Αντιδεοντολογική και άδικη…

Με τα 1.5 δισ. που φορτώθηκε το κράτος για να διασώσει τα Συνεργατικά, σχηματικά φορτώθηκε ο κάθε πολίτης της Κύπρου σχεδόν 2.000 ευρώ σε υποχρεώσεις. Και θα πληρώσουμε όλοι, όπως θα πληρώσουμε την ακόμα μεγαλύτερη τρύπα των τραπεζών και του ίδιου του κράτους.

Την ίδια ώρα, όμως, ο Συνεργατισμός έχει υποχρέωση –και η λέξη «υποχρεώση» είναι σημαντική- να κάνει περισυλλογή κατά 300 εκατ. ευρώ.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται κινούνται γύρω στο 45% του συνόλου. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κινδυνεύουν με κατάρρευση όταν τα μη εξυπηρετούμενα προσεγγίζουν τα 13% με 15%, περίπου το 1/3 του επιπέδου που έχουν τα Συνεργατικά.

Η μεγαλύτερη διαφορά που υπάρχει μεταξύ του συνεργατισμού και των τραπεζών όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι πως ενώ στις τράπεζες το πρόβλημα εστιάζεται σε μεγάλους δανειολήπτες που τα έκαναν μαντάρα, στα Συνεργατικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αφορούν μικροδανειζόμενους. Υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που χρωστούν 5.000 ευρώ ή και λιγότερο και τα ΣΠΙ, είτε το θέλουν είτε όχι, είναι αναγκασμένα να τους πιέσουν.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τις οποίες κατανόησαν οι άλλες συντεχνίες, κλήθηκε η ΕΤΥΚ να αποδεχτεί μια μείωση συνολικών μισθών που φτάνει, κατά μέσο όρο τα 15%. Η αλήθεια είναι πως οι περικοπές είναι λογιστικά κάπως μεγαλύτερες, στο 17%, αλλά το διαθέσιμο εισόδημα των υπαλλήλων –τα χρήματα που θα «παίρνουν σπίτι» κάθε μήνα- στον Συνεργατισμό θα μειωνόταν λιγότερο από 15%, αφού στις περικοπές συμπεριλαμβανόταν και περικοπή συνεισφορών στα Ταμεία Προνοίας.

Η ΕΤΥΚ αποφάσισε, πάλι, πως τα δικά της μέλη είναι καλύτεροι από τους άλλους. Πως τα δικά της μέλη φταίνε λιγότερο από τους υπόλοιπους τραπεζικούς υπαλλήλους. Ακόμα χειρότερα, πως τα δικά της μέλη φταίνε λιγότερο από την υπόλοιπη κοινωνία, όπου οι περισσότεροι πολύ θα χαίρονταν να είχαν περικοπές 15% αντί για 40% και 50% που υπάρχουν αλλού, ή για 100% που έχει το 18% του εργατικού δυναμικού της χώρας μας. Ακόμα και οι υπάλληλοι του Συνεργατισμού με τις ανώτατες περικοπές, στο 25%, την έχουν πολύ καλύτερα από τους περισσότερους άλλους.

Και, κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να κρατά μια συντεχνία με μερικά μέλη, αιχμάλωτη ολόκληρη τη χώρα και τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει. Δεν είναι δυνατόν τα 300 μέλη της ΕΤΥΚ ή οποιασδήποτε άλλης ομάδας του πληθυσμού να θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερους των άλλων.

Αν η κατάσταση στις τράπεζες είναι χειρότερη, αυτό είναι άσχετο. Η συγκριτική αθωότητα δεν μπορεί να είναι αποδεκτό επιχείρημα: Σαν να λες πως ο Τζακ ο αντεροβγάλτης είναι αθώος διότι ο Τεντ Μπάντι ήταν χειρότερος…

τί να θέλει να μας πει ο Λοΐζος;
τί να θέλει να μας πει ο Λοΐζος;

Ουσιαστικά, η ΕΤΥΚ ήθελε να βρεθεί το ΔΣ της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας με τη Τρόικα και, αντί να τους πει πως υλοποιεί τις υποχρεώσεις, να τους εξηγήσει πως ακόμα συζητά για να μην κόψει 15% από τα 300 μέλη της μίας συντεχνίας που δεν έδειξε τη σοβαρότητα των άλλων. Έτσι, θα πήγαινε η Συνεργατική Κεντρική να πει στους δανειστές πως όλες οι θυσίες της υπόλοιπης Κύπρου δεν μετρούν διότι θέλει να παίζει σπασμένο τηλέφωνο από την Κεραμωτή ως την ΣΠΕ Πολεμίου μια μικρή ομάδα ατόμων που έχουν εξασφαλισμένη τη δουλειά τους και το 85% των εισοδημάτων τους.

Αυτό είναι «αντιδεοντολογικό και άδικο»- πολύ περισσότερο από την περικοπή που έγινε με το ζόρι όταν πλέον δεν υπήρχε ούτε χρόνος ή μαθηματικό περιθώριο για να συνεχίζεται ο διάλογος που μόνο ως μοναδικό του στόχο την επίδειξη δύναμης της ΕΤΥΚ σε βάρος της ΠΑΣΥΔΥ, της ΣΕΚ και της ΠΕΟ.

Το εκπληκτικό είναι πως, ενώ σε όλη την Κύπρο οι εργαζόμενοι δίνουν τον δικό τους δύσκολο αγώνα να κρατήσουν τη δουλειά τους και να διατηρήσουν υποφερτούς μισθούς, ακόμα και σε εταιρείες που δεν έχουν τα προβλήματα των ΣΠΙ, την ίδια ώρα οι απειλές για απεργίες και μέτρα, οι αντιδράσεις στις ήπιες (γιατί είναι ήπιες) περικοπές, οι φωνές και οι διαμαρτυρίες έρχονται πάντα από εκείνους που έπρεπε πρώτοι να δέχονταν την πίεση της κρίσης: Ας πληρώνει ο καλουπτζής. Ας πληρώνει ο μισθωτός και ο περιπτεράς. Ας πληρώνει μηχανολόγος, φτάνει να δείξει η ΕΤΥΚ πως είναι πιο ισχυρή από τις άλλες συντεχνίες.

Η στάση του Υπουργού Οικονομικών αποτελεί πολιτικά επικίνδυνο βήμα. Γι αυτό και θα πρέπει να χαιρετιστεί. Όταν μιλάμε καθημερινά για πολιτική ατολμία, η κίνηση αυτή αποτελεί υπόδειγμα: Φτάνει παιγνίδια, μικρότητες, μανούβρες για το όφελος των εργατοπατέρων σε βάρος των εργαζομένων. Φτάνει πολίτες δύο ταχυτήτων και μεταφορά του βάρους στους αθωράκιστους εργαζόμενους. Και φτάνει πια να πληρώνουν πάντα οι άλλοι.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι μακριά από τον προϋπολογισμό.

 

1 Comment

  1. Τζείνον το Ντάου ίνταλως τον θωρείς;

    Αν κάμει αλλό 2-3 προσπάθεις για ανοδική πορεία τζιαι ύστερα βυθιστεί… πιστεύκω εν’ να ‘ν’ επίτηδες… τζιαι μπορεί να πάρει μιτά του τζιαι πολλά νομίσματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s