Ακτιβιστές! (Occupy the money)

Το ρήμα που έχουμε στην Κύπρο αντί του «επενδύω» είναι «παίζω». Κάτι σαν σιεμέ ή πατητό

Από τις πρώτες ημέρες της LTV, μέχρι και σήμερα, σπάνιες ήταν οι περιπτώσεις όπου είδαμε τους μετόχους να ασκούν –έστω και τυπικά- έλεγχο στις διευθύνσεις των εταιρειών όπου επένδυσαν. Η Ετήσιας Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου πριν από δύο μήνες αποτέλεσε το πρώτο –μισό- παράδειγμα μετόχων που είχαν δική τους άποψη για την πορεία της ετιαρείας, για τις αποφάσεις της αλλά και για τον διορισμό εκτελεστικών συμβούλων.

Κι εκείνο, όμως, το παράδιγμα αφορούσε μια πολύ «ειδική» περίπτωση και εξάλλου οι αντιδράσεις των μετόχων (κυρίως τέως μετόχων) αφορούσαν σε καταστάσεις και αποφάσεις που δεν περνούσαν από το χέρι του Διοικητικού Συμβουλίου.

gamblerΉταν πάντως μια από τις φορές όπου η μάζα των μετόχων εξέφρασαν άποψη. Συνήθως, οι μεγαλομέτοχοι των εταιρειών συζητούν «τα θέματα» στο παρασκήνιο των Ετήσιων Συνελέυσεων, συμφωνούν τί θέλουν  από πριν, και οι Συνελεύσεις περνούν χωρίς αξιόλογα συμβάντα. Ακόμα και κατά την τελευταία Συνέλευση του Ανδρέα Ηλιάδη στην Τράπεζα Κύπρου, μπορεί να υπήρχαν φωνές, αλλά ήταν μάλλον χλιαρές –και εξάλλου έληξαν με την «παρέμβαση» των μεγαλομετόχων οι οποίοι εξέφρασαν την στήριξή τους στον τότε CEO.

Πάντως, ακόμα και οι μεγαλομέτοχοι έδειχναν για αρκετό καιρό να μην έχουν διάθεση να πρέμβουν ενεργά, να τα βάλουν με τις διευθύνσεις και τα Συμβούλια και να απαιτήσουν εξηγήσεις και απαντήσεις για τα διάφορα λάθη ή αποφάσεις με τα οποία διαφωνούσαν.

Μια σκέψη που έκαναν σχεδόν όλοι, ήταν πως, με την παρουσία της Third Point στην Ελληνική, ο «μετοχικός ακτιβισμός» θα μπει σε μια νέα εποχή στην Κύπρο. Ο «μάστρος» της Third Point, ο Daniel Loeb είναι ένας από τους πιο γνωστούς «ακτιβιστές», ο οποίος γράφει αγενέστατες επιστολές χωρίς περιστροφές στα Συμβούλια, απαιτόντας αλλαγή προσώπων, απωλήσεις CEO και διορθωτικές κινήσεις χωρίς να μασάει τα λόγια του.

Ακόμα κι τώρα, όμως, δεν φαίνεται προς το παρόν πως το όνειρο του κάθε οικονομικού συντάκτη θα υλοποιηθεί, τουλάχιστον για λίγο καιρό, αφού η Third Point Hellenic που μπήκε στην Ελληνική, έχει διάθεση να παραμείνει «ευγενική» για κάποιο διάστημα.

Ίσως όμως να ήρθε ο καιρός να αλλάξει η στάση όλων μας, με αφορμή την κάθοδο του ακτιβιστή, αλλά και την οικονομική συγκυρία, η οποία αποδεικνύει χωρίς πλεόν αμφιβολία πως από μόνοι τους οι  μεγαλομέτοχοι και τα «κλειστά» σσυμβούλια, δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τις μετοχές (μας) καλά. Άσε που το χάλι είναι τόσο ευρύ που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και αποφάσεις με ενδεχομένως ποινική διάσταση.

Ακόμα και οι μικρομετόχοι σήμερα, οι οποίοι άρχισαν να ξυπνούν, ίσως θα έπρεπε, ως αρχή, να πηγαίνουν στις Ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις. Να διαβάζουν και να παρακολουθούν αποτελέσματα, στοιχεία, ανακοινώσεις, αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και των εκτελεστικών συμβούλων στις εταιρείες οπου επενδύουν.

Δεν μπορεί άλλο να αγοράζει «Δήμητρα» και να νομίζεις πως κάνει «αλουμίνια έξω που του Αραδίππου». Δνε γίνεται να μην ξέρεις καν τί δουλειά κάνει, ποιός την διοικεί ή ποιοί είναι στο Συμβούλιο. Και, δεν μπορείς να μην ξέρεις καν τα βασικά της στοιχεία.

Το γεγονός ότι «παίζαμε ΧΑΚ» αντί να επενδύουμε σε εταιρείες που είναι σε αυτό, λέει πολλά: Ήταν κάτι σαν λόττο, χωρίς καν την πρακτική του «παίκτη» στο μπουκικο ο οποίος ρωτά πώς τα πάει η Αταλάντα πριν να την παίξει Χ στο κουπόνι εναντίων της Σαμπτόρια. Ακόμα και στην μάππα, «παίζουμε» πιο σοβαρά από ό,τι στι επενδύσεις μας».

Κι αυτή η τάση δεν φαίνεται μόνο στο ΧΑΚ, το οποίο ούτως ή άλλως έσπασε πριν από χρόνια. Στις τράπεζες  λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο –όταν δανειζόμαστε, όταν, καταθέτουμε και όταν αγοράζουμε ΜΑΕΚ, ΜΑΚ ή μετοχές.

Η σημερινή οικονομική συγκυρία, αλλά και κάθοδος του Loeb μπορεί να μην είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογία, αλλά πρόκειται για μια καλή ευκαιρία να γίνουμε όλοι ακτιβιστές. Η τάση στο εξωτερικό έχει και τα κακά της, πχ ασκόντας πίεση στους CEO  για γρήγορο κέρδος αντί για μακροπρόθσμη διαχείριση του ρίσκου. Εάν όμως η κατάσταση αποτελέσει ευκαιρία για να αλλάξουμε στάση στις επενδύσεις μας –και στις πολιτικές μας επιλογές, ταυτόχρονα- τότε μόνο σε καλό μπροεί να μας βγάλει μια τέτοια στάση.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εκπονηθεί ΜΔΠ. Και τα λεφτά από το γκάζι να μείνουν εκτός προϋπολογισμού.

Από το περιοδικό ΜΑΝ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s