Χάμιλτον: Μέσα και τα περιουσιακά στοιχεία

Μέσα και οι πωλήσεις ενεργητικών

Μεγάλο ερώτημα για αρκετούς, παραμένει το κατά πόσον η συνεχής πίεση που ασκείται από την τράπεζα στους μεγάλους δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, θα οδηγήσει σε πωλήσεις ενεργητικών. Ήδη έχουν καταγραφεί αρκετές τέτοιες πωλήσεις, μερικές από τις οποίες συμπεριελάμβαναν στα πλαίσια τους και ανταλλαγή δεσμευμένων καταθέσεων στην τράπεζα. Οι συναλλαγές των Amathus και Le Meridien, που προσέλκυσαν αρκετή κάλυψη από τον Τύπο, ήταν ίσως οι πιο «επιφανείς» από τέτοιες περιπτώσεις, αλλά υπάρχουν αρκετές άλλες ακόμα. Την εβδομάδα που πέρασε, δεν ήταν μάλιστα λίγοι οι επενδυτές που κατέφθασαν στην Κύπρο, σε αναζήτηση παρόμοιων ευκαιριών.

Από τη δική του πλευρά, ο κ Χάμιλτον σχολιάζει πως «Η τράπεζα πάντα θα στηρίζει εκείνους τους πελάτες που είναι πραγματικά συνεργάσιμοι και οι οποίοι αναζητούν τρόπους για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Η πώληση περιουσιακών στοιχείων είναι προφανώς μέρος των επιλογών που θα εξετάσουμε, μαζί με άλλες, για την απομόχλευσή τους».

Αυτή τη στιγμή, όμως, τα περιθώρια μεταξύ των τιμών που προσφέρουν οι επενδυτές και των τιμών που ζητούν οι δανειολήπτες, παραμένουν μεγάλα. «Δεν έχουν ιδέα για το πόσο άσχημη είναι η κατάστασή τους», σχολιάζει επενδυτής. Με τη δική του σειρά, όμως, ο κ. Χάμιλτον σχολιάζει πως «η εμπειρία σε άλλες χώρες δείχνει πως δυστυχώς η σύγκλιση των τιμών που ζητά ο πωλητής και των τιμών που προσφέρει ο αγοραστής, είναι μία βραδεία διαδικασία. Αισθάνομαι πως η Κύπρος έχει ακόμα κάποιο δρόμο να καλύψει πριν οι πωλητές να αρχίσουν να αποδέχονται μία προσέγγιση πιο ρεαλιστική ως προς τις τιμές».

 

Αυτή, πάντως, η διαδικασία είναι κρίσιμη για την οικονομία, αλλά και για την ίδια την τράπεζα, κάτι που παραδέχεται ο κ. Χάμιλτον: «Η οικονομία δεν μπορεί να μπει στο επόμενο στάδιο της ανάκαμψης πριν να συγκλίνουν οι εκτιμήσεις των αγοραστών και των πωλητών»

 

Την ίδια στιγμή η τράπεζα θα εξετάσει σοβαρά και τις επιλογές της σχετικά με την πώληση δικών της περιουσιακών στοιχείων. Πέρα από τις πωλήσεις εργασιών (π.χ. Ουκρανία), σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι ασυνήθιστη και η πώληση δανείων. «Ναι, θα εξετάσουμε ενεργά αυτή την επιλογή», λέει ο Χάμιλτον. Η πώληση δανείων είναι χωρίς αμφιβολία μία επιλογή για την τράπεζα, η οποία αισθάνεται μεγάλη πίεση από τον νέο ορισμό των «μη εξυπηρετούμενων δανείων». Οι νέοι ορισμοί καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την αφαίρεση δανείων από τη λίστα των μη εξυπηρετούμενων, γεγονός που πλήττει, τόσο την κεφαλαιακή επάρκεια, όσο και τη ρευστότητα της τράπεζας, η οποία αναγκάζεται να διατηρεί προβλέψεις.

Δύο τρόποι αφαίρεσης δανείων από τη λίστα των μη εξυπηρετούμενων, η οποία θα συνεχίσει να μεγαλώνει, έχουν αρχίσει να εξερευνώνται από την τράπεζα. Πρώτο, με την πώληση περιουσιακών στοιχείων με τις οποίες θα μπορούν να γίνουν πλήρεις αποπληρωμές. Η τράπεζα «ενθαρρύνει ενεργά» τέτοιες πωλήσεις, αλλά δεν επιθυμεί να τους ωθήσει σε καταναγκαστικές πωλήσεις που θα είναι και πιο φθηνές: «Δεν έχουμε τη διάθεση να τους πιέσουμε για να πωλήσουν άρον-άρον και όσο-όσο», σχολιάζει ο κ. Χάμιλτον, ο οποίος ωστόσο σημειώνει πως οι πωλήσεις είναι αναπόφευκτες.

Ο δεύτερος τρόπος, είναι οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων των ενεργητικών και δη των δανείων της τράπεζας. Αυτή όμως η διαδικασία χρειάζεται αρκετά μεγάλη προετοιμασία με το «πακετάρισμα» των δανείων να διαδραματίζει σοβαρό ρόλο στην τελική τιμή. Σε μία τέτοια περίπτωση η τράπεζα θα καλέσει ειδικούς για να ενισχύσουν μία τέτοια προσπάθεια, σχολιάζει ο κ. Χάμιλτον.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s