Δεν υπάρχει απόφαση για τα 900 εκατ. στη BoC

Καμία τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί σχετικά με την αποδέσμευση του πρώτου από τα τρία γραμμάτια με τα οποία δεσμεύονται οι ανασφάλιστες καταθέσεις που γλίτωσαν το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου. Τα γραμμάτια που φτάνουν συνολικά τα 900 εκατ. ευρώ, λήγουν στο τέλος του μήνα και θα πρέπει να ανανεωθούν για διάστημα μέχρι έξι μηνών, είτε να αποδεσμευτούν.

Όπως είναι φυσιολογικό, στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας επικρατεί η άποψη πως τα χρήματα θα πρέπει να απελευθερωθούν. Η απόφαση, εξάλλου, λαμβάνεται από τους 15 μεγαλύτερους κατόχους γραμματίων, ή άτομα που τους εκπροσωπούν. Γι αυτό, και η απόφαση να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, δεν μπορεί να ξαφνιάζει καθόλου.

Εντός του ΔΣ, πάντως, εκφράζονται και ανησυχίες για τους προφανείς κινδύνους που μπορεί να δημιουργηθούν εάν (ή όταν) ο όγκος των χρημάτων εγκαταλείψει την τράπεζα Παρά τους περιορισμούς στην διακίνηση κεφαλαίων (μπορεί ο καθένας να μεταφέρει σε άλλη τράπεζα μέχρι 15.000 ευρώ το μήνα), υπάρχουν πολλοί τρόποι για να “σηκώσουν” τα χρήματά τους οι κάτοχοι των γραμματίων –ακόμα και οι 15 μεγαλύτεροι που εξ ορισμού μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο.

det_boc_050812Κάτι τέτοιο θα ασκήσει σοβαρές πιέσεις στην ρευστότητα της τράπεζας. Πηγές της τράπεζας σχολιάζουν πως αυτή μπορεί να αντέξει ακόμα και την μαζική έξοδο όλου του ποσού των 900 εκατ. ευρώ χωρίς να καταρρεύσει, αλλά προφανώς το ζητούμενο είναι να ορθοποδήσει η τράπεζα και όχι απλά να αποφύγει την διάλυση, αφού μια μαζική έξοδος θα σηματοδοτούσε και αντιστροφή όλης της δουλειάς που έχει γίνει μέχρι σήμερα για να επανέλθει η τράπεζα σε ένα σημείο που να προσεγγίζει το “φυσιολογικό”. Επιπλέον, η κάποια “επιτυχία” των καταθετικών προγραμμάτων της τράπεζας, δεν αποτελεί οχυρό κατά μιας μαζικής εξόδου, αφού τα ποσά δεν μπορούν να συγκριθούν.

Δυο προσεγγίσεις
Το γεγονός, πάντως, πως υπάρχουν διαφωνίες εντός του ΔΣ δείχνει και τη γνωστή πλέον διαφορά μεταξύ δύο προσεγγίσεων στην τράπεζα. Από τη μια υπάρχουν εκείνοι που που θέλουν να “πάρουν τα λεφτά τους και να φύγουν”, ο οποίοι διαθέτουν και τις μετοχές τους πλέον στην γκρίζα αγορά. Από την άλλη, τα μέλη που ελπίζουν να αποκομίσουν οφέλη με την ενίσχυση της τράπεζας, κάτι που θα φέρει σιγά-σιγά την αξία της μετοχής πιο κοντά στην ονομαστική της, μειώνοντας έτσι τη ζημιά που δέχτηκαν με το κούρεμα.

Σε κάθε περίπτωση, η επικράτηση της σχολής που θέλει τα μέλη του ΔΣ να μπορούν να πάρουν πίσω τα ακούρευτα χρήματά τους δεν σημαίνει και πολλά. Οι ενστάσεις της Τρόικας ακόμα υφίστανται. Όσο κι αν λέγεται πως ο ρόλος της Τρόικας είναι αμιγώς συμβουλευτικός, το σχόλιο αυτό αποτελεί περισσότερο σύνθημα παρά ουσία. Εξάλλου, απτό, πραγματικό ρόλο και λόγο έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Και οι δύο ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια μαζική έξοδος κεφαλαίων από την Κύπρου.

Η απόφαση, προφανώς, θα ληφθεί σύντομα. Παρόλο που ελέγχονται ως ανακριβείς διαρροές οι πληροφορίες που δόθηκαν στον τύπο πως η απόφαση έχει ήδη ληφθεί, αξιόπιστες πηγές σχολιάζουν πως κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα. Οι ίδιες πηγές θέτουν τις πιθανότητες αποδέσμευσης στο 50-50, μια εκτίμηση που δεν έχει “κόστος” αφού δικαιώνεται με την όποια απόφαση.

Πάντως, οι σκέψεις για μια Σολομώντεια λύση ακόμα γίνονται, όλο και πιο έντονα. Η αποδέσμευση μπορεί να μην αφορά το όλο ποσό, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ανανέωση που να μην φτάνει μέχρι το καλοκαίρι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s