Μνημόνιο εναντίων κυπριακού…

Η έξοδος του ΔΗΚΟ προκαλεί  ανησυχία για τα νομοσχέδια, και ιδίως για τις ιδιωτικοποιήσεις

Η λέξη «εφαρμογή» αποτελεί τη λέξη κλειδί στις επαφές που είχαν την περασμένη εβδομάδα τα κλιμάκια της Τρόικα με τους εκπροσώπους του συνόλου των επιχειρηματικών κλάδων της Κύπρου και αξιωματούχους του κράτους. H εικόνα που εκπέμπει η Κύπρος είναι θετική, αναγνωρίζεται η πολιτική βούληση και διάθεση, αλλά η Τρόικα δεν έχει καμία διάθεση να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία.

Παρόλο που θα ήταν μάλλον υπερβολή να γίνει λόγος για παράταση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, η Τρόικα έδειξε απόλυτη κατανόηση στο σχόλιο του Υπουργείου Οικονομικών πως δεν μπορεί να γίνει κάποια απτή κίνηση στο θέμα πριν από την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών στο ΔΗΚΟ. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ισχύει το δεδομένο ότι, αν ο υπουργός Οικονομικών μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 10 Μαρτίου για τη συνεδρία του Eurogroup χωρίς να έχει στο χέρι την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις, τότε δεν μπορεί να ελπίζει σε εκταμίευση.

Στα υπόλοιπα ζητήματα, οι συζητήσεις είναι πιο «χαλαρές», γεγονός που αποδίδεται από την ίδια την Τρόικα και στο γεγονός ότι έγινε μία πολύ καλή αρχή στην υλοποίηση του μνημονίου και πως δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ανάμεσα στα μέλη της Τρόικας για τις προθέσεις της κυβέρνησης ως προς την υλοποίηση. Το ίδιο δεν μπορεί να λεχθεί με τόση ασφάλεια και για την ικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα. «Μικροκαθυστερήσεις θα έχουμε σίγουρα. Θα είναι ανεκτές όσο παραμένουν περιορισμένες και δεν δείχνουν αλλαγή προθέσεων».

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν περνούν απαρατήρητες από την Τρόικα. Η έξοδος του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση, η οποία θεωρείται δεδομένη, ανησυχεί την Τρόικα ιδίως ως προς το κατά πόσον αυτή θα επηρεάσει την ψήφιση νομοσχεδίων στο επόμενο διάστημα.

Με τη νομική βάση της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις να παραμένει ρευστή –με πιθανό να απαιτηθεί υπερπλειοψηφία των 2/3– είναι σαφές στο μυαλό των μελών της Τρόικας πως δεν είναι πλέον βέβαιο πως θα περάσουν τα νομοσχέδια. Γι’ αυτό και η στάση έχει ήδη σκληρύνει, ιδίως μετά την κατανόηση που είχε δείξει η Τρόικα σχετικά με τις εσωτερικές διαδικασίες του ΔΗΚΟ. «Τα δεδομένα δεν αλλάζουν. Η αξιολόγηση θα είναι μεν θετική, αλλά η δόση παραμένει εντελώς αδύνατη χωρίς το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις», σχολιάζει αρμόδια πηγή.

det_troika511Από τις Βρυξέλλες αφήνεται ανοικτό το ερώτημα κατά πόσον η Ε.Ε. θα προτιμήσει να στηρίξει μία λύση του Κυπριακού, δίνοντας «σήμα» στην Κομισιόν να κάνει υποχωρήσεις στα θέματα Μνημονίου, όταν και εφόσον κάτι τέτοιο θα στήριζε την κυβέρνηση στις εσωτερικές πιέσεις λόγω συνομιλιών. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ολοκληρωμένη σκέψη για ένα τέτοιο δίλημμα, ούτε στις κυβέρνησης (βλέπε Eurogroup), ούτε στην Κομισιόν. Έχουν, ωστόσο, αρχίσει οι «φιλολογικές» συζητήσεις σχετικά με το κατά πόσον το Μνημόνιο δεν είναι πλέον το σημαντικότερο ζήτημα στις σχέσεις της Δημοκρατίας με τις Βρυξέλλες. «Αυτό δεν σημαίνει πως η Τρόικα, με το ΔΝΤ στους κόλπους της, θα κάνει πίσω. Απλώς ανοίγει ο δρόμος για περισσότερα καρότα προς τη Λευκωσία».

