«Εκτός ατζέντας του Eurogroup χωρίς τις ιδιωτικοποιήσεις»

«Η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί τη μία και μοναδική προϋπόθεση που έχει τεθεί για την εκταμίευση. Αν είχατε πέντε ή έξι προϋποθέσεις και έπεφτε η μία, τότε μπορούμε να μιλάμε για ‘κατανόηση’». Με αυτόν τον τρόπο αντέδρασε υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν σε ερώτηση της «Κ» για το τι μέλλει γενέσθαι αν το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις δεν εγκριθεί από τη Βουλή.

«Τι χαλάρωση να δείξουμε; Μία προϋπόθεση θέσαμε και μόνο», συνέχισε.

daiseldraghiΑκόμη πιο σκληρή ήταν η αντίδραση όταν ερωτήθηκε η ίδια πηγή σχετικά με το κατά πόσον υπάρχει κάποιος τρόπος να προχωρήσει η εκταμίευση και χωρίς το νομοσχέδιο, με δεδομένο και το ότι η αξιολόγηση της Κύπρου είναι κατά τα άλλα πολύ θετική και μάλιστα για τρίτη φορά. «Θέλω να είμαι εντελώς κατανοητός: Αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, η εκταμίευση ή οποιοδήποτε άλλο θέμα που έχει να κάνει με την Κύπρο δεν θα συζητηθεί καν στο Eurogroup. Θα είστε εκτός ατζέντας», σχολίασε.

Με τη σειρά του, ο Σάιμον Ο΄ Κόνορ εκπρόσωπος Τύπου του Επίτροπου αρμόδιου για οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, σχολίασε με πιο προσεκτικό τρόπο το ίδιο θέμα.
«Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος των υποχρεώσεων της Κύπρου προς τους διεθνείς πιστωτές της και συμπεριλήφθηκε από την αρχή στο Μνημόνιο Συναντίληψης. Το ίδιο το Μνημόνιο έχει επικυρωθεί από την Κυπριακή Βουλή».

«Δεν μπορείς να δέχεσαι από τη μία το Μνημόνιο και μετά να θυμάσαι πως δεν σ’ αρέσει», απάντησε άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του περιβάλλοντος του Όλι Ρεν όταν ερωτήθηκε γιατί γίνεται αναφορά στην επικύρωση του Μνημονίου από τη Βουλή, στην επίσημη τοποθέτηση του κ. Ο΄ Kόνορ.

Σε ερώτηση κατά πόσον μπορεί να προχωρήσει μια επαναδιαπραγμάτευση του σχετικού νομοσχεδίου, η αντίδραση στελεχών της Τρόικας είναι πως δεν υπάρχει «ούτε χρόνος, αλλά πάνω από όλα, ούτε και λόγος» για επαναδιαπραγμάτευση του νομοσχεδίου.
Εξάλλου, οι συγκεκριμένες παράγραφοι του Μνημονίου δεν έχουν αναθεωρηθεί από το πρώτο προσχέδιο του Μνημονίου, όταν καταγράφηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις ως ένας από τους βασικούς στόχους (key objectives) του Μνημονίου. «Τίποτε δεν έχει αλλάξει από τον Νοέμβριο (του 2012). Έγινε μεν εμπλουτισμός, όπως είναι φυσικό, αλλά οι πρόνοιες δεν έχουν αλλάξει καθόλου από τότε. Ποσά, χρονοδιαγράμματα και ουσία δεν έχουν αλλάξει καθόλου» σχολιάζει σε ερώτηση μας αρμόδιο στέλεχος της Κομισιόν.

Ο κ. Ο΄ Kόνορ σχολιάζει πως «με βάση το Μνημόνιο, το προσχέδιο του νομοσχεδίου έχει τύχει διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των μερών της Τρόικας» κατά τη διάρκεια της αποστολής που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Σε ενημέρωση που έγινε προ εβδομάδας, μάλιστα, αρμόδιο στέλεχος είχε σχολιάσει πως η διαπραγμάτευση έγινε «γραμμή με γραμμή» όσον αφορά στο νομοσχέδιο.

Δεκτές τροποποιήσεις
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, που η Κομισιόν ξεκαθαρίζει πως το νομοσχέδιο δεν μπορεί να τύχει επαναδιαπραγμάτευσης, και πως, χωρίς αυτό δεν θα συζητηθεί καν η εκταμίευση της επόμενης δόσης, δεν κλείνει εντελώς την πόρτα για τροπολογίες στο νομοσχέδιο.

 

«Εναπόκειται στην εθνική σας Βουλή να εγκρίνει το τελικό νομοσχέδιο, σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις που έχουν ληφθεί μέσα από το Πρόγραμμα, σύμφωνα πάντα και με το κυπριακό Σύνταγμα», σχολιάζει ο κ. Ο’ Κόνορ. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κάποιες διευκρινιστικές αλλαγές μπορούν να γίνουν. Η αναγκαία διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους θα ήταν σημαντική. Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της Κύπρου κάτω από το Μνημόνιο, η έγκαιρη έγκριση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι απαραίτητη».

Σε ερώτηση της «Κ», στέλεχος της Κομισιόν απάντησε πως δεν υπάρχει καμία ένσταση στο ενδεχόμενο να έχει ρόλο η Βουλή στην όλη διαδικασία. «Η Τρόικα δεν θα φέρει ένσταση σε κάτι τέτοιο. Η ένσταση προκύπτει από το δικό σας Σύνταγμα: Αν λύσετε τέτοια προβλήματα, θα μπορούσε να έχει λόγο η εθνική σας Βουλή».

Σημειώνει επίσης πως το νομοσχέδιο θέτει κατά βάση τους τρόπους και τους μηχανισμούς του όλου προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μπορούν να γίνουν αποδεκτές «κάποιες περιορισμένου χαρακτήρα αλλαγές, που να μη διαταράσσουν το πνεύμα, το περιεχόμενο και το θεσμικό πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων». Προσθέτει όμως πως όποιες αλλαγές «δεν πρέπει να δημιουργούν εμπόδια στην υλοποίηση» για να γίνουν αποδεκτές.

Όσον αφορά στον κ. Ο΄ Kόνορ, σχολιάζει, τέλος, πως «Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι σημαντικές καθώς δημιουργούν τις προϋποθέσεις για καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες, για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και τα αναγκαία έσοδα για το κράτος».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s