Ροή ενδιαφέροντος προς Ελληνική

Επενδυτές εκτιμούν πως η τράπεζα θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση, αλλά είναι έτοιμοι να «μπουν».

Γνωστά θεωρούν τα προβλήματα της Ελληνικής Τράπεζας οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, αλλά συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για να ενισχύσουν τον ρόλο και λόγο τους στην τράπεζα. Σύμφωνα με έκθεση της Dromeus Capital Management, η Ελληνική εκτιμάται πως θα είναι ο «καθαρός νικητής» από τα όσα τεκταίνονται στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Το ελληνικό fund σημειώνει επίσης πως αναμένονται εισροές καταθέσεων και πελατών στην Ελληνική, που είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της κυπριακής οικονομίας, μόλις χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα. Η διάλυση της Λαϊκής, αλλά και η αποδυνάμωση της Τράπεζας Κύπρου, ανοίγουν πολλές ευκαιρίες για την Ελληνική, η οποία επωφελήθηκε επίσης και από την αποξένωση των στοιχείων της στην Ελλάδα.

hellenic11

Η Dromeus, πάντως, που διατηρεί ανοίγματα στην Κύπρο, σχολιάζει πως η Ελληνική –και δη τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Κεφαλαίου 2 (ΜΑΚ 2)– αποτελούν μία καλή ευκαιρία για τους επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφόρηση, παρόμοια είναι και η λογική άλλων επενδυτών. Τα ΜΑΚ 2, σχολιάζουν, δύσκολα θα μετατραπούν σε κεφάλαιο, αφού θα πρέπει να προηγηθεί η μετατροπή των ΜΑΚ1. Η Dromeus, πάντως, σχολιάζει πως γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει «μαξιλάρι» για τα ΜΑΚ 2, ενώ η τιμή εθελούσιας μετατροπής είναι αρκετά ελκυστική.

Άλλοι επενδυτές στην τράπεζα επίσης σχολιάζουν πως επιθυμία τους είναι να συμμετάσχουν σε μία αύξηση κεφαλαίου, με σκοπό να ενισχύσουν τον έλεγχο που ασκούν εντός της Ελληνικής. Πάντως, σε περίπτωση που τα Βασικά Ίδια Κεφάλαια της Ελληνικής μειωθούν κάτω από το 9%, ενεργοποιείται αυτόματα η μετατροπή των ΜΑΚ1, γεγονός που δείχνει πως οι συγκεκριμένοι τρίποντοι επενδυτές ενδεχομένως να έχουν ως σκοπό τη λήψη μιας απόφασης για αύξηση κεφαλαίου πριν να καταγραφεί μείωση των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων.

Τρίτος οίκος που έχει επίσης επενδύσει στα μετατρέψιμα αξιόγραφα της Ελληνικής, επίσης στέλνει «σήματα» πως επιθυμεί να λάβει μέρος σε μία αύξηση κεφαλαίου, σε συνδυασμό και με τη μετατροπή των ΜΑΚ που ήδη κατέχει.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον που είναι στραμμένο προς την Ελληνική δείχνει πως επικρατεί μία κάπως οξύμωρη εικόνα. Από τη μία, εκτιμάται από τους επενδυτές πως η τράπεζα θα χρειαστεί ενίσχυση, ενώ από την άλλη, είναι ήδη «έτοιμοι» επενδυτές να συμμετάσχουν σε μία αύξηση κεφαλαίου με σκοπό να αυξήσουν το ποσοστό που ελέγχουν στην τράπεζα. Πάντως, το ενδιαφέρον για τα ΜΑΚ1 και ΜΑΚ2 της τράπεζας φαίνεται πως έχει κοπάσει, παρόλο που αυτή η εικόνα ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι έχει «στερέψει» και η προσφορά των ΜΑΚ στην αγορά μετά τις πωλήσεις από πλευράς των Ταμείων Προνοίας.

Σημειώνεται, πάντως, πως στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2013, η τράπεζα είχε πολύ καλή ρευστότητα (δάνεια-προς-καταθέσεις στο 81%), ενώ σχεδόν 40% των ενεργητικών ήταν ρευστά. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ωστόσο, βρίσκονται σε δραματικά επίπεδα (44%) και εκτιμάται πως αυτά θα αυξηθούν.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η θέση της Ελληνικής στην κυπριακή αγορά είναι μάλλον προνομιούχα εν όψει και των ευκαιριών που ενδεχομένως να παρουσιαστούν για χρηματοδότηση έργων στο μέσο διάστημα, σε συνδυασμό και με τη σημαντική αποδυνάμωση του ανταγωνισμού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s