενεργεία πρωθυπουργού, θα μετέτρεπε την κυβέρνησή σου «απερχόμενη εξουσία», αποδυναμώνοντας την σημαντικά. Πλέον, ο ΕΛΚ θα αποφασίσει στις αρχές Μαρτίου, αλλά το όνομα του Γιούνκερ πλέον επισκιάζει όλα τα άλλα. Η λίστα υποψηφίων θα ολοκληρωθεί στις 13 Φεβρουαρίου.

Ισορροπίες

Τα τελευταία χρόνια, Σοσιαλιστές και Χριστιανοδημοκράτες «μοίραζαν τη πίτα», τόσο στο Συμβούλιο όπου οι κυβερνήσεις έχουν τον λόγο, όσο και στην Κομισιόν. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι δύο πλευρές έχουν μαζί το 60% περίπου των εδρών και τις πιο πολλές φορές ψηφίζουν μαζί, αφήνοντας τις μεγάλες «μάχες» των τροπολογιών στο παρασκήνιο. Οι πιο «δραματικές» ψηφοφορίες του Κοινοβουλίου είναι εκείνο το μικρό ποσοστό όπου οι δύο ομάδες δεν τα βρίσκουν εκ των προτέρων.

Με τις ευρωεκλογές του Μάη, ωστόσο, πολλά μπορούν να αλλάξουν. Η πλειοψηφία του 60% σίγουρα θα διαβρωθεί, ενώ το μεγάλο ερωτηματικό είναι κατά πόσον τα δύο κόμματα θα διατηρήσουν, μαζί, το 50% των εδρών, ή όχι. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα αποτελεί μια δραματική εξέλιξη για το modus Vivendi  των Βρυξελλών, όπου τα πόστα των προέδρων της Κομισιόν και του Κοινοβουλίου, αλλά και μια μακρά λίστα από πιο χαμηλά πόστα, μοιράζονται στην λογική της φόρμουλας d’ hondt, με αναλογική «αντιπροσώπευση» των δύο κομμάτων σε συνάρτηση και με μια ισορροπία μεταξύ των κρατών. Οι σκέψεις που φέρεται να κάνει, μάλιστα, το ΑΚΕΛ, για ψήφιση Σουλτζ αντί του υποψηφίου της πολιτικής τους ομάδας (Τσίπρα) έχει σχέση και με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ελπίδες εκλογής του δεύτερου.

Αν δεν μπορούν τα δύο κόμματα να «καθαρίσουν» τις θέσεις στο Κοινοβούλιο, τότε η όλη ισορροπία θα αλλάξει. Στο Συμβούλιο, ΕΛΚ και Σοσιαλιστές θα διατηρήσουν τον έλεγχο αφού δεν επίκεινται αλλαγές κυβερνήσεων. Έτσι, είναι προφανές πλέον πως στην κούρσα της διαδοχής Μπαρόζο, τον πρώτο λόγο έχει ο Γιούνκερ. Θα χαλάσουν, όμως, οι άλλες ισορροπίες, με ευρωσκεπτικιστές της άκρας δεξιάς και της Αριστεράς, να «μπαίνουν» στη μέση της «συνεννόησης». Το παράπονο των φιλελευθέρων πως στο κοινοβούλιο δεν γίνεται «εκλογή» της ηγεσίας αλλά «στέψη» της, θα μπορεί να βρει αντίκρισμα.

Ισχυρή Κομισιόν

Πάντως, με την εκλογή είτε Γιούνκερ είτε Σουλτζ να είναι στο παρόν στάδιο μακράν το πιο πιθανό σενάριο, αφού οι ισορροπίες στο Συμβούλιο δεν θα αλλάξουν μετά τον Μάη, η νέα Κομισιόν θα είναι σε θέση να σηματοδοτήσει μια μεγάλη αλλαγή στις Βρυξέλλες. Οι δύο έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία πως μπορούν να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την οικονομική κρίση, με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία αλλά και χωρίς τις κινήσεις πανικού που προκάλεσαν μεγάλο μέρος των προβλημάτων.

Πιο σημαντικό, όμως, θα είναι το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν –εάν τελικά θα είναι ένας εκ των δύο- θα είναι πλέον ένας ισχυρός άνδρας με δικό του ρόλο, και όχι το «δεύτερο βιολί» των μεγάλων κρατών και ο «νερόβραστος» παίκτης που διατηρεί ισορροπίες πολύ περισσότερο από ότι προωθεί πολιτικές, όπως είναι σήμερα.

Σίγουρα, η εκλογή επηρεάζεται από τα εσωτερικά ζητήματα της Γερμανίας –κι αυτό στέλλει ποικίλα μηνύματα σε πολλούς. Ωστόσο, την ίδια ώρα πρέπει να σημειωθεί πως οι δύο βασικοί πλέον υποψήφιοι μοιάζουν περισσότερο στην πυγμή και τον «ακτιβισμό» του Ντελόρ και του Χόλσταϊν, παρά στην κρυάδα του Μπαρόζο ή του Πρόντι.

Μια Κομισιόν που να μπορεί να κρατήσει μεν ισορροπίες, αλλά ταυτόχρονα να θέσει και τις δικές της απόψεις στο τραπέζι, θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στην ΕΕ σε μια στιγμή που αυτό κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντικό για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s