Πατριώτες και εκβιασμοι…

Αυτή η ιστορία ακόμα συνεχίζεται. Αλλάζουν πρόσωπα, αλλάζει το ύφος της κρίσης, αλλάζουν οι απαιτήσεις της Τρόικας και οι αριθμοί των ανέργων, αλλά ορισμένα πράγματα δεν αλλάζουν. Παρά τον πειρασμό να χρησιμοποιήσω, όπως συνηθίζω σε αυτή τη στήλη, μία από τις πολλές περιστάσεις στην Ιστορία που ταιριάζουν σε κάτι τέτοιο ή να αρχίσω με αναφορές στον Σολωμό ή τον Τζέφερσον, ίσως τώρα να είναι περιττό.

Το «πατριωτικό επιχείρημα» μας έχει πατήσει και πάλι και έχει αρχίσει ξανά να λειτουργεί ως μέσο έκκλησης για αυτολογοκρισία. Όταν έχει αποτύχει ο γενικός εισαγγελέας να κάνει τη βρωμιά, όταν έχουν αποτύχει στην Αστυνομία, όταν οι φωνές από τα τηλέφωνα δεν κάνουν τη δουλειά και όταν η κομμένη διαφήμιση και οι άλλοι οικονομικοί εκβιασμοί δεν λειτουργούν, πολλοί είναι αυτοί που στρέφονται στην επίκληση του πατριωτισμού.

«Για το καλό του τόπου» έπρεπε, όπως μάθαμε με έκπληξη, να μην είχαμε πει τίποτε για τα όσα γίνονταν στη Λαϊκή. Σε μία περίπτωση, τον Οκτώβριο του 2012 είχα σχολιάσει, μπροστά σε ξένους αναλυτές, πως η τράπεζα είναι τελειωμένη. Οι κρατικοί λειτουργοί που ήταν παρόντες είχαν μία απίστευτη απάντηση: «We should not say that». Δεν έχει should όμως. Είτε το λέγαμε είτε όχι, η αλήθεια θα ήταν η ίδια.

Όταν γράφαμε τότε για την κατάσταση, κι αφού δεν «πέτυχαν» οι άλλες μέθοδοι για να μας σιωπήσουν, τελικά έφτασαν να μας λένε πως το μέλλον του τόπου κρέμεται από αυτά που γράφουμε: Αν γράψετε έτσι πράμα, θα πέσει η Λαϊκή και μαζί της όλη η Κύπρος. Ποιος στη χάρη μας.

Η σιωπή των Μέσων δεν οφείλεται πάντα στο σύστημα λογοκρισίας – και ναι, υπάρχει σύστημα λογοκρισίας. Πολλές φορές απλά κάνομε λάθη. Αυτή η στήλη είχε δώσει το δικό της mea culpa για την Τράπεζα Κύπρου, όπου καταλάβαμε τι γινόταν πολύ αργά- δύο εβδομάδες μόλις πριν από την Ετήσια Γενική Συνέλευση, το καλοκαίρι του 2012. Η ασθένεια της Λαϊκής είχε σημαντικά συμπτώματα που, όσο κι αν προσπάθησαν ορισμένοι, δεν κρύβονταν. Στην Τράπεζα Κύπρου όμως τα συμπτώματα ήταν πιο δυσδιάκριτα και εμείς (όλοι) ήμασταν λιγότερο καχύποπτοι.

Την ίδια ώρα αυτό το αισχρό επιχείρημα του «πατριωτικού ψεύδους» ξύπνησε πάλι τις τελευταίες ημέρες. Ένα από τα μαθήματα των όσων περάσαμε τον τελευταίο χρόνο, όμως, είναι πως οφείλουμε να γράφουμε αυτό που βλέπουμε. Και, άποψη αυτής της στήλης είναι πως οφείλουμε πολύ περισσότερο από τα καλά, να τονίζουμε εκείνα τα πράγματα που δικαιούνται να ξέρουν οι συμπολίτες μας και τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για τον τόπο.

Γι’ αυτό, ναι, η απελευθέρωση των γραμματίων στην Τράπεζα Κύπρου έστειλε ένα θετικό μήνυμα. Αλλά, ναι, η Τρόικα έχει εκνευριστεί με την απελευθέρωση του γραμματίου στην Τράπεζα Κύπρου, και κυρίως έχει εκνευριστεί με τον τρόπο που αυτό έγινε. Ναι, όσο κι αν δεν είναι «πατριωτικό» για κάποιους, σε μεγάλο βαθμό η Τρόικα έχει δίκαιο. Ακόμα, ναι, υπάρχουν άτομα που έχουν να φοδράρουν τις δικές τους τσέπες με αυτή την απόφαση της τράπεζας. Και, ναι, γίνονται κινήσεις για πώληση καταθέσεων και από μέσα στο ΔΣ της Τράπεζας. Ναι, ακόμα, πολλά λεφτά θα φύγουν από την τράπεζα.

Την ίδια ώρα, όχι, τα 960 εκατ. ευρώ που απελευθερώθηκαν δύσκολα και λίγο θα ενισχύσουν τη ρευστότητα της αγοράς. Αν μειωθούν οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων, αυτό θα είναι θετικό αλλά η κίνηση ασκεί πιέσεις για καθυστέρηση αυτής της απόφασης. Και, όχι, το ζητούμενο δεν είναι η άρση των περιορισμών στην εγχώρια αγορά – αυτό εξυπηρετεί τους πολιτικούς περισσότερο από την οικονομία.

Πάντως, η τράπεζα έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα πως είναι καλά. Αν το παζάρι πιστέψει, αν φύγουν λίγα από τα χρήματα ή αν δεν διαφανεί (αφού η Κεντρική δεν μας λέει πλέον) πόσα χρήματα θα φύγουν, κι αυτό θα είναι πολύ καλό. Για άλλη μία φορά, όμως, μία μεγάλη τράπεζα αναλαμβάνει ένα ρίσκο το οποίο αν πετύχει θα εξυπηρετήσει την ίδια, αλλά αν αποτύχει θα φορτωθεί στην υπόλοιπη κοινωνία.

Καθόλου άσχετη επίσης είναι και η ανάγκη να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι, μακριά από τον προϋπολογισμό.

Advertisements

4 thoughts on “Πατριώτες και εκβιασμοι…

  1. 350 γραμμάτια σε μια ώρα ανανεώθηκεαν για ακόμη 1 χρόνο. Δεκάδες άλλα για 6, 3 και 1 μήνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s