Μεγάλο το ζήτημα και για την εποπτεία…

Οι λεγόμενοι «30» της Τράπεζας Κύπρου, που χρωστούν περίπου 6 δισ. ευρώ σε προβληματικά δάνεια, δεν είχαν ανέκαθεν τόσο μεγάλα ανοίγματα. Τα έγγραφα της Τράπεζας Κύπρου δείχνουν πως ορισμένοι από τους μεγαλύτερους δανειολήπτες έλαβαν νέα, μεγάλα, δάνεια, ακόμα και μέσα στο 2012.

Τα μεγάλα δάνεια του 2012 έχουν τρία κεντρικά χαρακτηριστικά: Πρώτο, ήταν τεράστια σε όγκο – τουλάχιστον για ορισμένους. Δεύτερο, κάποια δάνεια δόθηκαν σε δανειολήπτες που ήταν ήδη προβληματικοί. Τρίτο, παραχωρήθηκαν σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η κρίση είχε ήδη εκδηλωθεί και ήταν προφανές πως το ρίσκο ήταν εξαιρετικά μεγάλο, ενώ η αξία των εξασφαλίσεων είχε καταφανώς πτωτική πορεία. Επιπλέον, τα προβλήματα της ίδιας της τράπεζας είχαν ήδη βγει στην επιφάνεια.

Με αυτά τα δεδομένα, τα ερωτηματικά για την Τράπεζα Κύπρου είναι πολύ δύσκολα. Για τα μεγάλα δάνεια του 2012, υπάρχουν δύο εξηγήσεις. Είτε υπήρχε διαπλοκή, «εξυπηρέτηση», μαγείρεμα των βιβλίων είτε η τράπεζα τύγχανε διεύθυνσης και διαχείρισης που ήταν εγκληματικά ανίκανη.

euro-buningΕρωτηματικά όμως δημιουργούνται και για την εποπτεία. Δεν είναι «φυσιολογικό» τα νέα δάνεια, και δη στους συνδεδεμένους δανειολήπτες να πέρασαν απαρατήρητα από την Κεντρική Τράπεζα, ιδίως κάτω από τις συνθήκες που επικρατούσαν μέσα στο 2012.

Αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί η «Κ» να γνωρίζει σε ποιο χρονικό σημείο του 2012 είχαν παραχωρηθεί τα συγκεκριμένα δάνεια. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με βεβαιότητα κατά πόσον στο τιμόνι της εποπτείας βρισκόταν ο κ. Ορφανίδης ή ο κ. Δημητριάδης (η διαδοχή έγινε στις 3 Μαΐου 2012). Δεν μπορεί επομένως να εξασφαλιστεί σε ποιο βαθμό φέρει ευθύνες ο κ. Ορφανίδης, ο οποίος πάντως δεν φαίνεται να είχε εντοπίσει προβλήματα στην εταιρική διακυβέρνηση της Τράπεζας Κύπρου. Το βέβαιο όμως είναι πως τα στοιχεία που αφορούν στα προβληματικά δάνεια που παραχώρησε η Τράπεζα Κύπρου μέσα στο 2012 αποτελούν ισχυρή ένδειξη για τον τρόπο λειτουργίας της τράπεζας στον συγκεκριμένο χρόνο και πως η εποπτεία δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία. Κι αυτό, μάλιστα, σε μία περίοδο κατά την οποία το βασικό μήνυμα που δινόταν από την Αγία Παρασκευή ήταν πως η εποπτεία πλέον θα ήταν αυστηρή, με ελέγχους προσώπων και πολλών λεπτομερειών όσον αφορά στη διαχείριση της οποίας τύγχανε η Τράπεζα Κύπρου. Το κυριότερο ερώτημα είναι μάλιστα πώς είναι δυνατόν, με την τόσο ενδελεχή προσοχή που λεγόταν πως είχε «πέσει» στην τράπεζα, να μην είχαν διαφανεί αυτές οι «πρακτικές» των νέων δανείων από την αρχή.

Ένα άλλο ερωτηματικό που τίθεται, έχει να κάνει και με τη διοίκηση Ηλιάδη. Ο Ανδρέας Ηλιάδης είχε αποχωρήσει από την Τράπεζα Κύπρου όταν αποκαλύφθηκε πως το μέγεθος του προβλήματος ήταν πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που έλεγε η ίδια η τράπεζα. Αυτό συνέβη το καλοκαίρι του 2012. Δεν είναι ξεκάθαρο αν τα δάνεια δόθηκαν πριν ή μετά την αποχώρηση Ηλιάδη, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί άλλοθι για άλλα λάθη της διοίκησης που αποχώρησε το καλοκαίρι του 2012.

Σύμφωνα με πληροφόρηση από την Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου δεν παραχώρησε μεγάλα δάνεια μέσα στο 2011, αλλά ο έλεγχος του 2012 δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s