Η πίεση στις μετοχές

 

Οι πολλές συναλλαγές που ακόμα γίνονται όσον αφορά στους μετοχικούς τίτλους της Τράπεζας Κύπρου, παραμένουν μέσα σε ένα νόμιμο μεν, γκρίζο δε πλαίσιο. Η αγορά δεν διέπεται από κανόνες και διαφάνεια, ενώ δεν είναι οργανωμένη. Έτσι, δεν μπορούν να γίνουν γνωστές σημαντικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα τις συναλλαγές συνδεδεμένων προσώπων, που αποτελούν σημαντικό «μήνυμα» προς τις αγορές.

Ένα στοιχείο, ωστόσο, που φυσιολογικά θα προβληματίζει την τράπεζα, είναι πως οι μετοχές της σήμερα κινούνται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. Πέρα από τις περιπτώσεις όπου, με την πώληση άλλων ενεργητικών (π.χ. κλειδωμένες καταθέσεις ή προβληματικά δάνεια) δίνονται και μετοχές δωρεάν «μαζί με το ουίσκι» στο τέλος της συναλλαγής, υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες η μετοχή της τράπεζας τυγχάνει ρητής διαπραγμάτευσης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι τιμές κινούνται ακόμα στα ίδια επίπεδα που είχαν καταγραφεί και τον Δεκέμβριο, γύρω στα 23 σεντ. Η υψηλότερη τιμή που καταγράφηκε, ήταν 25 σεντ, έναντι της ονομαστικής αξίας του ενός ευρώ.

Η παράταση που δόθηκε από την Αρχή Κεφαλαιαγοράς στην επανένταξη της μετοχής στο ΧΑΚ ικανοποίησε τα σχετικά αιτήματα της τράπεζας. Με την απόφαση, δίνεται χρόνος στην τράπεζα να βελτιώσει κάπως την εικόνα. Με την «τελική» τιμή που ελπίζουν πως θα φτάσει η μετοχή στην Αγία Παρασκευή να είναι «λίγο κάτω από την αξία ενεργητικών», προκύπτει πως η τιμή που ελπίζουν να κτυπήσουν κινείται λίγο χαμηλότερα από 83,7 σεντ.

Όσο η τράπεζα «τραβάει» δάνεια από τους «30» και όσο δείχνει αποφασισμένη να επιβιώσει, ενδεχομένως να μπορεί να πιέσει και την αξία της μετοχής της πιο ψηλά από τα 23 με 25 σεντ, που μόνο αμηχανία προκαλούν. Έτσι, η αναστολή αφήνει ένα περιθώριο για να ωφεληθούν οι κύριοι μέτοχοι.

Πάντως, η ανακοίνωση από πλευράς της τράπεζας, της διαδικασίας με την οποία θα μπορεί να ενημερώνεται το μετοχολόγιο της τράπεζας με βάση τις συναλλαγές που γίνονται σήμερα στην «γκρίζα» αγορά, θα συμβάλει κάπωε σε κάποια ανάκαμψη στην τιμή της μετοχής, η οποία δείχνει μπλοκαρισμένη στις πιο πάνω τιμές.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s