Χάκερς έκλεψαν 2.7εκατ. δολάρια σε bitcoin

Κτύπησαν το Silk Road 2, διάδοχο του Silk Road που έκλεισε από το FBI

Το ηλεκτρονικό νόμισμα υποχώρησε και πάλι, καταγράφοντας πτώση 65% έναντι του ευρώ σε δύο εβδομάδες

Συνέχεια στις επιθέσεις κατά των ανταλλακτηρίων bitcoin δόθηκε και αυτή την εβδομάδα μετά το κτύπημα από χάκερς κατά του Silk Road 2, της ιστοσελίδας που «ανέβηκε» μετά το κλείσιμο του Silk Road από το FBI. Το Silk Road, μια από τις πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες συναλλαγών με bitcoin χρησιμοποιήθηκε κατά βάση για πωλήσεις ναρκωτικών και άλλων παράνομων προϊόντων πριν την κλείσει το FBI, το οποίο προχώρησε και σε συλλήψεις. Μόλις «κατέβηκε» το Silk Road, οι ιθύνοντες της ιστοσελίδας είχαν σχολιάσει πως θα επανέλθει. Εικάζεται πως το Silk Road 2, που έπεσε θύμα χάκερς, ήταν μια «διάδοχος κατάσταση».

bitcoinΠαρόμοια επίθεση με κλοπή bitcoins καταγράφηκε και σε άλλα δημοφιλή ανταλλατκήρια. Το Bitstamp δέχθηκε επίθεση με την οποία και πάλι κλάπηκαν bitcoins, ενώ εικάζεται πως το ίδιο συνέβηκε στην επίσης δημοφιλή MtGox. Και οι δύο ιστοσελίδες ανέστειλαν την λειτουργία τους, αφήνοντας κατόχους bitcoins στην αβεβαιότητα, αφού κατά πάσα πιθανότητα τα χρήματά τους έχουν χαθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η MtGox δεν έκλεισε λόγω επίθεσης από χάκερς, αλλά λόγω πίεσης που δεχόταν στην ρευστότητά της. Πριν μερικές ημέρες, άρχισε να αρνείται την μετατροπή bitcoins από τα ηλεκτρονικά προτοφόλια των πελατών της σε «πραγματικά» χρήματα και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν το πρόβλημα ήταν ρευστότητας, ή αν δέχτηκε επίθεση. Όλα πάντως δείχνουν πως τα χρήματα των πελατών έχουν χαθεί.

Η Silk Road 2 ήταν προσβάσιμη μέσα από το Tor, ένα «πλυντήριο» bitcoins το οποίο αναμιγνύει τα εικονικά νομίσματα διφόρων χρηστών και καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό των ιδιοκτητών τους, προσφέροντας έτσι  ένα μεγάλο βαθμό ανωνυμίας κατά τις συναλλαγές ναρκωτικών και άλλων παράνομων προϊόντων στις οποίες είχε ειδίκευση η ιστοσελίδα.

“We’ve been hacked” ήταν το σχόλιο του administrator της ιστοσελίδας, ο οποίος χρησιμοποιεί το όνομα Defcon. Σύμφωνα με το BBC, ο “Defcon” σχολίασε πως «κανένας δεν είναι σε κίνδυνο» και πως «οι αρχικές έρευνες δείχνουν πως ένας από τους πωλητές στην ιστοσελίδα εκμεταλλεύτηκε μια αδυναμία στο (ηλεκτρονικό) πρωτόκολλο του Bitcoin» με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε διαδοχικές αναλήψεις από το σύστημα μέχρι που αυτό έμεινε εντελώς άδειο. Η αδυναμία, σύμφωνα με το BBC, είναι γνωστή με τον προφανή όρο «transaction malleability» η οποία δημιουργείται όταν ένας χάκερ αλλάγει τον κώδικα κρυπτογράφισης με τον οποίο καταγράφεται η κάθε συναλλαγή σε κεντρικό αρχείο.

«Αυτή η μέθοδος μπορεί να πείσει το σύστημα πως μια συναλλαγή δεν έγινε, ενώ έχει ολοκληρωθεί και επομένως να συνεχίσει να πληρώνει bitcoins για τη συναλλαγή», γράφει το BBC.

Πάντως, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, πολλοί είναι εκείνοι που υποψιάζονται τους διαχειριστές της ιστοσελίδας για την κλοπή.

Εκτιμάται πως η νέα επίθεση-κλοπή από hackers θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην «συναλλαγματική αξία» του bitcoin, το οποίο ούτως ή άλλως καταγράφει εξαιρετικά μεγάλες διακυμάνσεις.

Ενώ το ηλεκτρονικό νόμισμα έφτασε στην υψηλότερη του αξία έναντι του ευρώ στις 4 Δεκεμβρίου 2013, με 905.58 ευρώ ανά bitcoin, η αξία του υποχώρησε γύρω στα 700 ευρώ ανά bitcoin στην αρχή του τρέχοντος μήνα. Αυτή τη στιγμή, το ηλεκτρονικό νόμισμα τυγχάνει ανταλλαγής στα 243.57 ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε υποχώρηση περίπου 65% μέσα σε δύο εβδομάδες και περίπου 75% σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Πάντως, η Silk Road διαβεβαιώνει πως θα αποζημιώσει τους πελάτες της για την απώλεια των 26 εκατ. δολαρία (4.500 bitcoin), ενώ και η Mt Gox δηλώνει πως θα επανέλθει σύντομα σε λειτουργία. Δεν είναι γνωστό σε τί ισοτιμία θα αποζημιωθούν όσοι έχασαν bitcoin.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s