Πόσο στοιχίζει το διαδίκτυο:Cytanet, Cablenet και Primetel

 

Σαφής ήταν ο Επίτροπος Αρμόδιος για Ζητήματα Καταναλωτή, Neven Mimica, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ» σχολίασε πως η «κουλτούρα καταναλωτή» στον τόπο μας πάσχει. Ο κ. Mimica σχολίασε πως η τάση ο πελάτης να αλλάζει παρόχους είναι πολύ χαμηλή στην Κύπρο, σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες υπηρεσιών: τραπεζικές, ασφαλίσεις, τηλεφωνία, αλλά και διαδίκτυο.

Ιδίως όσον αφορά στο διαδίκτυο, ο κ. Mimica δεν απέφυγε να σχολιάσει πως οι Κύπριοι καταναλωτές πληρώνουν ακριβά τις υπηρεσίες που λαμβάνουν. Μία απλή διερεύνηση των δεδομένων στην αγορά, που αφορά στην εγκατάσταση καινούργιας σύνδεσης διαδικτύου από μη υφιστάμενο πελάτη, δείχνει πως υπάρχουν ορισμένα αρνητικά στοιχεία στην αγορά.

Πρώτο, παρατηρείται μεγάλη διακύμανση των τιμών. Ενώ η απόλυτη σύγκλιση θεωρείται ένδειξη πως υπάρχει καρτέλ, την ίδια ώρα οι μεγάλες αποκλίσεις δείχνουν πως η αγορά δεν ασκεί πίεση στις υπηρεσίες που παρέχουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Screen Shot 2014-02-18 at 00.43.53Δεύτερο, υπάρχουν πολλές «κρυμμένες» χρεώσεις. Το παράδειγμα της Cytanet είναι χαρακτηριστικό: Ενώ το πάγιο που χρεώνεται για τις υπηρεσίες διαδικτύου είναι το φθηνότερο στην αγορά, την ίδια ώρα υπάρχει και υποχρεωτικό πάγιο για τηλεφωνία. Το κόστος εγκατάστασης είναι επίσης εξαιρετικά υψηλό. Ουσιαστικά, η cytanet είναι μακράν η ακριβότερη, ενώ αν συγκριθεί με τον φθηνότερο εκ των ανταγωνιστών, «αποσβένεται» η διαφορά στις χρεώσεις εγκατάστασης μετά από τρία χρόνια. Ο ένας μήνας δωρεάν που παρέχεται από τη cytanet σε περίπτωση 12μηνου συμβολαίου, δεν αλλάζει αυτό τον υπολογισμό.

Άλλη κρυμμένη χρέωση αφορά στην εγκατάσταση για το διαδίκτυο (modem). Σε περίπτωση που ο πελάτης αγοράσει το modem από την αγορά και το εγκαταστήσει, το κόστος είναι 35,7 ευρώ, μία τιμή που συγκρίνεται ευνοϊκά με τη χρέωση της cablenet (40 ευρώ) και της primetel (45 ευρώ), οι οποίες περιλαμβάνουν και την εγκατάσταση. Εάν όμως ο πελάτης επιλέξει αγορά και εγκατάσταση μόντεμ από την ίδια τη cytanet, τότε το κόστος ανεβαίνει στα 71,4 ευρώ.

Είναι σαφές πως οι καταναλωτές δεν έχουν πλήρη εικόνα των επιλογών τους. Όπως διαφαίνεται από τα πιο πάνω, λογική επιλογή θα ήταν η cytanet μόνο για τον καταναλωτή ο οποίος σκοπεύει να μη μεταφερθεί σε άλλο πάροχο για τουλάχιστον 36 μήνες. Σημειώνεται ωστόσο πως οι τρεις βασικές επιλογές που βρίσκονται στην αγορά, δεν είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου, έτσι, κατά τόπους οι επιλογές είναι περιορισμένες με ντε φάκτο μονοπώλια.

Γενικώς, υπάρχει αρκετά μεγάλη διακύμανση στις υπηρεσίες που προσφέρονται. Η εξυπηρέτηση πελατών είναι γενικώς καλή από τις τρεις εταιρείες –αλλά με πολλά σκαμπανεβάσματα. Τα προϊόντα, όμως, έχουν μεγάλες διακυμάνσεις. Η ποιότητα της σύνδεσης είναι γενικώς μέτρια, ενώ σε αντίθεση με primetel και cytanet, για παράδειγμα, η cablenet προσφέρει και πρόσβαση στα τηλεοπτικά κανάλια με το πάγιο του διαδικτύου. Ευκολίες πληρωμής επίσης προσφέρονται για αρκετούς πελάτες, όπως δηλώνουν στους πελάτες τους η Primetel και η Cytanet. Πάντως, σε γενικές γραμμές μία απλή διερεύνηση των επιλογών δείχνει πως οι πελάτες θα πρέπει να ψάξουν πολύ προσεκτικά τις επιλογές τους πριν λάβουν αποφάσεις, ενώ όλα δείχνουν πως οι εντυπώσεις του Επίτροπου Mimica είναι μάλλον δικαιολογημένες για την κατάσταση που επικρατεί στη κυπριακή αγορά.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s