Στο τραπέζι και το ΓεΣΥ

Αν και τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, δυσκολίες υπάρχουν και στο θέμα της υλοποίησης του ΓεΣΥ. Η Τρόικα επιμένει στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ώστε να τεθεί σε λειτουργία το 2015, ενώ ανοίγει και τις οικονομικές παραμέτρους, αρχής γενομένης με την πολιτική παροχής φαρμάκων, στην οποία υπάρχουν και πολλές αντιδράσεις από τους εισαγωγείς φαρμάκων και οι φαρμακοποιοί που θα πληγούν από τις χαμηλότερες τιμές που θα έχει το κράτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ του κλιμακίου υγείας της Τρόικας και στελεχών του Υπουργείου Υγείας έγινε συζήτηση γραμμή – γραμμή για τον οδικό χάρτη εφαρμογής του ΓεΣΥ. Εξετάστηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, με την κυπριακή πλευρά να καταδεικνύει ότι σε ορισμένα θέματα θα υπάρξει εκ των πραγμάτων καθυστέρηση, όπως στην εφαρμογή του συστήματος πληροφορικής, στην αναδιάρθρωση της διοικητής δομής και νοσηλευτηρίων. Η Τρόικα, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ζητεί να τηρηθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα.
Στο θέμα των φαρμάκων η Τρόικα έθεσε, μεταξύ των άλλων, ζήτημα λίστας φαρμάκων, ζητώντας σε κάθε ασθένεια να παρέχεται ένα σκεύασμα. Η λίστα αφορά τα φάρμακα που θα πληρώνονται μέσω της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Η Τρόικα επιθυμεί να κλείσει εκ των προτέρων παράθυρα σπατάλης και η κυπριακή πλευρά πιέζεται να λάβει αποφάσεις.

Η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ), που είχε συνάντηση με την Τρόικα, τοποθετήθηκε δημόσια και χαρακτήρισε σοβαρή οπισθοδρόμηση την πολιτική του ενός φαρμάκου.

Σύμφωνα με την ΚΕΦΕΑ η πρόταση για χορήγηση ενός φαρμάκου ανά ασθένεια, ουσιαστικά συνεχίζει τη διαδικασία αγοράς φαρμάκων μέσω της προκήρυξης προσφορών που ισχύει σήμερα στον δημόσιο τομέα, η οποία καταργεί το δικαίωμα του ασθενούς να έχει πρόσβαση σε περισσότερα φάρμακα και καθυστερεί την εισαγωγή νέων καινοτόμων θεραπειών, οι οποίες στο εξωτερικό διατίθενται εδώ και χρόνια.

Ενόχληση υπάρχει και από την πλευρά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που σπεύδουν να προλάβουν τον πλήρη αποκλεισμό τους από το ΓεΣΥ. Αντίθεση με την πολιτική του ενός φαρμάκου, που ήδη ισχύει στα δημόσια νοσηλευτήρια, εξέφρασε και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.

Ο κλάδος έχει καταθέσει προτάσεις για συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών στο σύστημα, οι οποίες προβλέπουν την υποχρεωτική αποδοχή από την κάθε ασφαλιστική εταιρεία όλων ανεξαιρέτως των πολιτών που θα απευθύνονται σε αυτές, ανεξαρτήτως ηλικίας και ιατρικού ιστορικού και χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση.

Γιάννης, Σετϊτανίδης, Μιχάλης Περσιάνης

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s