«Δεν είναι δυνατόν να δοθεί δόση χωρίς ημικρατικούς»

Η Τρόικα είναι έτοιμη να δώσει στην κυβέρνηση τη μικρή παράταση που επιθυμεί στο μέτωπο της υιοθέτησης του θεσμικού πλαισίου για τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά η παράταση αυτή έχει ημερομηνία λήξης. Αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη τίποτα σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα και τα χρονοδιαγράμματα που θα περιλαμβάνει η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος –η κυβέρνηση θα λάβει μια σαφή ενημέρωση για τη στάση των δανειστών στη λήξη της τρέχουσας αξιολόγησης, σε περίπου δέκα ημέρες- το επόμενο χρονικό ορόσημο τίθεται, εκ των πραγμάτων, στις 10 Μαρτίου και στη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο θα αξιολογήσει την πρόοδο του Κυπριακού Μνημονίου.
haris-daiselΤο μήνυμα που στέλνεται από πλευράς δανειστών είναι πως θέμα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης δεν πρόκειται «καν να συζητηθεί», αν δεν έχει πρώτα ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Το «σκληρό» χρονοδιάγραμμα δεν αποτελεί κάτι το καινούριο, αφού η Τρόικα είχε ξεκαθαρίσει από καιρό πως η επόμενη δόση εξαρτάται από την εκ των προτέρων ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή. Την ίδια ώρα, ωστόσο, στελέχη της Τρόικας σχολιάζουν πως «αντιλαμβάνονται τα πολιτικά δεδομένα» και πως δεν αναμένουν πως θα γίνει κάποια κίνηση πριν από την 9η Φεβρουαρίου για το όλο θέμα.

Η κατανόηση που δείχνουν δεν αποτελεί «παράταση», αφού ούτως ή άλλως το θέμα δεν υπάρχει λόγος να απασχολήσει το επόμενο Eurogroup αυτό τον μήνα, όπου θα είναι πρόωρη μια αξιολόγηση της Κύπρου. Από τη στιγμή που η αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο, η καταληκτική ημερομηνία τίθεται στο επόμενο Eurogroup.

Η ημερομηνία  της 9ης Φεβρουαρίου (Κυριακή) αφορά προφανώς τις εσωτερικές διεργασίες του ΔΗΚΟ, το οποίο δεν είναι σε θέση να τοποθετηθεί επί του ζητήματος πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών, την ώρα μάλιστα που οι ψήφοι της κυβέρνησης δεν αρκούν για να εξασφαλιστεί ικανή πλειοψηφία για να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο.

Κι αυτό, διότι κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν, απαιτούνται οι ψήφοι της ΕΔΕΚ για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται με βάση τις Συνταγματικές πρόνοιες για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Γιαννάκη Ομήρου, πάντως, αφήνουν ανοικτή την  ψήφιση του νομοσχεδίου από την ΕΔΕΚ, αφού ο κ. Ομήρου σχολίασε πως η ΕΔΕΚ είναι αντίθετη με «πλήρη» ιδιωτικοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, σε τελική ανάλυση, η επολογή θα είναι μεταξύ ιδιωτικοποιήσεων και δόσης.
Υπενθυμίζεται ότι η Τρόικα είχε χαρακτηρίσει –στην προηγούμενη αξιολόγηση- το «πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» ως ελλειμματικό, με το Eurogroup να τάσσεται υπέρ ενός «ταχύτερου και πιο σαφούς» προγράμματος.
Αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο είναι «ακόμα υπό επεξεργασία».

Η Τρόικας θεωρεί το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων το πιο σημαντικό του προγράμματος και πως, ενώ υπάρχουν κάποιες «μικρές καθυστερήσεις» αυτές κινούνται εντός των πλαισίων του αποδεκτού, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη πως η Τρόικα έχει πειστεί πως οι καθυστερήσεις αυτές δεν είναι «στρατηγικές» και πως η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει με την πλήρη υλοποίηση.

Όσον αφορά στα άλλα θέματα με τα οποία ασχολούνται τα στελέχη της Τρόικα στις επαφές που έχουν το τελευταίο δεκαήμερο, η εικόνα που επικρατεί είναι αρκετά πιο απλή.
«Πρόκειται για πολύπλοκα μεν, αλλά κυρίως τεχνικής φύσεως ζητήματα» σχολιάζεται από πλευράς της Τρόικας.

Περισσότερα: http://www.kathimerini.com.cy

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s