Μικρότερη ύφεση, χαρούμενη Τρόικα

Μικρότερη ύφεση από την αρχική εκτίμηση της διετίας, προβλέπει η Τρόικα για την Κύπρο, αναθεωρόντας τις εκτιμήσεις της. Η Τρόικα προβλέπει πως η ύφεση για το 2013-2014 θα κινηθεί κοντά στο 11%, με 6% ύφεση για το 2013 (μετά από τις αναθεωρήσεις) και 4,9% ύφεση για το 2014. Μέχρι πρότινος, η Τρόικα διατηρούσε την πρόβλεψη για ύφεση της τάξης του 14% για την διετία, γεγονός που μεταφραζόταν σε βαθύτερη ύφεση για φέτος.

Πάντως, οι κίνδυνοι παραμένουν παρόλο που η Κύπρος έχει πετύχει «πρωτοφανή» αποτελέσματα στο δημοσιονομικό κομμάτι του Μνημονίου, εντούτοις δεν έχει ακόμα «καθαρίσει» το τοπίο, κυρίως λόγω των πιέσεων που δέχεται η οικονομία από τις τράπεζες, όπου «το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση».

3-troika-1Την ίδια στιγμή, οι εσωτερικοί περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων θα αρχίσουν να μειώνονται στο επόμενο διάστημα, ενώ και τα νομοσχέδια για τις πτωχεύσεις και τις εκποιήσεις θα πρέπει να προχωρήσει. Σε σχόλιο σχετικά με το ενδεχόμενο εκποίησης της πρώτης κατοικίας, ανώτατο στέλεχος της Κομισιόν σχολίασε πως «αν δεν μπορεί ποτέ και με τίποτε να εκποιήσει περιουσία μια τράπεζα, τότε δεν θα πληρώνει κανένας,» ενώ σημείωσε και τον κίνδυνο να κλείσει εντελώς και η στρόφιγγα των οικιστικών δανείων, σε μια τέτοια περίπτωση.

Πάντως, υπάρχουν καθυστερήσεις, ορισμένες μόνο από τις οποίες είναι διακιολογημένες. Από πλευράς της Τρόικας, επιβεβαιώνεται η πληροφορία της «Κ» πως δεν είναι δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης χωρίς εκ των προτέρων ψήφιση από την Βουλή του νομισχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις. Άλλες καθυστερήσεις καταγράφονται επίσης, όπως για παράδειγμα στο θέμα των κοινωνικών παροχών. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο θέμα, η Τρόικα σημειώνει πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η Κυπριακή κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει τις αποφάσεις. «Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος όγκος εργασίας που πρέπει να γίνει και ήδη γίνεται», σημειώνεται.

Η εικόνα που δημιουργείται, τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την Κομισιόν, είναι εξαιρετικά θετική. Πάντως, σημειώνουν πως υπάρχει κάποια καθυστέρηση, αλλά σημειώνεται επίσης η «σοφή (prudent) εφαρμογή» του προϋπολογισμού, καθώς και η ταχεία προσαρμογή της οικονομίας κάτω από τις συνθήκες της κρίσης. Είναι επίσης σαφές πως δεν προβλέπονται επιπλέον μέτρα από πλευράςτης Τρόικας.

Σύμφωνα με τα σημερινά σχόλια, είναι επίσης σαφές πως θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, παρόλο ότι δίνεται χρόνος για αρκετές από τις ήδη καθυστερημένες κινήσεις. Όσον αφορά στο ΓεΣΥ, στελέχη της Τρόικας σημειώνουν πως «δεν έχει δοθεί τίποτε» στην Τρόικα και δεν κρύβουν κάποια αποφογήτευση, έως εκνευρισμό. Ωστόοσο δεν φαίνεται πως θα ασκήσουν πιέσεις για το θέμα, ιδίως από τη στιγμή που η Κύπρος προχωρεί με τόσο θετικό τρόπο στην υλοποίηση του Μνημονίου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s